Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Смяна на антифриз !!!

• Please log in to reply
16 мнения по тази тема

#1 Yo-Yo

Yo-Yo

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 9 Мнения:
  • Град:Хисаря
  • Автомобил:
    Мерцедес-Бенц C220 Diesel 1997 година

Публикувано 15 ноември 2009 - 17:46

Здравейте всички ! От скоро карам Мерцесес и още не съм запознат с всичко и затова реших да попитам вас.А и човек се учи докато е жив все пак :)
Та запитването ми е следното! Искам да си налея нов антифриз,за да съм сигурен,че няма да стане беля,защото не знам все пак каква мизерия има вътре :))) а не мога да разбера откъде да източа стария ... все си мисля , че някъде трябва да има пропка за източване !! Модела е Ц220Дизел (комби)
Може да ви се стори малко смешно,че ви питам за това , но колкото и гледам не виждам някъде да има пропка !!!! Ако някой ми помогне ще съм ви благодарен!
Благодаря предварително !!!!
  • 0

#2 lud

lud

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 33 Мнения:
  • Град:Kyustendil
  • Автомобил:
    C180 / 1994

Публикувано 15 ноември 2009 - 20:17

Здрасти.Моя опит е следния:Преди около две седмици се сетих че трябва да проверя антифриза, защото незнам дали има антифриз или вода тъй като и аз си купувах колата скоро.Та отидох с баща ми на улицата на маслата(в гр Кюстендил) и питахме един маслар какъв антифриз трее да се сложи, а той вика чакай да го провериме.Взема проба и се оказа че антифриза е перфектен до -30.И ни олекна доста защото беше доста студено тия дни и тогава и снег валеше, купихме от човека само миячно за зимата за 3 лева и шапка на тояжка.Та моя съвет е първо да ходиш на маслар да провериш как е положението, а аз пробката мисля че се намира от долната страна на радиатора и е червена на цвят, не съм я виждал просто така ми каза човека.Това е от мене :D
  • 0

#3 vik_70

vik_70

Чирак

• Потребители на форума
  • 320 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    W210 3,2CDI 197hp avangard

Публикувано 15 ноември 2009 - 22:15

Здрасти.Моя опит е следния:Преди около две седмици се сетих че трябва да проверя антифриза, защото незнам дали има антифриз или вода тъй като и аз си купувах колата скоро.Та отидох с баща ми на улицата на маслата(в гр Кюстендил) и питахме един маслар какъв антифриз трее да се сложи, а той вика чакай да го провериме.Взема проба и се оказа че антифриза е перфектен до -30.И ни олекна доста защото беше доста студено тия дни и тогава и снег валеше, купихме от човека само миячно за зимата за 3 лева и шапка на тояжка.Та моя съвет е първо да ходиш на маслар да провериш как е положението, а аз пробката мисля че се намира от долната страна на радиатора и е червена на цвят, не съм я виждал просто така ми каза човека.Това е от мене :D

Мисля че следващото условие на което трябва да отговаря една охладителна течност е годност.....някой знае ли колко време е стояла в тази кола тази течност.
Ако не се лъжа максимума беше 3-4 г така че маслара няма да може да ти пресметне годинките на течността която се намира в автомобила ти. А и ако ще мериш само градуси не ти трябва и маслар-точиш една спринцовка слагаш във фризера и на сутринта ще си каже.
Не прави компромиси с марката Мерцедес!!!
  • 0

#4 Алфонсо

Алфонсо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2773 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Mercedes-Benz C124- 92г 200CE -продаден
    Mercedes-Benz W210-97г E200 Avantgarde- продаден
    Mercedes-Benz C208- 99г CLK200 Kompressor-продаден
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 15 ноември 2009 - 23:00

Пробка има, намира се в долния десен ъгъл на радиатора за охлаждане, червена е на цвят, достъпа до нея понякога не е никак лесен- кора под двигателя, радиатор на климатика- неща които все могат да попречат. Ако ти се занимава намери си пробката и източи оттам, ако ли не същия резултат ще постигнеш, като развиеш скобата и извадиш долния маркуч (изхода на радиатора). Пак ще изтече същото количество охл. течност, което не е цялото количество- остава антифриза в блока. Трябва да има и тапа в блока (под изпускателния колектор) от където при желание да източиш и този антифриз. Антифриза наистина има срок на експлоатация- няма нищо вечно. Това, че няма да замръзне, не означава, че можеш да не го сменяш завинаги. Освен противозамръзващи, антифризът има и смазващи и антикорозионни свойства. Съставките, осигуряващи му тези свойства изкарват в зависимост от вида от 2 до 5г и от 30-50'000 до над 100'000км. 5г. и над 100'000км изкарва органичният антифриз(Longlife) (някои погрешно го наричат "синтетичен"), обикновено червен на цвят с цена около и над 15лв/л концентрат. Синия антифриз се нуждае от смяна едва след 2г. И ОКОЛО 30-50 хил. км.
Ето снимка къде е пробката на радиатора Публикувано изображение
Ето и примерен "longlife" антифриз Публикувано изображение
This antifreeze/coolant is manufactured from ethylene glycol and is a highly effective, long-term corrosion inhibitor package based on carboxylate technology.

DEX-COOL:
*Has a five-year/100,000-mile service interval
*Is more compatible with water pump seals than conventional coolant
*Offers superior protection in high operating temperatures
*Provides effective, long-term corrosion protection for aluminum, brass, cast iron, steel, solder and copper
  • 0

#5 Yo-Yo

Yo-Yo

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 9 Мнения:
  • Град:Хисаря
  • Автомобил:
    Мерцедес-Бенц C220 Diesel 1997 година

Публикувано 16 ноември 2009 - 08:36

Благодаря ви момчета !!! Помогнахте ми доста !!! Аз също си мислих да откача направо маркуча,но реших първо да ви попитам :)
Още веднъж ви благодаря и ако има нещо се надявам пак да ми помагате като начинаещ с тази марка автомобил :)
Айде лека и безаварийна !!!!
  • 0

#6 Алфонсо

Алфонсо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2773 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 ноември 2009 - 15:21

Благодаря ви момчета !!! Помогнахте ми доста !!! Аз също си мислих да откача направо маркуча,но реших първо да ви попитам :)
Още веднъж ви благодаря и ако има нещо се надявам пак да ми помагате като начинаещ с тази марка автомобил :)
Айде лека и безаварийна !!!!

Ти само питай, пък дано въпросите ти да са свързани само с обслужване и никакви ремонти. :icon_coolgrin:
  • 0

#7 Silverstar

Silverstar

Чирак

• Потребители на форума
  • 183 Мнения:
  • Автомобил:
    1995' Mercedes Benz W202 C200 Elegance
    1992' Mercedes Benz W201 190 - 1.8 - R.I.P.
    1986' Ford Sierra - 1.6

Публикувано 16 ноември 2009 - 16:13

Здравейте!

Ако може да се включа и аз с въпрос относно антифриза, че ми предстои смяна и на мен. Колко е вместимостта на охладителната система на C200 (W202)? В някакъв западен форум прочетох, че C180 събира 8.5 литра, знаете ли дали и на С200 е толкова?
Досега бях със зелен антифриз на ОМW и като цяло съм много доволен, въпреки че просрочих бая време смяната - около 5 г. е с него...(изобщо не знаех колко често трябва да се сменя). Принципно дали може да съм направил нещо на колата? Ако сипя от същия (покрива МВ 325.0), трябва ли да промивам основно системата заради продължителния престои на предишния антифриз?
Страх ме е ако сложа от тоя червения да не си докарам главоболия - я течове, я нещо повече..., колата е 1995 и нямам представа дали има алуминиеви истории по двигателя.

Bastunchik, прочетох в една тема от юли месец мисля, че даде добра оценка за работата на един майстор в Редута - Янко Стойнов. Трябва да сменям масло, филтри и антифриз (първите две си ги взех сам) и тъй като нямам впечатления от други места за смяна, исках да попитам принципно знаеш ли дали човека работи с "консумативи на клиента":) и още ли е валидна оценката ти? Ако е така, ще му звънна да се разберем за подходящо време.

Мерси предварително!
  • 0

#8 Алфонсо

Алфонсо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2773 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 ноември 2009 - 17:05

Здравейте!

Ако може да се включа и аз с въпрос относно антифриза, че ми предстои смяна и на мен. Колко е вместимостта на охладителната система на C200 (W202)? В някакъв западен форум прочетох, че C180 събира 8.5 литра, знаете ли дали и на С200 е толкова?
Досега бях със зелен антифриз на ОМW и като цяло съм много доволен, въпреки че просрочих бая време смяната - около 5 г. е с него...(изобщо не знаех колко често трябва да се сменя). Принципно дали може да съм направил нещо на колата? Ако сипя от същия (покрива МВ 325.0), трябва ли да промивам основно системата заради продължителния престои на предишния антифриз?
Страх ме е ако сложа от тоя червения да не си докарам главоболия - я течове, я нещо повече..., колата е 1995 и нямам представа дали има алуминиеви истории по двигателя.

Bastunchik, прочетох в една тема от юли месец мисля, че даде добра оценка за работата на един майстор в Редута - Янко Стойнов. Трябва да сменям масло, филтри и антифриз (първите две си ги взех сам) и тъй като нямам впечатления от други места за смяна, исках да попитам принципно знаеш ли дали човека работи с "консумативи на клиента":) и още ли е валидна оценката ти? Ако е така, ще му звънна да се разберем за подходящо време.

Мерси предварително!

Продуктите на ОМВ са качествени, или поне е гарантирано, че не са менте стига да са купени от ОМВ бензиностанция. Щом си изкарал 5 години с техен антифриз сипвай смело от същия. Относно Янко Стойнов :
Работи с материали на клиента, оценката ми е още валидна, до толкова, до колкото не съм получил оплакване от хора които пращам там(лично аз не съм ходил от юни/юли. Надявам се ако отидеш, след това да споделиш впечатления (може и на ЛС) относно това КАК е работил, доволен ли си от сервиза, услугите му и от цената?
  • 0

#9 Silverstar

Silverstar

Чирак

• Потребители на форума
  • 183 Мнения:
  • Автомобил:
    1986' Ford Sierra - 1.6

Публикувано 16 ноември 2009 - 17:14

Мерси!
Ще му звънна веднага след като видя как съм с времето. Непременно ще споделя впечатления!
Ние с теб май сме с относително еднакви двигатели ако не се лъжа - моя е 2000 - 136 h.p. бензин, та ако е така - колко антифриз събира твоя звяр?
  • 0

#10 Алфонсо

Алфонсо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2773 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 ноември 2009 - 17:32

Мерси!
Ще му звънна веднага след като видя как съм с времето. Непременно ще споделя впечатления!
Ние с теб май сме с относително еднакви двигатели ако не се лъжа - моя е 2000 - 136 h.p. бензин, та ако е така - колко антифриз събира твоя звяр?

Около 9л събра. Нямам Аутодата на този компютър и ми е трудно да ти кажа с точност. Аз лично след промивка на системата с вода, сипах 5л концентрат (от тоя червения) и долях вода колкото събере.
  • 0

#11 Silverstar

Silverstar

Чирак

• Потребители на форума
  • 183 Мнения:
  • Автомобил:
    1986' Ford Sierra - 1.6

Публикувано 16 ноември 2009 - 17:44

А при него ли я прави промивката?
Някакви ядове с този концентрат имал ли си - течове или нещо? Много се колебая дали да не пробвам и аз да сложа такъв, явно и без това не го сменям много често...:)
И аз принципно мисля да налея 5 литра концентрат и вода отгоре, значи следва да е ОК така.
Мерси още веднъж!
  • 0

#12 Алфонсо

Алфонсо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2773 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 ноември 2009 - 17:54

А при него ли я прави промивката?
Някакви ядове с този концентрат имал ли си - течове или нещо? Много се колебая дали да не пробвам и аз да сложа такъв, явно и без това не го сменям много често...:)
И аз принципно мисля да налея 5 литра концентрат и вода отгоре, значи следва да е ОК така.
Мерси още веднъж!

Янко ще се справи със смяната и промивката- сигурен съм. Иначе аз промивката сам си я правих. Разполагам с нужните умения и познания, но не разполагам със сервиз. Ядове с антифриза нямам никакви, едва ли и ще имам.
  • 0

#13 nizi190

nizi190

Напреднал

• Непотвърдени потребители
  • PipPipPip
  • 692 Мнения:
  • Град:Сандански
  • Автомобил:
    190 , 2.5 D
    90 hp, 1990, grey
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 ноември 2009 - 19:35

Малко данни. :friends:

Прикачени файлове

• Прикачен файл  E_200_96_03.JPG   126,15K   94 Брой сваляния
  • Прикачен файл  E_200.JPG   100,83K   73 Брой сваляния

• 0
Публикувано изображение

Публикувано изображение

#14 martom

martom

Напреднал

• Потребители на форума
  • 415 Мнения:

Публикувано 16 ноември 2009 - 22:27

Това е изказване на BENZBOSS
Одобрения от Мерцедес антифриз може да е всякакьв цвят,тук при нас най-често е жьлтеникав.
310.1 Coolant Specifications
311.0 Coolant refining agents (Specification 311.0)
312.0 Coolant additives (water-soluble) without antifreeze protection requirement (Spec 312.0)
325.0 Anticorrosion/antifreeze agents (Specification 325.0)
325.2 Anticorrosion/antifreeze agents (Specification 325.2)
325.3 Anticorrosion/antifreeze agents (Specification 325.3)
326.0 Premixed coolant (Specification 326.0)
326.3 Premixed coolant (Specification 326.3)
  • 0
И да знаете!!!За всичко е виновна твърдата вода

#15 Алфонсо

Алфонсо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2773 Мнения:
  • Автомобил:
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 16 ноември 2009 - 22:49

Това е изказване на BENZBOSS
Одобрения от Мерцедес антифриз може да е всякакьв цвят,тук при нас най-често е жьлтеникав.
310.1 Coolant Specifications
311.0 Coolant refining agents (Specification 311.0)
312.0 Coolant additives (water-soluble) without antifreeze protection requirement (Spec 312.0)
325.0 Anticorrosion/antifreeze agents (Specification 325.0)
325.2 Anticorrosion/antifreeze agents (Specification 325.2)
325.3 Anticorrosion/antifreeze agents (Specification 325.3)
326.0 Premixed coolant (Specification 326.0)
326.3 Premixed coolant (Specification 326.3)

До колкото си спомням този който налях отговаря на 325.2/3
  • 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни