Не работи ABS след паднал акумулатор
Започната от headbush, 08 сеп 2011 - 11:55:47
17 мнения по тази тема
Публикувано 08 септември 2011 - 11:55
Здравейте колеги!
Акумулатора ми падна една вечер ( вероятно заради не добре затворена врата ). Бутнаха ме, запалих, и след това динамото го зареди, но лампичката на АБС не спираше да мига... и все още мига... също така, АБС не работи? Някой може ли да ми каже защо става така... Някаква грешка ли трупа, ако откача акумулатора ще се оправи ли? Благодаря!
Акумулатора ми падна една вечер ( вероятно заради не добре затворена врата ). Бутнаха ме, запалих, и след това динамото го зареди, но лампичката на АБС не спираше да мига... и все още мига... също така, АБС не работи? Някой може ли да ми каже защо става така... Някаква грешка ли трупа, ако откача акумулатора ще се оправи ли? Благодаря!
Публикувано 08 септември 2011 - 14:15
Да ги и в Мерцедесите,не ги бива в електрониката.
Никога не оставям магарето си в калта.
Публикувано 08 септември 2011 - 14:28
Откачи акумулатора, за около 20 тина секунди.
Направи ако искаш "японски рестарт" /окъсяване на клемите за акумулатора, при свален акумулатор и поставен ключа на палене в режим "на контакт" за около 10 сек./ Това е много рискова операция при някои модели автомобили след 93-та.
Ако след моментното разкачане на акумулатора /замери го и него/ проблема си остане, тогава провери си предпазителя /бушона/ който е в корпуса на релето за защита от наднапрежение. Провери си и зареждането на акумулатора /колко волта прави при около 1500 - 2000 оборота.
Пиши какво е станало.
Успех
Направи ако искаш "японски рестарт" /окъсяване на клемите за акумулатора, при свален акумулатор и поставен ключа на палене в режим "на контакт" за около 10 сек./ Това е много рискова операция при някои модели автомобили след 93-та.
Ако след моментното разкачане на акумулатора /замери го и него/ проблема си остане, тогава провери си предпазителя /бушона/ който е в корпуса на релето за защита от наднапрежение. Провери си и зареждането на акумулатора /колко волта прави при около 1500 - 2000 оборота.
Пиши какво е станало.
Успех
Само вселената и човешката глупост могат да бъдат безкрайни.
Публикувано 08 септември 2011 - 23:52
Бушона на релето за пренапрежение!
Вари го,печи го,бенца си е Бенц!
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени!
Публикувано 09 септември 2011 - 21:46
Здравейте! Има развитие. При откачане на акумулатора проблема с АБС-а се оправи, но се оказа, че акумулатора пада не от отворена врата, днес падна за няколко часа, и като ми дадоха ток, отново лампата на АБС-а мигаше. Забравих да ви кажа, че първия път както и сега, освен мигаща лампа, оборотите на двигателя на празен ход се вдигнаха от 900 на 1600... и така. Излизам откачам акумулатора, закачам го след 10-на сек. Паля - всичко наред. Измерих колко ток ми дава акумулатора без да е свързан - 12.15 волта, като го закача - 12.09 волта... много ли е тази разлика като консумация, и при такава разлика може ли да пада акумулатора от това, или някъде нещо понякога дава късо и за това пада ... оптах се да замеря и колко ми зарежда динамото - но при празен ход и при подадена газ не видях разлика във волтажа. Може да не съм поставил мултицета правилно... вързах го на клемите на акумулатора отчиташе малко над 13v. не помня колко точно. Понеже не знам кое е релето за пренапрежението, може ли да ми кажете как да го разпозная. Предполагам е до другите релета за чистачки, мигачи и т.н.
Публикувано 09 септември 2011 - 21:52
Зад батерията има една пластмасова кора. Издърпваш уплатнението и я изваждаш. Зад нея ще видиш алуминиево реле с прозрачно капаче под което има бушонче,което трябва да инспектираш.
Ако не се оправи,казваш и ще те научиме как да побаеш и на релето.
Пробвай го и с друга батерия...
Ако не се оправи,казваш и ще те научиме как да побаеш и на релето.

Пробвай го и с друга батерия...
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени!
Публикувано 10 септември 2011 - 08:38
След като си я запалил първоначално, изчакваш 15 секунди и мериш напрежението върху акумулатора /както е свързан/ Трябва да е около 14.2 V /при дизелите14.5V/ След известно време работа /в зависимост от това до колко е смотан акумулатора/, това напрежение трябва да е в границите 13.8 - 14.2 V
Желателно е измерването да става с помоща на стрелкови уред, защото дигиталните които са до 120 - 150 лв. отчитат с голяма грешка. /въпреки че търговците твърдят че не е така/
П.С.
А за предпазителя на релето за наднапрежение /зад акумулаторната батерия/ задължителна инспекция. Добре ще бъде да извадиш и вкараш на местото му и самото реле за да изключим и окисления по клемореда му.
Желателно е измерването да става с помоща на стрелкови уред, защото дигиталните които са до 120 - 150 лв. отчитат с голяма грешка. /въпреки че търговците твърдят че не е така/
П.С.
А за предпазителя на релето за наднапрежение /зад акумулаторната батерия/ задължителна инспекция. Добре ще бъде да извадиш и вкараш на местото му и самото реле за да изключим и окисления по клемореда му.
Само вселената и човешката глупост могат да бъдат безкрайни.
Публикувано 10 септември 2011 - 08:52
Желателно е измерването да става с помоща на стрелкови уред
Добре ще бъде да извадиш и вкараш на местото му и самото реле за да изключим и окисления по клемореда му.
+1
Публикувано 10 септември 2011 - 19:30
Днес инспектирах въпросното реле... свалих го и проверих бушоните - и двата са ОК.. измерих ги - не са изгорели... Но това реле до скоро нямаше една от бубините... Когато бях в Естония и имах загуба на обороти и давене на двигателя един автомонтьор бръкна, извади го, и вика ми то това изобщо не подава захранване към компютъра... запои една бобина от друго такова реле... и честно казано аз не усещам никаква промяна в колата след това с изключение на факта че ми пада акумулатора.. проблема с давенето и оборотите си остана ... възможно ли е някой да е махнал тази бобина именно заради някаква отечка? как мога да разбера дали ми бачка компа на колата... ???
относно измерването на напрежението - нямам хубав уред за това... така че с моя - за 5 лева - ми дава около 13.8 по всяко време... не качва повече! Акумулатора ми е слаб 56Ah ... но до преди този ремонт не е падал!
относно измерването на напрежението - нямам хубав уред за това... така че с моя - за 5 лева - ми дава около 13.8 по всяко време... не качва повече! Акумулатора ми е слаб 56Ah ... но до преди този ремонт не е падал!
Публикувано 10 септември 2011 - 20:03
Намери друго реле и пробвай с него. Ако няма от къде,кажи и ще ти измисля едно. Как мериш? Вклкючваш ли товар? При ниски обороти и товар,какво показва? При високи без товар,какво показва?
Публикувано 10 септември 2011 - 21:53
Как мериш? Вклкючваш ли товар? При ниски обороти и товар,какво показва? При високи без товар,какво показва?
Фаровете достатъчен товар ли са? Утре ще пробвам. Иначе един приятел има същата кола - ще го питам за релето, че той е малко неуслужлив... Като сложа релето какво трябва да се промени... трябва да спре да ми пада акумулатора или ако падне след това да нямам проблем с лампа на АБС и високи обороти на празен ход? не знам... или трябва да усетя по-сериозна разлика...
Публикувано 10 септември 2011 - 22:11
http://forums.mbclub...showtopic=20361 - ето в тази тема човека има същите проблеми като мен... при него се е оправило със смяната на бушона... аз пък имам два такива 10А бушона и двата работят, значи най-вероятно ми е заминало цялото реле... но интересното е че до скоро не бях забелязал да имам прекъсвач на празен ход на 4000 оборота, а сега докато карам и не мога да вдигна 4000 оборота на студена кола... колкото повече загрява толкова повече това ограничение пада и в един момент мога макс 2500 оборота, но колата се дави... този проблем съм го описал в друг раздел : http://forums.mbclub...=1 ... и като включвам и изключвам един датчик и нещата се пооправят за малко... дали е датчика или е релето, или и двете...?!? Проблемът е сериозен защото ако дойде нагорнище заради давенето не мога да карам на повече от втора и съответно падам на 30-40 км/ч ... колкото повече газ подавам толкова повече се 'запушва' системата...
Публикувано 11 септември 2011 - 11:49
колега голяма каша стана тази тема
тръгна от АВС и стигна до компа на двигателя
това реле дето го гледаш по принцип трябва да е
с един бушон с два бушона са на 4 матик
и има няколко модела така ,че от една кола на друга
не е много сигурно ,че ще пасне виж първо твоето
оргиналното какво е било и тогава търси
а и като ти гледам годината ти не си ли с механичния
инжекцион ако е така то релето е само за авс
а проблемите с обороти и мощност са от другаде
Публикувано 11 септември 2011 - 12:48
Интересното е,че и моето е два бушона.колега голяма каша стана тази тема
Никога не оставям магарето си в калта.
Публикувано 12 септември 2011 - 12:05
Съжалявам за омазването на темата, но просто споделям фактите, които може да улеснят някой в определянето на проблема.
Механичен инжекцион съм! И не е изключено някой в Италия да е сменил релето с друго и за това да имам проблеми... Как да намеря какво ми е оригиналното реле?
Механичен инжекцион съм! И не е изключено някой в Италия да е сменил релето с друго и за това да имам проблеми... Как да намеря какво ми е оригиналното реле?
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни