Към съдържанието

•  

Снимка
* * * * * 3 гласа

(CASP) Проект и първи резултатиCar radio Audio Signal Processor

• Please log in to reply
78 мнения по тази тема

#46 HIFI

HIFI

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 120 Мнения:
  • Интереси:Еlectronics, Embedded Software Development for Microcontrolers, BasketBall
  • Автомобил:
    CLK 320 W208
    m112 18V V6 218hp
    SmaragdSchwarz

Публикувано 30 август 2014 - 11:07

Та така... след като направих два касетофона на хора и видях, че те ги сменят за "цветни измислици" заради наличието на bluetooth се замислих малко и реших да разгледам какво ново има на хоризнота...

Оказа се, че не е драма да се сложи bluetooth, но проблемите започват един след друг. Трябва да се измисли много добър echo cancellation алгоритъм или модул, за да не става дива микрофония, като се пусне звука през тонколоните на колата. Също така ако човек иска звука да е на ниво трябва да помисли за нещо по-качествено обработки постпроцесинг и т.н. Успях да намеря смислен bluetooth модул със s/pdif I2S модул и сега идеята ми е да сложа след него едно малко бижу на Texas Instruments, което съм ползвал преди в разни DAC-ове, а именно PCM270X (PCM2704 - PCM2706). Това ще позволи и включването на PC през USB (намира се като външна саунд карта). Качеството на конкретният чип е неповторимо в ценовият си клас - може да прочетете за него по хилядите форуми в които са го чепкали (включително и български)

Ta нека да обобщим до тук :

Имаме BT модул след него навързваме качествен DAC и вече слушаме музика в колата от телефона безжично, а когато ни звънят целият звук спира и си говорим като пичове... оказа се, че BT стандарта поддържа управление на песните с команди от модула и ще може да се сменят песните и от касетофона, а той от своя страна ме може да изписва имената на песните на екрана си... а и преди да забравя - ще гледам да може да се вдига и затваря от бутоните на волана :) За още по-големите фенове с малки UMPC-та със SSD-та ще има и изведен USB порт представящ се за външна звукова карта.

Само да остане малко време и ще поствам резултати :drums

• 4

#47 CarlBenz

CarlBenz

Напреднал

• Потребители на форума
  • 393 Мнения:
  • Град:София
  • Интереси:Mercedes-Benz

Публикувано 30 август 2014 - 11:58

:allhail  :allhail  :allhail  :allhail Очаквам с нетърпение резултата и видео ако може 

Този пост е редактиран от CarlBenz: 30 август 2014 - 22:21

• 0

The Best or Nothing

#48 KRASi

KRASi

Чирак

• Потребители на форума
  • 51 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 102.962@0,8bar.
    W209 320i coupe.SOLD

Публикувано 07 септември 2014 - 20:29

Дам това с DAC-a ми стана интересно. А за какво ще ти е външна звукова когато ще имаш вграден DAC?
Работил ли си по Comand APS?

• 0

#49 HIFI

HIFI

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 120 Мнения:
  • Интереси:Еlectronics, Embedded Software Development for Microcontrolers, BasketBall
  • Автомобил:
    CLK 320 W208
    m112 18V V6 218hp
    SmaragdSchwarz

Публикувано 08 септември 2014 - 18:41

За DAC-a просто така съм го замислил...

След малко игра и тестове вече имам работещ blutooth модул версия 3.0 съвместима и с 2.1+EDR, 2.1, 2.0, 1.2, and 1.1 закачен към касетофона си като A2D2 / AVRCP устройство. Сега остана да напиша разпознаването на таговете на песните и управлението от волана. За сега всичко работи отлично :)

А относно comand dx-а (aps) не съм се занимавал с него, нямам такъв. От досега ми с такъв само съм се разочаровал - от към размери на екрана резолюция, липса на карти, греене и т.н. Вижда ми се безсмислен, а откакто и телевизията е цифрова вече е една безполезна играчка с шарен екран... (лично мнение)

• 0

#50 KRASi

KRASi

Чирак

• Потребители на форума
  • 51 Мнения:
  • Автомобил:
    W201 102.962@0,8bar.
    W209 320i coupe.SOLD

Публикувано 08 септември 2014 - 20:38

Нали за това иде реч: COMAND-APS (NTG2). Прикачен файл  COMAND-NTG2.jpg   47,66K   18 Брой сваляния  слагат го и на ML, GL, R, С, B, A от онези години (след 2004 май).

Не съм запознат каква е цифровата обработка на звука в Head Unit-a. Интересно ми е дали и какво може да се направи за повишаване качеството на звука (не че сега е лош). Например вградено DSP ? .... :yeah

Карти има, включително и BG( 2014-2015 last up мисля че беше). Навигацията си върви с пълна сила от DVD и при условие че има CD чейнджър колата нещата не са толкова зле :).

Телевизия да си гледаш докато висиш в някое софийско задръстване не е толкова лоша идея. :).

Поздрави!

• 0

#51 HIFI

HIFI

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 120 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK 320 W208
    m112 18V V6 218hp
    SmaragdSchwarz

Публикувано 10 септември 2014 - 19:41

Не това визирах -> https://www.google.b...iw=1702&bih=938 а то не е с DVB тунер предполагам :) тези от поколението на тази, която си показал са си ок.

Но не съм се занимавал с нито една от двете.

• 0

#52 sa_sho

sa_sho

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 16 Мнения:
  • Град:Козлодуй
  • Автомобил:
    E320 CDI W210 2001

Публикувано 09 януари 2015 - 19:55

Колега, работата ти е страхотна! Имам интерес. Има ли някакво развитие и естествено имаш ли възможност да работиш?

• 0

#53 HIFI

HIFI

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 120 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK 320 W208
    m112 18V V6 218hp
    SmaragdSchwarz

Публикувано 10 януари 2015 - 20:16

Развитие има, но вече се въздържам от писане... нямам много време и предпочитам да го харча за други неща. Цената е такава, че не си струва много изгубеното време. Ако калкулирам всичко разходите по Bluetooth модела, то те са на цената на pioneer 9-ка и всико изгуби смисъл.

• 0

#54 Gangsta Man

Gangsta Man

Рапeр

• Членове на клуба
  • 3671 Мнения:
  • Град:5Rich-California
  • Автомобил:
    Mercedes-Benz W 140 S500 L
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 10 януари 2015 - 22:47

Развитие има, но вече се въздържам от писане... нямам много време и предпочитам да го харча за други неща. Цената е такава, че не си струва много изгубеното време. Ако калкулирам всичко разходите по Bluetooth модела, то те са на цената на pioneer 9-ка и всико изгуби смисъл.

Василенчо...знам, че последно време нямаш много свободно време но си взех един Becker High Speed.....и като стартира ми изписва Becker появяват се някакви болиди от формула1....искам като се стартира плеъра да изписва Gangsta Man..... или нещо друго..какво мислиш по въпроса

Този пост е редактиран от Gangsta Man: 10 януари 2015 - 22:48

• 0
Публикувано изображение

By Batev

#55 sa_sho

sa_sho

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 16 Мнения:
  • Автомобил:
    E320 CDI W210 2001

Публикувано 10 януари 2015 - 23:19

Варианта с bluetooth не ме интересува особено много. Достатъчно ми е да имам AUX
  • 0

#56 HIFI

HIFI

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 120 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK 320 W208
    m112 18V V6 218hp
    SmaragdSchwarz

Публикувано 11 януари 2015 - 02:02

@ Gangsta Man - Ако ти кажа има шанс - ще те излъжа. Това си е бая работа и заради една бройка не си заслужава усилието...

@ sa_sho - Имаш лс.

• 0

#57 Gangsta Man

Gangsta Man

Рапeр

• Членове на клуба
  • 3671 Мнения:
  • Град:5Rich-California
  • Автомобил:
    Mercedes-Benz W 140 S500 L
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 януари 2015 - 09:18

@ Gangsta Man - Ако ти кажа има шанс - ще те излъжа. Това си е бая работа и заради една бройка не си заслужава усилието...

Разочарова ме определено

• 0
Публикувано изображение

By Batev

#58 sa_sho

sa_sho

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 16 Мнения:
  • Автомобил:
    E320 CDI W210 2001