Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

AQUISлакове, бои и импрегнатори на... водна основа

• Please log in to reply
30 мнения по тази тема

#1 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 27 февруари 2009 - 22:27

Някой да каже две-три думи за тези нови бои и лакове за бита, които изместват традиционните алкидни и тем подобни "блажни" бои

Интересуват ме качеството и покритието на тези лакове и бои

Особености при нанасяна с "пистолет" и някои тънкости при работа с тях

Ще се радвам, ако някой сподели парченце опит

Пребварително благодаря

Поздрави
:4036:
  • 0
Публикувано изображение
Шофьорски стаж ... 28-29г.
За повече контакти - купете си разклонител

#2 W123

W123

Майстор

• Потребители на форума
  • 2824 Мнения:

Публикувано 27 февруари 2009 - 23:30

Нямат нищо общо с алкидните и нитроцелуозните бои,тях няма кой да ги измести.

Кажи каква щуротия ти се върти в главата.
  • 0

#3 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 27 февруари 2009 - 23:38

Ще пръскам една дървения

Поздрави
  • 0
Публикувано изображение

#4 W123

W123

Майстор

• Потребители на форума
  • 2824 Мнения:

Публикувано 27 февруари 2009 - 23:46

Е сподели де,няма ся да ти вадя думите с ченгел :D
  • 0

#5 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 00:03

Лятос правих един навес около 62 квадрата с дървени колони, съчак(ламперия) и Бордолин
Хубаво, ама вече тия дървении поизсъхнаха и съм намислил да ги грундирам и лакирам. До тук добре, ма не ми се маха с четка в ръка, като поп и си взех и бояджийски пищов за тази цел.
Обаче в един магазин ми показаха такива бои, лакове и импрегнатори на водна основа, и ме успаха, че са ...перфектни и лесно се измива всичко с ...вода. Понеже не съм работил с такива акварелки, ми е чудно дали ще има нужният ефект и защита от вода, дървояди, и такива разни странични интервенти. Та дали да се захващам с тия ...водни боички или да си карам по класическият вариант, с класическите технологии (разни безири, лакове и такива неща , които изискват АМБ и кореселин)

Поздрави
  • 0
Публикувано изображение

#6 W123

W123

Майстор

• Потребители на форума
  • 2824 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 00:23

Нали се сещаш че за външна употреба ти трябва лак който да издържа на атмосферни условия.Но не е само това условието.Ако ще и да си купиш най-скъпия лак на света тая дървения ще има да се цепи още бая години а температурите я карат да се свива и разпъва.Лака трябва да бъде изключително елстичен а такъв няма.
Единия вариянт ти е да грундираш с грунд за дърво и след това 3-4 ръце нитроцелуозен лак а другия пак грунд и 5-6 ръце лак на водна основа.Лаковете на водна основа искат много ръце това го имай предвид особенно щом ще пръскаш и разхода им е доста голям.
Принципно в случая за препоръчване е да използваш яхтен лак който е за външна и натоварена употреба.

Аз ако трябва да си го направя за мен няма да използвам лак.Лака е крехък и се цепи и след това влагата разказва играта на дървото.Бих си ползвал старата но изпитана техника с ленения безир.Той е естествен маслен продукт и се добива точно от масла примерно както е в случая от лен само че за да се използва се бара с химия като оловни и манганови боклуци за да може после да засъхва по-бързо.Безира има свойството да прониква в дълбочина докато лака остава отгоре,особенно като използваш грунд което е задължително.Неудобството на безира е че съхне за около ден ако е топло а ако ще го пръскаш сега по-добре се откажи и изчакай пролетта.С пистолет ще стане по-бързо но пък с четка или велурено валяче ефекта е много по-добър понеже върви на по на дебело.Впрочем далаверата е да го напляскаш на дебело,не да тече и да се стича а да е напоено дървото.След няколко часа ако се стече го минаваш леко с един парцал да го обереш.Безира изкарва и много красиви шарки така че е ефектен.Както ти казах съхне бавно което му позволява да попие в дървото.Удобството при него е че се прави само на една ръка а за лаковете както ти казах в единия случай е 3-4 а в другия 5-6 за да имаш качествено покритие.

Ако гредите и дъските са ти гладки и лъскави можеш за гъзарлък да ги минеш с парцала с байц в цвят в който си решиш и след това вече лак много ръце ама само ще е красиво,няма да стане здраво и след някоя друга годинка ае чао.

...
или да си карам по класическият вариант, с класическите технологии (разни безири, лакове и такива неща , които изискват АМБ и кореселин)

Внимавай да не направиш една глупост която съм виждал на няколко места.Мазано с безир и отгоре след това лак.Това е все едно да си намашеш колата с мас и да пръскаш отгоре боя....ужас става :lol:
  • 0

#7 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 00:45

Финалът ти, ме остави замислен

Дай ми ден за ...размисъл

Ще пиша и ще ...питам

Поздрави
  • 0
Публикувано изображение

#8 W123

W123

Майстор

• Потребители на форума
  • 2824 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 01:08

Финалът ти, ме остави замислен
...

Това не си го измислям а пия от извора.На мойта хубавица чичо й е резбар и от мноооого години се занимава с дърво."Крада" от него каквото мога ама и той не крие ;)

Питай ги ония в магазина на колко ръце се нанася лака на водна основа за да стане наистина както трябва и ако ти кажат на две направо му хващаш на консултанта главата и му я навираш в машината за тониране да си пийне малко колоранти :boxing:

Принципно с нитроцелуозните и другите лакове разхода ти е около 100-130мл/кв.м. за три ръце
При водоразтворимите е някъде около 140-160мл/кв.м. на една ръка значи на 4 ръце отиваш на около 600мл/кв.м.Сметни си само разхода на лак и ще видиш каква огромна разлика ще има.Отделно и грунда ще ти хвърли още.Абе тоя навес за 3 дена ако си упорит ще го опраскаш с лак без значение кой от двата вида,само че при единия ще имаш няколко ръце горница.
  • 0

#9 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 11:26

Е това пише на канчето
Публикувано изображение

Публикувано изображение

Поздрави
  • 0
Публикувано изображение

#10 W123

W123

Майстор

• Потребители на форума
  • 2824 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 11:33

Kупи ли го тва или само го снима?

Владееее,ти от Мегахим не си ли се парил.Ако не си време е :lol:
Тази марка можеш да я анатемосаш спокойно.
От българското производство лидера е Оргахим,там слабо няма,все пак за толкова пари толкова.Факта че Оргахим държи 60% от пазара е красноречив.
Това че пише Тефлон го остави,също и DuPont.Дрън-дрън че пляс.Отделно разхода на кутията е минимален и не е реален,на практика винаги е повече.

Впрочем цените не са чак толкова високи.Вземи си една кофичка лак от малките и пробвай на една дъска какво ще стане и сам ще се убедиш че водните помии не струват в сравнение с класическите.

Бягай от Мегахим,вземай на Оргахим.На Орга-та лаковете и боите на водна основа са от серията Aqua.
  • 0

#11 Nasakoto

Nasakoto

Чирак

• Потребители на форума
  • 126 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Интереси:Доста разнообразни :)
  • Автомобил:
    MB W124 200Е 102.963 1989 г.
    Fiat Bravo 1.9TD 1998 г.
    Wartburg 353W 2T 1986 г. (в процес на гниене)

Публикувано 28 февруари 2009 - 12:03

Непрофесионален личен опит - с Aqua-та на Оргахим. 6 двукрили прозореца, класическо дърво, правени в далечната сталинска 1957-ма година. С пищов за горещ въздух свалихме 5-те слоя стара боя, след това шкурене, и боядисване 2-3 ръце. Първата е грундиране с лака, разреден 1:1 с вода, втората - лак, разреден с около 10% вода. Където не ми хареса, потретих. Резултатът - след година и половина (две зими) изглежда, все едно вчера е боядисвано. Да не говорим, че разтворителя/разредителя не е 3 лева литъра, а си го сипваш от чешмата.

На мен много ми хареса резултата, и ако пак се наложи - няма да се поколебая да повторя.

ОБАЧЕ: това, което го пиша, важи за лазурния лак. Боите са гола водичка - ако трябва да боядисвам дърво, определено няма да е с водоразредима боя.

Снимки после, че са на друг компютър.
  • 0
Баба Меца:
Публикувано изображение Публикувано изображение

#12 калоян

калоян

Чирак

• Потребители на форума
  • 203 Мнения:
  • Град:Севлиево
  • Автомобил:
    W211 2,7CDI-2001-черен металик.W201-хобито- 2.0 бензин 1992-черен металик

Публикувано 28 февруари 2009 - 12:07

Лак на водна основа не изкарва дълго време за външно-може само за вътрешно,блажните бои е същото -ама нали ни подгони екологията.Има един италиански лак,отгоре прави слой като силикон или пластмаса ,нещо подобно и се минава с техен грунд и две ръце на лака(за сега у дома вече е 9 година и не е мръднало-външно )има го този лак вече и в БГ.Нашия лак-по специално яхтения(другите карат по дълго) изкарва около 7-8 г на външно и после леко жулване и пак.Безира наистина е най удачното за отвън,но там губиш цветовете и ще си го гледаш само един цвят.Според мен не му мисли много -класиката си е класика,но почни с по светъл тон за да можеш през годините да отиваш към по тъмно(така го изисква технологията).Две ръце с основния цвят и две ръце яхтен,но само при температура над 20 градуса-май месец.
  • 0

#13 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 12:48

Kупи ли го тва или само го снима?

Владееее,ти от Мегахим не си ли се парил.Ако не си време е :lol:
Тази марка можеш да я анатемосаш спокойно.
От българското производство лидера е Оргахим,там слабо няма,все пак за толкова пари толкова.Факта че Оргахим държи 60% от пазара е красноречив.
Това че пише Тефлон го остави,също и DuPont.Дрън-дрън че пляс.Отделно разхода на кутията е минимален и не е реален,на практика винаги е повече.

Впрочем цените не са чак толкова високи.Вземи си една кофичка лак от малките и пробвай на една дъска какво ще стане и сам ще се убедиш че водните помии не струват в сравнение с класическите.

Бягай от Мегахим,вземай на Оргахим.На Орга-та лаковете и боите на водна основа са от серията Aqua.

Купих гооо , купиих. Ма не само лака а и грунда
На лакът пише 10 и нещо кинта, а на грунда-още несъм го плащал, че продавача не му знаеше цената и трябваше да пита някой, който беше на път(бе колумбийски сериал стана).
Така де това, че пишеше Тефлон, трайно ме заплени

Значи само от Оргахим
Мамка му
Ще нправя един опит на парче от сачак и ще пиша

Благодарко пич

Поздрави
  • 0
Публикувано изображение

#14 Vladek

Vladek

Майстор

• Потребители на форума
  • 3744 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 12:56

Непрофесионален личен опит - с Aqua-та на Оргахим. 6 двукрили прозореца, класическо дърво, правени в далечната сталинска 1957-ма година. С пищов за горещ въздух свалихме 5-те слоя стара боя, след това шкурене, и боядисване 2-3 ръце. Първата е грундиране с лака, разреден 1:1 с вода, втората - лак, разреден с около 10% вода. Където не ми хареса, потретих. Резултатът - след година и половина (две зими) изглежда, все едно вчера е боядисвано. Да не говорим, че разтворителя/разредителя не е 3 лева литъра, а си го сипваш от чешмата.

На мен много ми хареса резултата, и ако пак се наложи - няма да се поколебая да повторя.

ОБАЧЕ: това, което го пиша, важи за лазурния лак. Боите са гола водичка - ако трябва да боядисвам дърво, определено няма да е с водоразредима боя.

Снимки после, че са на друг компютър.

И ти с тоя Оргахим. Казваш - кефи те

Май ще пръсна кучешката къща с тоя лак :bigemo_harabe_net-110: и ще търся Оргахим

На там отиват ...пътищата

Лак на водна основа не изкарва дълго време за външно-може само за вътрешно,блажните бои е същото -ама нали ни подгони екологията.Има един италиански лак,отгоре прави слой като силикон или пластмаса ,нещо подобно и се минава с техен грунд и две ръце на лака(за сега у дома вече е 9 година и не е мръднало-външно )има го този лак вече и в БГ.Нашия лак-по специално яхтения(другите карат по дълго) изкарва около 7-8 г на външно и после леко жулване и пак.Безира наистина е най удачното за отвън,но там губиш цветовете и ще си го гледаш само един цвят.Според мен не му мисли много -класиката си е класика,но почни с по светъл тон за да можеш през годините да отиваш към по тъмно(така го изисква технологията).Две ръце с основния цвят и две ръце яхтен,но само при температура над 20 градуса-май месец.

какъв май месец бе приятел
До тогава ще полудея - нямам такова Велико търпение :icon_coolgrin:

Е сга ще си поиграя върху някоя дъска и ще пиша после

Поздрави
  • 0
Публикувано изображение

#15 W123

W123

Майстор

• Потребители на форума
  • 2824 Мнения:

Публикувано 28 февруари 2009 - 13:59

...
Ще нправя един опит на парче от сачак и ще пиша
...

Пробвай.То на толкова малко парче няма как да не стане сравнително добре .
Можеш да си вземеш и за проба една бутилка безир,смешни пари е и пробвай и с него на една дъска и сам ще се убедиш кое е по-добро ;)
  • 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни