Не шофирайте след употреба на алкохол!ВАЖНО
Започната от KoZmo, 14 мар 2005 - 09:50:35
89 мнения по тази тема
Публикувано 29 ноември 2006 - 14:07
Мисля, че е удачен момента за продължаване на темата за алкохола, тъй като миналия месец беше внесен в Народното събрание законопроект за нов Закон за движението по пътищата, който ще бъде приет до края на годината и вероятно ще действа от началото на следващата. Има предложения за доста съществени изменения, които е добре да се знаят:
ОСНОВНОТО - Минимална концентрация на алкохол в кръвта, с която може да управлява автомобил шофьор със стаж до 2 години става 0,2 промила! За останалите остава 0,5 промила.
Драстично се завишават наказанията за алкохол над 0,5 промила. Книжката се отнема от 1 до 12 месеца /преди нямаше минимум/, а глобата от 100-300 лева става 200-500 лева. При повторно нарушение - сега взимат книжката от 6 мес до 2 години и глоба 200-500, а ще стане - 1-3 години и глоба 1000-2000 лева. При отказ да те проверят - 18 месеца без книжка и 1000 лева глоба.
И нещо друго съществено. Досега много много не се плащаха глобите, щото не следваше нищо. Оттук насетне, ако не платиш глобата след влизане в сила на наказателното постановление, следват няколко неща:
- контролния талон се задържа до плащане на глобата. Досега контролния талон се връщаше с издаването на наказателното постановление. А без контролен талон ако караш - пак глоба и отнемане на книжката.
- глобата се плаща до 1 месец след влизане в сила на наказателното постановление. Като изтече срока, при повторна глоба се отнема книжката до 3 месеца.
- ако глобата не се плати в 1-годишен срок, тя се удвоява.
Има и много други промени, особено за превишената скорост. Глобите са завишени доста, но по-важното е, че при превишение над 30 км/ч и нагоре, следва отнемане на книжката на пътя.
Искам отново да наблегна на факта, че това са само предложения, но е доста вероятно всичките да се приемат.
Който се интересува повече, може да си изтегли законопроекта от сайта на Народното събрание оттук
ОСНОВНОТО - Минимална концентрация на алкохол в кръвта, с която може да управлява автомобил шофьор със стаж до 2 години става 0,2 промила! За останалите остава 0,5 промила.
Драстично се завишават наказанията за алкохол над 0,5 промила. Книжката се отнема от 1 до 12 месеца /преди нямаше минимум/, а глобата от 100-300 лева става 200-500 лева. При повторно нарушение - сега взимат книжката от 6 мес до 2 години и глоба 200-500, а ще стане - 1-3 години и глоба 1000-2000 лева. При отказ да те проверят - 18 месеца без книжка и 1000 лева глоба.
И нещо друго съществено. Досега много много не се плащаха глобите, щото не следваше нищо. Оттук насетне, ако не платиш глобата след влизане в сила на наказателното постановление, следват няколко неща:
- контролния талон се задържа до плащане на глобата. Досега контролния талон се връщаше с издаването на наказателното постановление. А без контролен талон ако караш - пак глоба и отнемане на книжката.
- глобата се плаща до 1 месец след влизане в сила на наказателното постановление. Като изтече срока, при повторна глоба се отнема книжката до 3 месеца.
- ако глобата не се плати в 1-годишен срок, тя се удвоява.
Има и много други промени, особено за превишената скорост. Глобите са завишени доста, но по-важното е, че при превишение над 30 км/ч и нагоре, следва отнемане на книжката на пътя.
Искам отново да наблегна на факта, че това са само предложения, но е доста вероятно всичките да се приемат.
Който се интересува повече, може да си изтегли законопроекта от сайта на Народното събрание оттук
Публикувано 29 ноември 2006 - 18:37
МалкоОСНОВНОТО - Минимална концентрация на алкохол в кръвта, с която може да управлява автомобил шофьор със стаж до 2 години става 0,2 промила! За останалите остава 0,5 промила.

По-скоро малка поправка.Вярвам че грешката е неволна.
Не става дума в случая за МИНИМАЛНА а за МАКСИМАЛНА концентрация на алкохол в кръвта.Ако е минимална,то следва че нямаш право да караш,докато не "врътнеш" една ракия на гладно

Четох за тези промени,но пак ми се струват доста либерални.Не говоря за неплащане на глоби,а за употреба на алкохол.Лично мнение е че книжката трябва да се отнема при първо нарушение за 2,а за всяко следващо +1 година.Все пак да пиеш и караш,го правиш с абсолютно ясното съзнание какво правиш,а не от незнание на правилника или от неможене за шофиране.
Публикувано 29 ноември 2006 - 21:37
Преди малко стана дума за фирканите колеездачи, та доиде време и аз да се оплача. Преди година, един добре почерпил се хубавец (от ромски произход) , реши че може да пресече път спредимство, но за нещастие се озова върху капака ми. Поломи ми 190-ката, но каското го покриха. А и той се отърва с няколко счупванияи престои в болницата (слава богу жив е). Всичко свърши с happy end, но ми струваше много нерви. Та защо не започнат да налагат глоби и на пианите шофиори на безмоторните превозни средства? Те също са ОПАСНИ за движението по пътищата!
Публикувано 30 ноември 2006 - 09:23
:ok: Е това няма как да не е грешка просто. Не че липсват безумни закони у нас, но чак толкова... Преписал съм грешноМалкоОСНОВНОТО - Минимална концентрация на алкохол в кръвта, с която може да управлява автомобил шофьор със стаж до 2 години става 0,2 промила! За останалите остава 0,5 промила.
:
По-скоро малка поправка.Вярвам че грешката е неволна.
Не става дума в случая за МИНИМАЛНА а за МАКСИМАЛНА концентрация на алкохол в кръвта.
Публикувано 02 декември 2006 - 12:53
Публикувано 27 декември 2006 - 19:48
Човече,тия снимки са много стряскащи.Така трябва и да бъде.Тях трябва да слагат по билбордовете,а не голите задници на ,,PALMERS,,
Публикувано 02 юни 2007 - 15:23
И аз съм твърдо против пиенето и каранет! Това е недопустим аиде една две бири не са проблем ама над 0.5 трябва да има сеч !!! Даже ако те хванат с над 1,2 промила не само съд, според мене трябва завинаги да си останеш пешеходец!!!

Публикувано 05 юни 2007 - 12:26
тъпото е,че повечето дето се качват зад волана пили се притесняват
единствено да не ги спрат полицаите и да им вземат книжката,а не че
могат да убият някой или дори себе си.няма извинение за това да пиеш
и да караш,има поне 10 начина да не се качваш пил зад волана и да се
прибереш,обаче никой не го е дерт и така ще си я караме дълго време.
единствено да не ги спрат полицаите и да им вземат книжката,а не че
могат да убият някой или дори себе си.няма извинение за това да пиеш
и да караш,има поне 10 начина да не се качваш пил зад волана и да се
прибереш,обаче никой не го е дерт и така ще си я караме дълго време.
Публикувано 06 юни 2007 - 10:38
Много нагли и пияни шофьори има вече по пътищата, направо да те е страх не само като участник в движението, а и като обикновен пешеходец......
Искам да ви обърна внимание на следното клипче, или по-точно на една част от него.....
http://www.vbox7.com/comments:ae056dc8
Въобще, в цялятя поредица на предаването е пълно със стресиращи кадри!
Искам да ви обърна внимание на следното клипче, или по-точно на една част от него.....
The paradise we seek lies inside
Публикувано 06 юни 2007 - 21:49
Много нагли и пияни шофьори има вече по пътищата, направо да те е страх не само като участник в движението, а и като обикновен пешеходец......
Това се случва ежедневно и за съжаление много от извършителите на подобни деяния ,остават ненаказани
Публикувано 07 юни 2007 - 16:32
аз понеже имам книжка за скутер и си ходех с него на даскало и един прекрасен слънчев ден се прибирам и на шипченски проход някъф пиян така ме изцепи че сиурно 20 метра съм летял
и още същия ден си продадох скутера и не съм се качвал повече

Публикувано 22 юни 2007 - 06:50
Трима младежи загинаха в Перник, след като пияна жена предизвика тежка катастрофа в центъра на града. Това са 21-годишните Светослав Йонев и София Костадинова и 19-годишната Александра Ненова. Четвъртото момче, което е пътувало заедно с тях в „Мерцедес”-а, преди удара се е снижило между седалките. То е настанено в болница без опасност за живота.
Катастрофата е станала в 22:15 часа на вътрешноградската магистрала в района на бензиностанция „Шел”.
35-годишната Живка Илиева е управлявала пияна „Фолксваген Голф” в посока квартал „Мошино”. В автомобила с нея е бил и 16-годишният и син.
При предприето от Илиева изпреварване на тролей и друг автомобил на завой тя губи контрол над „Фолксваген-а”. Колата се удря в бордюра, прелита над мантинелата и навлиза в насрещното платно, като връхлита на движещия се там „Мерцедес”. Вследствие на удара се откъсва покривът на „Мерцедес-а”.
Алкохолна проба на Живка Илиева, която е невредима след катастрофата, е показала наличието на 2.88 промила алкохол в кръвта. 16-годишният и син е със счупена ръка.
Поредната катастрофа взела жертви
Катастрофата е станала в 22:15 часа на вътрешноградската магистрала в района на бензиностанция „Шел”.
35-годишната Живка Илиева е управлявала пияна „Фолксваген Голф” в посока квартал „Мошино”. В автомобила с нея е бил и 16-годишният и син.
При предприето от Илиева изпреварване на тролей и друг автомобил на завой тя губи контрол над „Фолксваген-а”. Колата се удря в бордюра, прелита над мантинелата и навлиза в насрещното платно, като връхлита на движещия се там „Мерцедес”. Вследствие на удара се откъсва покривът на „Мерцедес-а”.
Алкохолна проба на Живка Илиева, която е невредима след катастрофата, е показала наличието на 2.88 промила алкохол в кръвта. 16-годишният и син е със счупена ръка.
Поредната катастрофа взела жертви

Публикувано 22 юни 2007 - 08:32
Добре де,тая сега не е ли за моментален разтрел!!!!!!...На мегдана в Перник,пред целия град,публична екзекуция-
...Иначе сега кво-от 3 до 15г. Тя отнема живота на 3 млади деца и може накрая да се размине с 3г.!?!?!?!?
..В нормалните страни дават м/у 15-30г. за всеки отнет живот по отделно!..Това значи,че може да и се събере общо до 90г. затвор+материални щети и каране в нетрезво състояние-надхвърлила е 100-те г.
В Пловдив преди 2-3г. едно гъзе уби в полеза на пощата 2-ма с 160км/ч и му дадоха 4г.??? И да може нахалното гадно копеленце с богат татко(с чисто ново ауди е бил лайнара)да излезе и да мачка пак всичко дето му се изпречи...
..Егати законите,ебати държавата...

...Иначе сега кво-от 3 до 15г. Тя отнема живота на 3 млади деца и може накрая да се размине с 3г.!?!?!?!?
..В нормалните страни дават м/у 15-30г. за всеки отнет живот по отделно!..Това значи,че може да и се събере общо до 90г. затвор+материални щети и каране в нетрезво състояние-надхвърлила е 100-те г.
В Пловдив преди 2-3г. едно гъзе уби в полеза на пощата 2-ма с 160км/ч и му дадоха 4г.??? И да може нахалното гадно копеленце с богат татко(с чисто ново ауди е бил лайнара)да излезе и да мачка пак всичко дето му се изпречи...
..Егати законите,ебати държавата...
"Марката е като живо същество-нейният авторитет расте или се уронва все повече с течение на времето..."
Публикувано 22 юни 2007 - 20:41
Наистина това е отчайващо!Аз съм с всички които мислят,че алкохола и шофирането са две несъвместими неща!

Публикувано 23 юни 2007 - 22:14
рядко пиша,но след искараниседмица в сън и преглед на темите установих че хората в БГ се избиват по пътищата,буквално като мравки,знам че темата е за шофирането след упооттреба на алкохол,но ако мод.нямат нищо против да се вместят теми за превишената скороет,неспазването на ограничения,преминаването на черв.светофар и мн други.Колеги обарнете внимание че не само алкохола убива,обарнете внимание че жертвите са все млади хора,не мога да разбера това ли е наи-смелата(мъжкарска)смърт смачкан между ламарини.Има теми и в др.форуми но там все ще се намери някои комлексар дето да почне да ти разправя как не всеки може да шофира кола с задно и тем подобни глупости.Гледките са ужасни и последната катасртофа на Тркия е буквално самоубииство,извън законите на физиката е да имаш шанс да оцелееш при удър с 240,та дори и с 200 а и с 180,за тая работа(акорост)има летища и там МПСтата се наричат самолети,а не автомобили.Всички сме наясно че патищата са ни гола вода(за това трябва вс да спем да купуваме винетки докато патищата не станат като У европа)колите са ни на по 20г а шоферите вземат книжки след изкарани 10 изкарани уч часа и първото нешо на което се научават е не как да карат а как рушвети да бутат.От известно време насам почнах да се психясвам,на зелен светофар е оглеждам и почти спирам(не знам оккаде ще изкочи гонеща график маршрутка),на път с предимство 100% спирам ако няма видимост,та дори на регулировчик се спичам супер мн(почти никои не знае що е тва регулировчик и за чии к*р стои в средата на кръстовището),на нерегулирано кръстовище спирам винаги и пускам вс които са в него(след като преди година бесен мангал не отнесе мен и сестра ми,след като слезнах и го питам кво прави и че му се падам десно стоящ,тои ми отговори кав десно стоящ като тои бил на по-широкия път)и мн мн др истории.Моля ви бадете внимателни и пазете наи-вече тези които возите.Ето и клипчета да ви развеселя малко
http://www.youtube.c...Q...2F08/17644/

1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни