Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Един комютърен въпрос

• Please log in to reply
17 мнения по тази тема

#16 boby1444

boby1444

Чирак

• Потребители на форума
  • 136 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    W140 300SE-1992г.

Публикувано 03 октомври 2009 - 15:26

В понеделник ще мръдна да взема харда и го слагам,благодаря на всички за изчерпателните отговори :icon_welldone: :icon_welldone: :icon_welldone:
  • 0
Death Metal Fan

#17 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7501 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 03 октомври 2009 - 22:38

Слушай МРадулов какво ти реди - верно го е разказал :) Явно ми е верен спомена, че нещо компютърно работи, ама сакън.

Само да добавя, понеже аз съм със старо дъно (програмист човек, не ми трябва много) обаче от сървър COMPAQ (като се има предвид от колко години тая марка не съществува) с вграден на дъното SCSI контролер и съм със SCSI диск на 15000 оборота. Блага работа и ужасно скъпа, ако изтрещи ще я хвърля на боклука, щото нов диск ще ми струва колкото цял нов компот. И RAM BUS с алуминиеви корпуси - рам паметта има радиатори :)

Както и да е, мисълта ми беше следната - понеже е стара машината, като разширявах дисковото пространство и забих един IDE диск 500 ГБ (това май е най-голямото на IDE, което се предлага на пазара) и първоначално ако започна да копирам файлове от CD/DVD върху тоя диск се влачеха все едно ги свалям от Интернет на dial-up. И цялата беля беше, защото бяха master и slave на primary интерфейса. Master и slave работят заедно на един кабел, като ползват прекъсвания и ту тече информация за единия, ту за другия, като master устройството отговаря за синхронизацията. И за да копираш файл първо четеш от едното устройство, буферираш в отрязък от рама, после прехвюрля посоката към другото устройство и изсипва буфера. Като записваш диск - същата беля. И понеже имам и secondary интерфейс, ама нямах кабел за него, купих си един лентов, забодох диска на другия интерфейс и всичко потече по мед и масло.

Щом взимаш 1 ТБ явно си на SATA и явно дъното е относително ново, там такива драми няма да имаш. Първите дънни платки с вградена SATA всъщност имаха емулация на SATA интерфейс през BIOS-а върху IDE интерфейса. И се познаваше по това, че като закачиш нещо на SATA интерфейса и IDE интерфейса угасваше. И най-гадното - никъде не пишеше кой SATA на кой IDE отива и беше пълен гмеш. Имах такъв служебен компютър за кратко и беше адска мъка да извадиш някаква производителност от него.

Успех с ъпгрейда.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#18 boby1444

boby1444

Чирак

• Потребители на форума
  • 136 Мнения:
  • Автомобил:
    W140 300SE-1992г.

Публикувано 04 октомври 2009 - 20:15

Компа е нищо особенно,Intel Core Duo 2.66Gh E8200,2GB RAM,дъното поддържа Sata 2,ако евентуално има проблеми изхвърлям стария диск слагам на негово място новия и готово. :bigemo_harabe_net-110:
  • 0
Death Metal Fan

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни