Към съдържанието

•  

Снимка
* * * * - 24 гласа

ЧАТ-ТЕМАЗа всичко

• Please log in to reply
24117 мнения по тази тема

#13096 Наско

Наско

Джантата

• Потребители на форума
  • 4931 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Mercedes Benz w202 C180
    Mercedes Benz w245 B150
    Mercedes Benz w164 AMG
    All Sold
    Now W163 M113

Публикувано 28 юни 2012 - 19:58

你吃你的耳朵。

ААААА ない権利

Този пост е редактиран от Наско: 28 юни 2012 - 19:59

• 0
Градушка бие - слънце пече , аз съм си братче курназ момче

#13097 Hooligan

Hooligan

Майстор

• Потребители на форума
  • 1553 Мнения:
  • Автомобил:
    1. M-Class (W164) 350 CDI Facelift
    2. CLK-Class (W208) - Продаден
    3. C-Class (W203) - Продаден
    4. C-Class (W202) - Продаден
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 юни 2012 - 20:19

Рошав, 猫吃你的阴茎 :beer
  • 0

Ignore list: fiveq, Наско, krasch

#13098 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8416 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 юни 2012 - 20:22

Ахаха :) това с котката от де го измисли?
  • 0

#13099 Богомил

Богомил

Напреднал

• Потребители на форума
  • 430 Мнения:
  • Град:България

Публикувано 28 юни 2012 - 20:25

GPL е лиценз, какво общо има линукс с него?!? Аз под GPL мога да публикувам и нещо писано за MS ;)

Линукс e лицензиран под GPL и други свободни продукти, а не бозата. ;)

Този пост е редактиран от Богомил: 28 юни 2012 - 20:26

• 0
Моят личен блог интернет технологии Програмируеми логически контролери PLC Forum

"Този, който отхвърля промяната, е архитектът на разрухата. Единствената човешка институция, която отхвърля прогреса, е гробището"
Харолд Уилсън.

#13100 Тоцата

Тоцата

Напреднал

• Потребители на форума
  • 543 Мнения:
  • Град:от село съм :)
  • Автомобил:
    FORD EXPLORER

Публикувано 28 юни 2012 - 20:35

Илийка, и аз имам някакви дискове от списания и т.н., имам и скромна колекция от 500 филма и горе-долу толкова игри, ама нея няма как да ти я дам :D
  • 0

#13101 Pe6o666

Pe6o666

極真会館

• Потребители на форума
  • 2222 Мнения:
  • Град:Варна
  • Интереси:Apple & Mercedes
  • Автомобил:
    ML 270 CDI '02
    ML 320 CDI 4matic '05
    S 500L 4matic '06
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 юни 2012 - 20:36

Наздраве странно пишещи люде...и не само :D :beer
  • 0

#13102 Hooligan

Hooligan

Майстор

• Потребители на форума
  • 1553 Мнения:
  • Автомобил:
    1. M-Class (W164) 350 CDI Facelift
    2. CLK-Class (W208) - Продаден
    3. C-Class (W203) - Продаден
    4. C-Class (W202) - Продаден
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 юни 2012 - 20:52

Линукс e лицензиран под GPL и други свободни продукти, а не бозата. ;)

Айде не ми говори глупости, моля те... кой линукс, като казваш линукс какво имаш в предвид, кърнъл или цялото дистро?
Кърнъла е под GPL, но едно дистро не е само кърнъл, имаш и код, който не е свободен, имаш и цели дистрибуции, които не са отворени, много от сървърните дистрота са затворени...
Windows е със затворен код, но какво от това, да не го прави лош?!?
Крайния клиент знаеш ли кога ще седне да компилира поддръжка на web камера, защото неговата не се поддържа? Или ще си сложи Windows 7/8 и ще си пее ;-)
Работя с линукс от 10 години, преди да си помислиш, че защитавам MS, инсталирам и поддържам машини с линукс и win, и двете имат преимущества и недостатъци. Но крайният клиент се интересува всичко да му работи, на него не можеш да му обясниш, че дадено дистро няма да му поддържа раид контролера и като седнеш да изчетеш всички ман-нове, после да му компилираш поддръжка и ще ти се отще всичко ;)

П.с. дай да сменим темата, че наистина е леко неразбираемо :)
Нещата не са точно така както си ги мислиш де, това се опитвах да кажа ;)
Както викаше Mulder - "The truth is out there"
  • 3

