Много отдавна гоеоря, че М102 може да се кара на газ без никакви проблеми, ама много хора не вярват. Монтажа е важен, да го направи специалист, настройката после- също е много важна, а най-важно е да не се пипа по газовата от хора които нищо не разбират.
Колега зе настройката на уредбата си прав, но от моя скромен опит на Опел Вектра 1.6 моноинжекция и на Мерцедеса, трябва да кажа, че монтажа на уредбата е най-важния фактор в уравнението

. При слагане на газова уредба, монтажа трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде съобразен с конкретните особености на двигателя, ако това не е направено няма да намерите майстор в който да ви оправи колата ако имате проблем, независимо дали на газ или на бензин - личен опит от Опела. Газаджията казва това е от бензина а бензинаджията - това е от "гъзифицирането" и защо си съсипал колата? Истината обаче е друга - и двамата не познават принципа на работа на конкретния автомобил а в ръцете си държат мощна диагностична апаратура. Втакъв случай се налага да разберете логиката на управление на мотора и сам да си решите проблема без такава апаратура. Според мен безпроблемната работа на един двигател на газ е свързана с безпроблемната му работа на бензин, макар че специално двигателите на МВ М102.*** и М103.*** допускат и някой "волности". Това е свързано с използването на отделен блок за запалване, който не се управлява от датчиците на инжекциона (по-специално от air flow) сензора - прословутия потенциометър. Именно тук е силата на това техническо решение, което да си признаем на пръв поглед не блести с оригиналност (защо да не се използва общ електронен блок), но пък е доста надеждно - отделно управление на горивната система и отделно управление на запалителната система. Съчетано с механичната инжекционна система с електронно управление KE-Jetronic, това решение на инжинерите от МВ ни дава именно НАДЕЖДНОСТ. Ако се "скапе" някой от датчиците за управление на инжекционна система, ние продължаваме да се "возим" с някой малки неудобства на празен ход и/или при студен мотор, зашото в това време имаме работеща запалителна система. Нещо повече дори и да "изскубем" компютъра управляващ впръскването, автомобила ще продължи да ни служи безотказно (трябва да е загрял до 80 градуса, за да има стабилен празен ход) докато запалителната система е наред, а тя няма нищо общо с ГАЗОВАТА уредба. Нека някоя друга марка от широко известните ни да се похвали с такава надеждност. Един пример само Audi с инжекционна система KE-Motronic - 99% същата механична инжекция т.е. "железна", НО с един маааалък дерт - един електронен блок Motronic, управляващ едновременно впръскването и запалването. И оттук идва съществената разлика при газифициране - промяна ъгъла на запалване при монтажа на смесителя за газ (поставя се между лопатата на разходомера и дроселовата клапа) и ако не се вземат мерки като балансна линия на изпарителя, преместване на маркуча на регулатора за празен ход, рестартиране на електронния блок при всяко палене и т.н., сте обречени на непрестанни гърмежи. А сега някой ще попита нали механиката на двете инжекционни системи беше на 99% еднаква "оти тогава ручахме жабето"?
Аз именно за това си търсех запазен мерцедес точно с този двигател, не че няма някой дертове по електроинсталацията като цяло, но от гледната точка на инжинер, занимаващ се с конструиране, шапка им свалям на инжинерите от МВ. Явно по това време маркетинговите и финансови отдели не са се бъркали в работата на инжинерите

. Ако трябва да охарактеризирам W124 с една дума това е НАДЕЖДНОСТ!
Спирам да пиша вече, че оспамих темата на колегата с тая газ

.
Извинете ме ако има изядени букви в постовете ми, но съм притеснен от времето и не ги проверявам за грешки.