Не мисля че има какво повече да се каже напълно те подкрепям колега.Моето мнение по въпроса е:
Да се направи глоба за НЕСПИРАНЕ на пешеходна пътека ,която е най малко 500 лева!!!
Да се направи глоба за НЕПРАВИЛНО пресичане от пешеходец, която да е ефективна и също доста солена (всъщност такава глоба има но е смешна)
Към колегата с първият пост по темата : Колега-защо не опиташ да караш като колегите в Севлиево и да си спираш независимо кво правят другите... и още,че и закъдето да си тръгнал ако стигнеш там с 3-7 минути по рано-едва ли е от толкова голямо значение ,че да си залужава да утрепеш човек в бързината
Към колегите които се страхуват от удари отзад и прочее-аз лично смятам ,че ако почне да се намалява (да се виждат стоповете от тия отзад) на нормална дистанция от пътеката -не виждам причина да ви удрят-плюс това имате и Каско и Гражданска
И в заключение:
Не мога да повярвам ,че мнозинството от Вас говорят като автоджигити и напълно безхаберни и безотгворни хора....а знам ,че не сте такива...и затова съм в шок....
Знам ,че ще почнете да ми обяснявате ,че където съм аз е друго и т.н. и още ,че едва ли спазвам Правилника -Карал съм в България повече от 7 години-и със сигурност имам над половин милион километра стаж-в крайна сметка установих ,че си залсужава да бързам и да се газирам и да се ядосвам-и да нарушавам-само ако некои е на умирачка и трябва да стигна там....дано не ми се налага да бързам де....
карам си спокойно и леко и се улавям ,че стигам по бързо от колкото когато настъпвам...
А ако някои се чуди шо проповядвам толкоз....ми ще Ви кажа:
-лично аз съм виждал блъснат и размазан човек на пътека-и то неведнъж...всъщност пак лично съм задържал (с личната си кола съм ги гонил)два пъти извършители на такова престъпление-в единият случай човека умря на място ,а не искам да Ви обяснявам къде е водача сега ,,,,
Но най страшното нещо което си спомням е вида на водач които беше ударил дете..ако някога сте виждали наистина изплашен и отчаян човек.....го удвоете и ще разберете какво съм видял...
Та не искам някои да ми се сърди или да си помисли ,че се заяждам,но за мен такова отношение към пешеходците е недопустимо тъй като всички тук сте харни хора и не искам на никои от Вас да му се случва това което съм виждал да се случва на други...а и ако сте забравили какво е да си пешеходец....пробвайте няколко дена без кола.....и ще видите ,че има хора които сякаш нарочно искат да минат през Вас и се смеят ехидно от скапаната си трошка която е с гуми на Матусалова възраст и спирачки проверявани миналия век....
Поздрави
За и против спирането на пешеходни пътекиот всякакъв тип
Започната от mbthepower, 20 апр 2009 - 06:51:49
28 мнения по тази тема
Публикувано 21 април 2009 - 06:52
Публикувано 21 април 2009 - 07:52
Накрая искам да отбележа, че повечето шофьори са и пешеходци, когато не шофират, но не чак толкова голяма част от пешеходците са и шофьори. Крайно време е в училищата да се въведат часове, в които на децата да се обяснява - от коя страна на пътя се върви, когато няма тротоар или когато тротоарът е тесен, от коя страна на родителите се застава (щото родителите и без друго не знаят), когато водят децата за ръка по тротоара, как се пресича улица, как работи светофарът, изобщо - да ги запознават с правилника за движение по пътищата. Е не в подробностите за ограниченията на скоростта, за ограниченията кога се ползват фарове и кога не, кога може да се ползва клаксон и т.н. Но поне в частта за организацията на движението. Също така (то половината шофьори не знаят), ама трябва и пешеходците да знаят сигналите на регулировчика. А не регулировчикът да ми даде път и точно в този момент да се юрнат и пешеходците пред мен.
В училищата има въведени часове по безопастност на движението, където учат точно тези неща(или би трябвало), при това са въведени не от вчера.
Аз винаги намалявам като приближа до пешеходна пътека и ако няма хора минавам, но, ако има задължително спирам.
Аз не се дразня толкова на наглите пешеходци, защото още по-наглите колеги-шофьори ги превъзхождат в пъти...
Публикувано 21 април 2009 - 08:15
Самурай - единия път като ме удариха отзад съм се движил с не повече от 30 км/ч.
Имаше задръстване по бул. Дондуков и да нямаше пешеходец - пак щях да спра.
И прас... чак ми отмести колата.
Аз не си кривя душата - казвам каквото е.
Щото и в темата за предупреждаването за патрули на КАТ всички писаха как предупреждават.
Ама като пътувахме за Трявна, аз бях трета кола в колоната и не видях никой да присветва зад мен.
Коцеви казаха, че са светкали, ама те бяха пред мен.
Та и сега всички разправят как ВИНАГИ СПИРАТ на пешеходна пътека, ама ми е любопитно да ги погледам един ден в София.
Казах ти - докато шофирах извън България не е имало пешеходна пътека да не спра.
Сам си направи извода. Не спирам не защото искам да прегазя човек, а защото условията не го позволяват.
Освен това глоба има, обаче в София знам само една пешеходна пътека, където глобяват всеки ден за това:
пътеката на бул. Дондуков на изхода от сградата на парламента. Явно куките са много загрижени за живота на депутатите!
Обаче на мен повече не ми се спори.
Имаше задръстване по бул. Дондуков и да нямаше пешеходец - пак щях да спра.
И прас... чак ми отмести колата.
Аз не си кривя душата - казвам каквото е.
Щото и в темата за предупреждаването за патрули на КАТ всички писаха как предупреждават.
Ама като пътувахме за Трявна, аз бях трета кола в колоната и не видях никой да присветва зад мен.
Коцеви казаха, че са светкали, ама те бяха пред мен.
Та и сега всички разправят как ВИНАГИ СПИРАТ на пешеходна пътека, ама ми е любопитно да ги погледам един ден в София.
Казах ти - докато шофирах извън България не е имало пешеходна пътека да не спра.
Сам си направи извода. Не спирам не защото искам да прегазя човек, а защото условията не го позволяват.
Освен това глоба има, обаче в София знам само една пешеходна пътека, където глобяват всеки ден за това:
пътеката на бул. Дондуков на изхода от сградата на парламента. Явно куките са много загрижени за живота на депутатите!
Обаче на мен повече не ми се спори.
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
• Бабини деветини • clk.babailiica.com • наргиле •
Публикувано 21 април 2009 - 08:42
Колеги, наистина е добре да спре тази тема. Малко е безсмислено това "за и против" спирането на пешеходни пътеки. Особено при наличието на ясни закони за това.
Уважавам мнението, или по-точно честността на Илия, но според мен и той ясно осъзнава, че българският модел не е правилният.
От всички участници в движението ние /шофьорите/ сме тези, които могат да причинят смърт на другите /пешеходците/. Останалите щети не са важни.
Блъскал съм човек, и не пожелавам и на най-големия си враг да изпита моите чувства. Нямах никаква вина, и слава богу се размина без сериозни последствия, но шокът въпреки това бе голям. Не ми се мисли, ако бях в нарушение - например на пешеходна пътека. Повярвайте, в такъв момент последната ти грижа е смачканият преден капак.
Опичайте си акъла, защото за секунди се преобръщат няколко човешки живота.
Уважавам мнението, или по-точно честността на Илия, но според мен и той ясно осъзнава, че българският модел не е правилният.
От всички участници в движението ние /шофьорите/ сме тези, които могат да причинят смърт на другите /пешеходците/. Останалите щети не са важни.
Блъскал съм човек, и не пожелавам и на най-големия си враг да изпита моите чувства. Нямах никаква вина, и слава богу се размина без сериозни последствия, но шокът въпреки това бе голям. Не ми се мисли, ако бях в нарушение - например на пешеходна пътека. Повярвайте, в такъв момент последната ти грижа е смачканият преден капак.
Опичайте си акъла, защото за секунди се преобръщат няколко човешки живота.