Ignore list: fiveq, Наско, krasch

#13103 Богомил

Богомил

Напреднал

• Потребители на форума
  • 430 Мнения:

Публикувано 28 юни 2012 - 21:00

Айде не ми говори глупости, моля те... кой линукс, като казваш линукс какво имаш в предвид, кърнъл или цялото дистро?
Кърнъла е под GPL, но едно дистро не е само кърнъл, имаш и код, който не е свободен, имаш и цели дистрибуции, които не са отворени, много от сървърните дистрота са затворени...
Windows е със затворен код, но какво от това, да не го прави лош?!?
Крайния клиент знаеш ли кога ще седне да компилира поддръжка на web камера, защото неговата не се поддържа? Или ще си сложи Windows 7/8 и ще си пее ;-)
Работя с линукс от 10 години, преди да си помислиш, че защитавам MS, инсталирам и поддържам машини с линукс и win, и двете имат преимущества и недостатъци. Но крайният клиент се интересува всичко да му работи, на него не можеш да му обясниш, че дадено дистро няма да му поддържа раид контролера и като седнеш да изчетеш всички ман-нове, после да му компилираш поддръжка и ще ти се отще всичко ;)

Мдам...ядрото на Линукс е под лиценз GPL . Но винаги имаш възможност и права да си правиш хакове.

Рошав къде намери това, кърти миФки. :-))))))))

Този пост е редактиран от Богомил: 28 юни 2012 - 21:02

• 0
Моят личен блог интернет технологии Програмируеми логически контролери PLC Forum

"Този, който отхвърля промяната, е архитектът на разрухата. Единствената човешка институция, която отхвърля прогреса, е гробището"
Харолд Уилсън.

#13104 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8416 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 юни 2012 - 21:06

Ясно, че под линукса можеш да правиш почти каквото си поискаш...
Аз се опитвам да разбера ползата за обикновен клиент.

Как ти е полезно на теб? Няма никакво заяждане или нещо такова, просто се опитвам да видя разликите от твоята гледна точка.
  • 0

#13105 Blago

Blago

Чирак

• Потребители на форума
  • 220 Мнения:
  • Автомобил:
    W140, S320, 1998

Публикувано 28 юни 2012 - 21:20

Ползата за обикновеният потребител (аз) е еднозачна - Windows. Работя в IT фирма, продажби.
Повечето IT колеги са под Линукс, неразбираема работа.
О'пън офиса също не става за нищо. Тъндърбърд също не ми харесва...
Всички колеги с "нормална" (в шеговития смисъл) работа са на същото мнение.
Ето какво казват лаиците (ние).

Sent from my iPad using Tapatalk
  • 0

#13106 Богомил

Богомил

Напреднал

• Потребители на форума
  • 430 Мнения:

Публикувано 28 юни 2012 - 21:31

Ясно, че под линукса можеш да правиш почти каквото си поискаш...
Аз се опитвам да разбера ползата за обикновен клиент.

Как ти е полезно на теб? Няма никакво заяждане или нещо такова, просто се опитвам да видя разликите от твоята гледна точка.

Не не съм и помислил, че има заяждане, иначе не бих писал. Дава ми свобода, казано просто и ясно. Без да се съобразявам с лицензни права и ...
Иначе цял ферман бих написал. Но ако направите такава тема бих писал.
Поздрави! :beer
  • 0

Харолд Уилсън.

#13107 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8416 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 28 юни 2012 - 21:33

@Blago: Е не, мани за юзърската страна. Ясно е там. А ако шефа е казал, и на пишещи машини ще се работи, стига да е евтино.
Корпорациите обаче са масово на уин, че там лицензите са евтини заради обема, а трабълшута лесен: ако е много омазано, преинсталират, връщат desktop & my docs и наново с няколко скрипта, всичките настройки са направени. Това от юзърска страна, от сървърна е микс, зависи кое какво трябва да прави.

Ако клиента каже, и на лист хартия ще деплойваме, ама... поне от лични наблюдения, почти всичко е на уиндоус апликейшън сървъри във виртуални ферми. Рядко е друго.
  • 0

#13108 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 29 юни 2012 - 09:38

Значи, в конкретния случай става дума за потребителски машини, така че - нека не намесваме сървърите, които са съвсем друга бира. Имам известни впечатления и между 70% и 80% от сървърите използвани от държавната администрация в България така или иначе са Linux или UNIX базирани машини, а и не целия остатък от 20% - 30% е Windows. Факт е, че дори и Microsoft използват Linux сървъри, не за всичко, но за известна част от сайтовете си.

Сега да се върнем на темата с потребителските машини. ТОтален мит е, че Linux е много разпространена операционна система. Както в България, така и по света. Най-простото нещо е да се хвърли едно око на статистиките за посещения на сайтове в Интернет и веднага се вижда, че потребителите с Windows са значително повече... още малко и някой ще вземе да ме убеждава, че хората с Linux не ползват Интернет? Основните причини, да се използва Linux продължават да са финансовите, защото повечето от потребителите на Linux всъщност никога не инспектират кода му, и не го променят, така че - дали е с отворен или затворен код им е абсолютно през оная работа.

Между другото, отвореният код изобщо не е символ на безплатното, защото има доста безплатен софтуер, който е със затворен код, както има и доста платен, който е с отворен код. Примерно форума, който ползваме е с отворен код, но е платен. Redhat Linux дистрибуцията за сървъри също е платена, въпреки, че е с отворен код и т.н. Но както казах, причината да се ползва Linux в повечето случаи е финансова, а не необходимост.

Относно качеството на софтуера, наистина не ми се навлиза в задълбочени спорове, но си има причина хората масово да използват именно офис пакета на Microsoft. Ако го използваш, за да си напишеш един текст неграмотно (не като език, а компютърно неграмотно) - всякакъв софтуер може да ти свърши работа. Обаче когато ти се наложи да направиш 50 документа по 1000 страници, с графики, таблици, връзки, референции и т.н. като те се наложи да си направиш електронна таблица, ама не със сумиране по колонки, а с връзки между данните, със истински финансови или прогностични формули, с калкулациите и т.н. Когато ти се наложи да си планираш графика със свестен календар... когато ти се наложи да имаш Reliable пощенски услуги (електронните подписи в днешно време почти започнаха да работят без проблеми под Linux, ама почти)... и накрая, като ти се наложи да са ти интегрирани нещата във всичките тия системи - и изведнъж се оказва, че освен офиса на Microsoft - абсолютно нищо друго не ти върши никаква работа.

Все пак, имайте предвид, че държавната администрация не е само фронт офисите и лелките с компютрите, които се виждат от гражданите. Пълно е с различни видове експерти, които са на доста по-високо ниво... естествено, че няма да сложат най-квалифицирания персонал да се занимава с комуникацията с гражданите. И при тази част от държавната администрация, хората си използват компютрите много пълноценно. За съжаление, хората си мислят, че цялата администрация е във вида, в който я виждат на фронта, но реално нещата отзад са доста по-сложни, доста по-професионални и изобщо - на много по-високо ниво. Сигурен съм, че във форума има доста хора, които работят в дължавни администрации или са работили в такива и могат да потвърдят нещата, но по министерства, агенции, общини и др. подобни има страшно много хора, към които изискванията за знания и умения са много по-големи, отколкото в частния сектор, независимо, че заплатите са по-ниски и колкото и да е невероятно - такива хора се намират. Е не става дума за всичките, разбира се, но има и доста кадърни хора.

И накрая - предвид това, което написах по-горе, ако наистина една от основните причини да се ползва Linux е финансовата - защо държавата не го използва? Нима финансовата страна не ни интересува? Работата е там, че абсолютните разходи за работа на този апалат с безплатна операционна система ще бъдат ако не по-високи, то минимум същите, така че цената на самия продукт наистина не е от значение, защото в макроикономически план нещата са уравновесени.

И естествено, че всичкото, дето го написах, по никакъв начин не оправдава това, че на обществената поръчка е избрана най-скъпата оферта. В поръчката изобщо не стои въпроса - Linux v.s. Windows... и изобщо не оправдавам избора на фирма. Но понеже покрай самата поръчка на Windows се повдигна и другата тема, та затова си дискутираме.

EDIT: само да поясня за Богомил, че аз имам доста досег с Linux и отворед код, защото съм началник на отдел в софтуерна фирма, който се занимава само и изключително с разработки на базата на отворен код. Но това изобщо не ми пречи да съм обективен и да не смятам, че отворения код е мана небесна!
  • 3

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#13109 Metatron

Metatron

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 1075 Мнения:

Публикувано 29 юни 2012 - 14:23

Специален поздрав за форумните хакери.
Гангстера може и да ви го изпее. :D

О, Windows!
Три дена храбро инсталирах.