Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

За и против спирането на пешеходни пътекиот всякакъв тип

• Please log in to reply
28 мнения по тази тема

#16 pepino

pepino

Напреднал

• Потребители на форума
  • 476 Мнения:
  • Град:софия

Публикувано 21 април 2009 - 06:52

Моето мнение по въпроса е:

Да се направи глоба за НЕСПИРАНЕ на пешеходна пътека ,която е най малко 500 лева!!!

Да се направи глоба за НЕПРАВИЛНО пресичане от пешеходец, която да е ефективна и също доста солена (всъщност такава глоба има но е смешна)

Към колегата с първият пост по темата : Колега-защо не опиташ да караш като колегите в Севлиево и да си спираш независимо кво правят другите... и още,че и закъдето да си тръгнал ако стигнеш там с 3-7 минути по рано-едва ли е от толкова голямо значение ,че да си залужава да утрепеш човек в бързината

Към колегите които се страхуват от удари отзад и прочее-аз лично смятам ,че ако почне да се намалява (да се виждат стоповете от тия отзад) на нормална дистанция от пътеката -не виждам причина да ви удрят-плюс това имате и Каско и Гражданска

И в заключение:
Не мога да повярвам ,че мнозинството от Вас говорят като автоджигити и напълно безхаберни и безотгворни хора....а знам ,че не сте такива...и затова съм в шок....
Знам ,че ще почнете да ми обяснявате ,че където съм аз е друго и т.н. и още ,че едва ли спазвам Правилника -Карал съм в България повече от 7 години-и със сигурност имам над половин милион километра стаж-в крайна сметка установих ,че си залсужава да бързам и да се газирам и да се ядосвам-и да нарушавам-само ако некои е на умирачка и трябва да стигна там....дано не ми се налага да бързам де....
карам си спокойно и леко и се улавям ,че стигам по бързо от колкото когато настъпвам...
А ако някои се чуди шо проповядвам толкоз....ми ще Ви кажа:
-лично аз съм виждал блъснат и размазан човек на пътека-и то неведнъж...всъщност пак лично съм задържал (с личната си кола съм ги гонил)два пъти извършители на такова престъпление-в единият случай човека умря на място ,а не искам да Ви обяснявам къде е водача сега ,,,,
Но най страшното нещо което си спомням е вида на водач които беше ударил дете..ако някога сте виждали наистина изплашен и отчаян човек.....го удвоете и ще разберете какво съм видял...

Та не искам някои да ми се сърди или да си помисли ,че се заяждам,но за мен такова отношение към пешеходците е недопустимо тъй като всички тук сте харни хора и не искам на никои от Вас да му се случва това което съм виждал да се случва на други...а и ако сте забравили какво е да си пешеходец....пробвайте няколко дена без кола.....и ще видите ,че има хора които сякаш нарочно искат да минат през Вас и се смеят ехидно от скапаната си трошка която е с гуми на Матусалова възраст и спирачки проверявани миналия век....

Поздрави :4036:

:allhail: Не мисля че има какво повече да се каже напълно те подкрепям колега.
  • 0

#17 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2761 Мнения:
  • Град:София
  • Интереси:Създавам спомени с материали на клиента -:D
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 21 април 2009 - 07:52

Накрая искам да отбележа, че повечето шофьори са и пешеходци, когато не шофират, но не чак толкова голяма част от пешеходците са и шофьори. Крайно време е в училищата да се въведат часове, в които на децата да се обяснява - от коя страна на пътя се върви, когато няма тротоар или когато тротоарът е тесен, от коя страна на родителите се застава (щото родителите и без друго не знаят), когато водят децата за ръка по тротоара, как се пресича улица, как работи светофарът, изобщо - да ги запознават с правилника за движение по пътищата. Е не в подробностите за ограниченията на скоростта, за ограниченията кога се ползват фарове и кога не, кога може да се ползва клаксон и т.н. Но поне в частта за организацията на движението. Също така (то половината шофьори не знаят), ама трябва и пешеходците да знаят сигналите на регулировчика. А не регулировчикът да ми даде път и точно в този момент да се юрнат и пешеходците пред мен.

В училищата има въведени часове по безопастност на движението, където учат точно тези неща(или би трябвало), при това са въведени не от вчера. ;)
Аз винаги намалявам като приближа до пешеходна пътека и ако няма хора минавам, но, ако има задължително спирам.
Аз не се дразня толкова на наглите пешеходци, защото още по-наглите колеги-шофьори ги превъзхождат в пъти...
  • 0

#18 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 21 април 2009 - 08:15

Самурай - единия път като ме удариха отзад съм се движил с не повече от 30 км/ч.
Имаше задръстване по бул. Дондуков и да нямаше пешеходец - пак щях да спра.
И прас... чак ми отмести колата.

Аз не си кривя душата - казвам каквото е.
Щото и в темата за предупреждаването за патрули на КАТ всички писаха как предупреждават.
Ама като пътувахме за Трявна, аз бях трета кола в колоната и не видях никой да присветва зад мен.
Коцеви казаха, че са светкали, ама те бяха пред мен.
Та и сега всички разправят как ВИНАГИ СПИРАТ на пешеходна пътека, ама ми е любопитно да ги погледам един ден в София.

Казах ти - докато шофирах извън България не е имало пешеходна пътека да не спра.
Сам си направи извода. Не спирам не защото искам да прегазя човек, а защото условията не го позволяват.
Освен това глоба има, обаче в София знам само една пешеходна пътека, където глобяват всеки ден за това:
пътеката на бул. Дондуков на изхода от сградата на парламента. Явно куките са много загрижени за живота на депутатите!

Обаче на мен повече не ми се спори.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#19 willy555

willy555

Майстор

• Потребители на форума
  • 798 Мнения:
  • Автомобил:
    W124 E 200 T, 1993г., 136 к.с.

Публикувано 21 април 2009 - 08:42

Колеги, наистина е добре да спре тази тема. Малко е безсмислено това "за и против" спирането на пешеходни пътеки. Особено при наличието на ясни закони за това.

Уважавам мнението, или по-точно честността на Илия, но според мен и той ясно осъзнава, че българският модел не е правилният.

От всички участници в движението ние /шофьорите/ сме тези, които могат да причинят смърт на другите /пешеходците/. Останалите щети не са важни.

Блъскал съм човек, и не пожелавам и на най-големия си враг да изпита моите чувства. Нямах никаква вина, и слава богу се размина без сериозни последствия, но шокът въпреки това бе голям. Не ми се мисли, ако бях в нарушение - например на пешеходна пътека. Повярвайте, в такъв момент последната ти грижа е смачканият преден капак.

Опичайте си акъла, защото за секунди се преобръщат няколко човешки живота.
  • 0

#20 калоян

калоян

Чирак

• Потребители на форума
  • 203 Мнения:
  • Град:Севлиево
  • Автомобил:
    W211 2,7CDI-2001-черен металик.W201-хобито- 2.0 бензин 1992-черен металик

Публикувано 21 април 2009 - 08:47

Щом има яки глоби за шофьори,трябва да има и за пешеходци.Не правилно пресича ,говори по телефона докато пресича,пресича пиян,не носи лична карта при отразяването на нарушението-3 дена в ареста.За едните закона стог ,а за другите благинка.Пешеходеца е участник в движението-има същите права и носи същата отдговорност.Ако го хванат три пъти в нарушение един пешеходец на уроци (които той ще си плати и ще си ползва отпуската) за да се научи как да бъде примерен участник в движението-не само шофьорите да ги дърпат винаги.
  • 0

#21 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 21 април 2009 - 08:57

Щом има яки глоби за шофьори,трябва да има и за пешеходци.Не правилно пресича ,говори по телефона докато пресича,пресича пиян,не носи лична карта при отразяването на нарушението-3 дена в ареста.За едните закона стог ,а за другите благинка.Пешеходеца е участник в движението-има същите права и носи същата отдговорност.Ако го хванат три пъти в нарушение един пешеходец на уроци (които той ще си плати и ще си ползва отпуската) за да се научи как да бъде примерен участник в движението-не само шофьорите да ги дърпат винаги.

За това става дума. Естествено, че не съм ПРОТИВ спирането на пешеходните пътеки.
По-скоро дискусията е относно това какви са обективните факти на пътя.
И те за съжаление хич не са розови.

Лил - тия уроци да не би само да ги има фиктивно в учебната програма?
Че имам племенници в различни училищни възрасти и никой от тях не учи такива неща.
  • 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#22 LiL

LiL

Firestarter

• Замразено членство
  • 2761 Мнения:
  • Интереси:Създавам спомени с материали на клиента -:D
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 21 април 2009 - 09:43

Лил - тия уроци да не би само да ги има фиктивно в учебната програма?
Че имам племенници в различни училищни възрасти и никой от тях не учи такива неща.

Предметът се изучава в рамките на три учебни часа през първия учебен срок, толкова са часовете и през втората половина на учебната година.
Сигурно има различни варианти в различните училища, но в училището, в което аз работех часовете се провеждаха, имат си и специални помагала.
  • 0

#23 damian-E250

damian-E250

Майстор

• Потребители на форума
  • 923 Мнения:
  • Град:Троян
  • Автомобил:
    W124 E-250TD/94'
    W123 200D/79'
    Sprinter 308D Maxi/98'
    Lada Niva 1.6/94'
    kawasaki klx 250/
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 21 април 2009 - 11:15

Във моя град е малко рисковано да се спира на пешеходна пътека...Много рядко спирам защото зад мене него знам дали ще спре...
  • 0
Публикувано изображение

#24 KPAHK

KPAHK

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 3768 Мнения:
  • Град:MLADOST CITY
  • Автомобил:
    MB E 200, 2016
    MB E 320 CDI, 2007
    Mazda3 BL, 2011
    Toyota Hilux DLX, 2007
    Punto MK1, 1998
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 21 април 2009 - 14:41

Аз пък съм твърдо ЗА спиранито. И понеже е пълно с олигофрени си спирам лекинко и от далеч.

и най-ме радва някой тарикат да ми отнеме предимство когато съм на пешеходна пътека, не дай си боже пък да е дясно завиващ - не един и два калника съм изкривил :boxing:
когато хвърчи направо не съм опитвал, че да не ми се случи нещо на крачето. Тогава се разминават с псувни и някоя и друга храчка на предният джам :cool:
  • 0

#25 mari0

mari0

Напреднал

• Потребители на форума
  • 487 Мнения:
  • Град:Перник

Публикувано 21 април 2009 - 18:43

Здравейте,колеги,И аз споделям мнението на mradulov няма с какво да го допълния и аз лично спирам и намалявам че кола се прави и се къпува но глава крак не така че по -добре да спираме и да рискуваме .
Благодаря.
Марио.
  • 0
Автоморга-Мерцедес-0876/438-583
www.mercedes.mobile.bg

#26 SAMURAIJACK

SAMURAIJACK

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 3037 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Живота, Вселената и Всичко останало
  • Автомобил:
    C 140 CL 500 (weekend car)
    В историята:
    W124 260 E
    W124 E 300
    W126 S 500
    C140 CL500(US)

Публикувано 22 април 2009 - 01:44

Илийка-отлично разбирам какво казваш и оценявам това че си честен -няма да си кривя душата и аз-не съм бил от най примерните шофьори преди...даже напротив

Но напоследък се улавям ,че помъдрявам (или остарявам -или и двете)и премисляйки нещата които съм видял и затова ти казвам ,че ако вътрешно се настроиш да си спираш навсякъде където има хора в близост до платното и да не се кахъриш ако пресичат като мравки или по неправилен начин....може би ще свикнеш и може да ти спести мнооооого ядове(дани никога не ти се случват)

Както Уили каза...и както аз съм виждал лично с очите си-нищо не си заслужава(нито да бързаш,нито да ти размажат колата и прочее), пред шанса да блъснеш,да убиеш или раниш човек или дете и да изгубиш целия си живот заради пътно нарушение......

Просто не си струва Илийка....

Поздрави на всички и се надявам повече да се замислите ....

п.п.-Иля...и съм сигурен ,че въпреки ,че казваш ,че не спираш -имаш добър опит в шофирането и съм сигурен ,че не спираш само ако няма никои наоколо или на пътеката...не ми се вярвам ама хич ,че си минаваш докато има хора..:)
  • 0
MERCEDESBENZCLCoupe C140  1902 4 (1)

#27 Dydo

Dydo

Майстор

• Потребители на форума
  • 781 Мнения:
  • Автомобил:
    W 202 - продаден!

Публикувано 22 април 2009 - 07:23

И аз винаги спирам на пешеходни пътеки, ако виждам, че някой се готви да пресича. Не, че не мога да мина, когато хората са далеч, ама маршрута ми е такъв, че все около полицаи вървя. Иначе когато наближавам пешеходните пътеки, очите са ми на 6 и съм готов веднага да набия спирачката, тъй като по тези улици където ми е маршрута, пешеходците изникват изведнъж измежду паркиралите коли и въобще понякога не се оглеждат.
Все пак поведението на пешеходците в БГ /доста от тях не се мотаят и даже притичват като пресичат/ като цяло считам за изгодно на тип шофьори като нас, които много много много не си дават зор по пешеходните пътеки. Преди време бях в Мадрид и там ми направи впечатление, че пешеходците въобще не се оглеждат, а направо си слизат на пътеката и се юрват да пресичат. Явно в тях сее изградило мисленето, че шофьорите са тези, които трябва да внимават. АЗ все пак никога не бих пресякъл така на риск.
  • 0
От Витоша по-високо нема, от Искаро по-дълбоко нема и от Мерцедес по-убаво нема...............древна шопска мъдрост!

#28 калоян

калоян

Чирак

• Потребители на форума
  • 203 Мнения:
  • Град:Севлиево
  • Автомобил:
    W211 2,7CDI-2001-черен металик.W201-хобито- 2.0 бензин 1992-черен металик

Публикувано 22 април 2009 - 19:19

Има хора тук които живееят в Германия нека кажат как е-там шофьор и пешеходец преди да се засекат започват от далече да се гледат в очите направо и всеки знае какво ще направи другия.Има ли пешеходец на тротоара пред пешеходната пътека на момента колите спират.Но пак повтарям закона е еднакъв за всички там участници в движението и всеки се стреми да го спазва,глобите са яки и за пешеходците и винаги има някъде полицай който наблюдава без да си го видял ти.Аз лично винаги ама винаги спирам на пешеходна пътека като за целта удрям спирачки няколко пъти с прекъсвания преди пешеходната пътека и наблюдавам на огледалата отзад какво става-винаги,ако няма реакция аварийни или клаксон.
  • 0

#29 bza

bza

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 3 Мнения:
  • Автомобил:
    E200T/94

Публикувано 06 май 2009 - 23:03

Щом има пешеходец стъпил на зебрата спирам,ако се бави нарочно-му напомням с клаксона кой е шефа,ако пък си чака маршрутката точно там-споменавам родител от женски пол и потеглям,ако пък някой ме удари отзад-жална му майка(Пирогов го зове).В общи линии тия дето не спират на пешеходни пътеки,не подават мигачи,редят се в грешни ленти нарочно и прочие нарушения ми иде да им откъсна главите!
  • 0

2 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 2 гости, 0 анонимни