Публикувано 21 април 2009 - 08:47
Щом има яки глоби за шофьори,трябва да има и за пешеходци.Не правилно пресича ,говори по телефона докато пресича,пресича пиян,не носи лична карта при отразяването на нарушението-3 дена в ареста.За едните закона стог ,а за другите благинка.Пешеходеца е участник в движението-има същите права и носи същата отдговорност.Ако го хванат три пъти в нарушение един пешеходец на уроци (които той ще си плати и ще си ползва отпуската) за да се научи как да бъде примерен участник в движението-не само шофьорите да ги дърпат винаги.
Публикувано 21 април 2009 - 08:57
За това става дума. Естествено, че не съм ПРОТИВ спирането на пешеходните пътеки.Щом има яки глоби за шофьори,трябва да има и за пешеходци.Не правилно пресича ,говори по телефона докато пресича,пресича пиян,не носи лична карта при отразяването на нарушението-3 дена в ареста.За едните закона стог ,а за другите благинка.Пешеходеца е участник в движението-има същите права и носи същата отдговорност.Ако го хванат три пъти в нарушение един пешеходец на уроци (които той ще си плати и ще си ползва отпуската) за да се научи как да бъде примерен участник в движението-не само шофьорите да ги дърпат винаги.
По-скоро дискусията е относно това какви са обективните факти на пътя.
И те за съжаление хич не са розови.
Лил - тия уроци да не би само да ги има фиктивно в учебната програма?
Че имам племенници в различни училищни възрасти и никой от тях не учи такива неща.
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
• Бабини деветини • clk.babailiica.com • наргиле •
Публикувано 21 април 2009 - 09:43
Лил - тия уроци да не би само да ги има фиктивно в учебната програма?
Че имам племенници в различни училищни възрасти и никой от тях не учи такива неща.
Предметът се изучава в рамките на три учебни часа през първия учебен срок, толкова са часовете и през втората половина на учебната година.
Сигурно има различни варианти в различните училища, но в училището, в което аз работех часовете се провеждаха, имат си и специални помагала.
Публикувано 21 април 2009 - 11:15
Във моя град е малко рисковано да се спира на пешеходна пътека...Много рядко спирам защото зад мене него знам дали ще спре...
Публикувано 21 април 2009 - 14:41
Аз пък съм твърдо ЗА спиранито. И понеже е пълно с олигофрени си спирам лекинко и от далеч.
и най-ме радва някой тарикат да ми отнеме предимство когато съм на пешеходна пътека, не дай си боже пък да е дясно завиващ - не един и два калника съм изкривил
когато хвърчи направо не съм опитвал, че да не ми се случи нещо на крачето. Тогава се разминават с псувни и някоя и друга храчка на предният джам
и най-ме радва някой тарикат да ми отнеме предимство когато съм на пешеходна пътека, не дай си боже пък да е дясно завиващ - не един и два калника съм изкривил
когато хвърчи направо не съм опитвал, че да не ми се случи нещо на крачето. Тогава се разминават с псувни и някоя и друга храчка на предният джам
Публикувано 21 април 2009 - 18:43
Здравейте,колеги,И аз споделям мнението на mradulov няма с какво да го допълния и аз лично спирам и намалявам че кола се прави и се къпува но глава крак не така че по -добре да спираме и да рискуваме .
Благодаря.
Марио.
Благодаря.
Марио.
Автоморга-Мерцедес-0876/438-583
www.mercedes.mobile.bg
www.mercedes.mobile.bg
Публикувано 22 април 2009 - 01:44
Илийка-отлично разбирам какво казваш и оценявам това че си честен -няма да си кривя душата и аз-не съм бил от най примерните шофьори преди...даже напротив
Но напоследък се улавям ,че помъдрявам (или остарявам -или и двете)и премисляйки нещата които съм видял и затова ти казвам ,че ако вътрешно се настроиш да си спираш навсякъде където има хора в близост до платното и да не се кахъриш ако пресичат като мравки или по неправилен начин....може би ще свикнеш и може да ти спести мнооооого ядове(дани никога не ти се случват)
Както Уили каза...и както аз съм виждал лично с очите си-нищо не си заслужава(нито да бързаш,нито да ти размажат колата и прочее), пред шанса да блъснеш,да убиеш или раниш човек или дете и да изгубиш целия си живот заради пътно нарушение......
Просто не си струва Илийка....
Поздрави на всички и се надявам повече да се замислите ....
п.п.-Иля...и съм сигурен ,че въпреки ,че казваш ,че не спираш -имаш добър опит в шофирането и съм сигурен ,че не спираш само ако няма никои наоколо или на пътеката...не ми се вярвам ама хич ,че си минаваш докато има хора..
Но напоследък се улавям ,че помъдрявам (или остарявам -или и двете)и премисляйки нещата които съм видял и затова ти казвам ,че ако вътрешно се настроиш да си спираш навсякъде където има хора в близост до платното и да не се кахъриш ако пресичат като мравки или по неправилен начин....може би ще свикнеш и може да ти спести мнооооого ядове(дани никога не ти се случват)
Както Уили каза...и както аз съм виждал лично с очите си-нищо не си заслужава(нито да бързаш,нито да ти размажат колата и прочее), пред шанса да блъснеш,да убиеш или раниш човек или дете и да изгубиш целия си живот заради пътно нарушение......
Просто не си струва Илийка....
Поздрави на всички и се надявам повече да се замислите ....
п.п.-Иля...и съм сигурен ,че въпреки ,че казваш ,че не спираш -имаш добър опит в шофирането и съм сигурен ,че не спираш само ако няма никои наоколо или на пътеката...не ми се вярвам ама хич ,че си минаваш докато има хора..
Публикувано 22 април 2009 - 07:23
И аз винаги спирам на пешеходни пътеки, ако виждам, че някой се готви да пресича. Не, че не мога да мина, когато хората са далеч, ама маршрута ми е такъв, че все около полицаи вървя. Иначе когато наближавам пешеходните пътеки, очите са ми на 6 и съм готов веднага да набия спирачката, тъй като по тези улици където ми е маршрута, пешеходците изникват изведнъж измежду паркиралите коли и въобще понякога не се оглеждат.
Все пак поведението на пешеходците в БГ /доста от тях не се мотаят и даже притичват като пресичат/ като цяло считам за изгодно на тип шофьори като нас, които много много много не си дават зор по пешеходните пътеки. Преди време бях в Мадрид и там ми направи впечатление, че пешеходците въобще не се оглеждат, а направо си слизат на пътеката и се юрват да пресичат. Явно в тях сее изградило мисленето, че шофьорите са тези, които трябва да внимават. АЗ все пак никога не бих пресякъл така на риск.
Все пак поведението на пешеходците в БГ /доста от тях не се мотаят и даже притичват като пресичат/ като цяло считам за изгодно на тип шофьори като нас, които много много много не си дават зор по пешеходните пътеки. Преди време бях в Мадрид и там ми направи впечатление, че пешеходците въобще не се оглеждат, а направо си слизат на пътеката и се юрват да пресичат. Явно в тях сее изградило мисленето, че шофьорите са тези, които трябва да внимават. АЗ все пак никога не бих пресякъл така на риск.
От Витоша по-високо нема, от Искаро по-дълбоко нема и от Мерцедес по-убаво нема...............древна шопска мъдрост!
Публикувано 22 април 2009 - 19:19
Има хора тук които живееят в Германия нека кажат как е-там шофьор и пешеходец преди да се засекат започват от далече да се гледат в очите направо и всеки знае какво ще направи другия.Има ли пешеходец на тротоара пред пешеходната пътека на момента колите спират.Но пак повтарям закона е еднакъв за всички там участници в движението и всеки се стреми да го спазва,глобите са яки и за пешеходците и винаги има някъде полицай който наблюдава без да си го видял ти.Аз лично винаги ама винаги спирам на пешеходна пътека като за целта удрям спирачки няколко пъти с прекъсвания преди пешеходната пътека и наблюдавам на огледалата отзад какво става-винаги,ако няма реакция аварийни или клаксон.
Публикувано 06 май 2009 - 23:03
Щом има пешеходец стъпил на зебрата спирам,ако се бави нарочно-му напомням с клаксона кой е шефа,ако пък си чака маршрутката точно там-споменавам родител от женски пол и потеглям,ако пък някой ме удари отзад-жална му майка(Пирогов го зове).В общи линии тия дето не спират на пешеходни пътеки,не подават мигачи,редят се в грешни ленти нарочно и прочие нарушения ми иде да им откъсна главите!
2 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни