Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Помощ за МечоКак да го газифицирам "интелегентно"

• Please log in to reply
30 мнения по тази тема

#16 Pano

Pano

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 29 Мнения:
  • Град:Пловдив
  • Автомобил:
    124/200E - 91г.

Публикувано 20 март 2009 - 00:01

В крайна сметка общото при всички ГИ е че се нуждаят от сигналите на оргиналното еку. Ако то дефектира и газовата уредба спира да работи. При механичната инжекция такова нещо няма и затова когато идете в Х фирма за газови уредби и поискате за вашия 102 мотор газов инжекцион ще ви кажат че няма начин. МС-а за разлика от тях си е напълно завършено ЕКУ със всички (а и повече) функции необходими за самостоятелно управление на двигателя. Дали ще впръсквате бензин, газ, спирт или ракия ;) няма никакво значение стига да сте си настроили горивната таблица както трябва ;) Можете да си го мапнете да върви на бургия, можете да си го направите икономично, може да изкубете цялата друга инсталация и пак да се движите. Това е предимството на МС-а.
[/quote]

Здравейте, всички!
Много благодаря за обясненията, колега! В твоето заключение точно и ясно се казва защо Мегата е най-подходящия начин за газифициране на нашите коли. А и не само за газифицирането... Засега съм успял да измия една платка за мега-симулатора, но все не ми остава време да я налепя... А за вариантите на контролера съм се спрял на втората версия ( мисля, че тя има всичко необходимо), като смятам да използвам, част от "третата", а именно драйверите за VR датчика. Прикачам и схемите. Ще ми е интересно да чуя други мнения. Не съм много наясно, след като при механичната инжекция пръска едновременно от всички дюзи на бензин, дали да го оставя така, или трябва да се преработва да пръска в един такт, но два пъти по-често. Смятам да изнеса МАР датчика и елементите около него от платката, както и мониторчето със светодиодите, за по-голяма надеждност(механична здравина) и универсалност. За газовата рейка май започвам да клоня към Valtek, защото и цената, на която съм ги намерил ( 120 лв.) все повече ми харесва, а когато всичко тръгне и улегне, може да се сложат по-хубави. Даже за начало се чудя и за някакъв турски изпарител. Напоследък започват да ги хвалят, макар че аз съм малко скептичен...Предлагат ми някакъв лицензен на Ловато за около 60 лв.(все една година ще успее да изкара...) Не зная трябва ли да променям/слагам допълителни датчици по колата.
Това са нещата, за които на първо време се сещам... Ще съм много благодарен, ако ми изпратиш и твой разработен вариант, по който да си разработя платката, все пак ти си го правил и при теб работи, а при мен е мъгла и голо желание...Все пак трябва да направя два работещи варианта за мен и колегата Subsonic (никога не забравям какво съм обещал...)

Поздрави!

Прикачени файлове

• 0

#17 brpi

brpi

Майстор

• Потребители на форума
  • 1243 Мнения:
  • Град:Karlsruhe,Germany
  • Автомобил:
    W124 300D 603
    W124 230E 102

Публикувано 20 март 2009 - 10:37

Искаш мнение -ето моито.
1-не газифицираи 124 с 102 или 103 мотор - колата се разваля -квото и да правиш ствава куцо.
2- забрави за тия електроники дет си дал схеми - тия схеми имат грешки и то доста-има нарушени поне 10 правила дет трябва да се спазят за да стане читава АВТОМОБИЛНА ЕЛАКТРОНИКА.Които ги е правил е деиствал на принципа- коит не зане да плува -морето му е до колене -та си е мислел че знае много и е сковал нещо.
Дори и да рализираш платките -едва ли ще намериш частите да са изпалнени по аутомоив стандарт.Полупроводинците -без изключение какви -ако са за вграждане в кола трябва да отговарят на съвем друг стандарт за качество ,температурен обхват и ... т.н - стандарти са AEC-Q100 AEC-Q200 и т.н

Е те тука пише ако ти се чете --- http://www.aecouncil.com/
  • 0
W 124 - 300D
W 124 - 230E

#18 Vlado190

Vlado190

Напреднал

• Потребители на форума
  • 617 Мнения:
  • Град:Samokov

Публикувано 20 март 2009 - 23:30

Искаш мнение -ето моито.
1-не газифицираи 124 с 102 или 103 мотор - колата се разваля -квото и да правиш ствава куцо.
2- забрави за тия електроники дет си дал схеми - тия схеми имат грешки и то доста-има нарушени поне 10 правила дет трябва да се спазят за да стане читава АВТОМОБИЛНА ЕЛАКТРОНИКА.Които ги е правил е деиствал на принципа- коит не зане да плува -морето му е до колене -та си е мислел че знае много и е сковал нещо.
Дори и да рализираш платките -едва ли ще намериш частите да са изпалнени по аутомоив стандарт.Полупроводинците -без изключение какви -ако са за вграждане в кола трябва да отговарят на съвем друг стандарт за качество ,температурен обхват и ... т.н - стандарти са AEC-Q100 AEC-Q200 и т.н

Е те тука пише ако ти се чете --- http://www.aecouncil.com/

Ех сега... като мислиш че има проблеми и грешки кажи как да стане а не - не се занимавайте...
Това за 102 и 103 моторите от опит ли го казваш? Щото моя е от 70к км на газ и нищо му няма... ( отварях го за да сменя гарнитурата щото като надух на 1бар я издуха и да сложа по здрави болтове (12.9) - за 70к км нищо му нямаше )
Тия схеми работят ;) - би ли изброил толкова многото грешки?(не че няма) И какво пречи като отидеш примерно в комет да си купиш индустриални елементи? процесора бачка от -40 до 90 градуса, зимата на минус 20 не съм забелязал да има проблеми, лятото също не сдава багажа :dontknow: ;) да не говорим че този на МС2 има рейндж -40 +125 градуса...
  • 0
1991 190E SportLine turbo 0.6bar ;)

#19 Vlado190

Vlado190

Напреднал

• Потребители на форума
  • 617 Мнения:

Публикувано 20 март 2009 - 23:47

Здравей Pano.
Валтек рейката не е лоша, но да знаеш че към 50к км може да се случи да трябва ремонтен комплект. Вземи си 3омова рейка ( 3 ома на инжектор ).
Изпарител може да намериш и български, пак на цена като турския. - не му бери грижа, важното е да поддържа постоянно налягане и да имаш мощност в запас. Повечето изпарители са поне 90кв.
Изнеси само мапа, елементите около него нека си стоят на платката. Светодиодите изобщо не ти трябват, чиста шаренийка...освен лед 17 за комутатор. Ако използваш мегата за да пипаш и аванса ще ти трябва още един комутатор или директ драйв на бобината. Горещо ти препоръчвам да ползваш комутатор и то 7пиновия който слагат на WV, Audi лада самара и куп други!!! Освен че е мнооооого по-надежден той и сам си определя времето на зареждане на бобината!
Остави си и фулгруп впръскването. За четене на VR-а ползвай примерно LM1815N, чете перфектно, или имам една схема с дискретни елементи, ще ти ги пратя.
Стъпалото за гасене на обратното напрежение от инжекторите по добре да го елиминираш и да си сложиш високоволтови мосфети.
Поздрави :)
  • 0

#20 brpi

brpi

Майстор

• Потребители на форума
  • 1243 Мнения:
  • Град:Karlsruhe,Germany
  • Автомобил:
    W124 300D 603
    W124 230E 102

Публикувано 23 март 2009 - 11:42

По времето когато аз бях в сервиза 124 беше нова кола и хората които ги караха има ха кинти и имаше много рядко газифицирана таква - имал сам взимане даване и с такива но си прознавам че нямам богат опит. Обаче имам приятели в Мерц сервиз и въобще сервизите и когато миналата година и аз бях тръгнал да си купувам 124 и да я газифицирам -преди да направя нещо си подготвям домашното- та отвсякъде отзивите бяха -недеи газифицира К джетроник - рядко става свясно.
Споменавал съм и преди -собственика на BRC България ми е съученик и приятел -отговори ми обширно на всякакви въпроси , даже ме свърза в италянците директно - и тах разпитах и те казаха същото.

А относно електрониката - ами вече 8 години си вадя хляба в немско правеики само едно нещо - автомобилна електроника.
Не съм човека дет знае всичко -но знам поне дотолкова че да знам какво може да се направи (скове) и какво не.

Няколко думи за К джетроника- както е ясно тва е първия инжекцион - доволно невъвършен - почти няма кола дето да е с КЕ3 и да има Евро2 дори .

Та сега- някои добавя газова инсталция и прави свясна електроника дето двигатела работи свясно и тва го прави с подръчни матеряли .....
Ами които е тоя гении - да се обади - във всеки производител на коли ще го вземат с кеф -там такива хора тябват -дето да направат нещо и то да е с много ниска цена и наи вече да работи свясно ....

В БОШ имам няколко Бг ри - там хората с години пишат софт за 1 модел и пак е баглив щото е мако времето -нешата са достатчно сложни ...
Та възосновата на тая инфо си и дадох мнението...а кои каво ще прави си е негов проблем.

То поговорката -които не знае да плува -морето му е до колене не е случаина и не аз съм я измислил.
Успехи на ентусиастите желая.
  • 0
W 124 - 300D
W 124 - 230E

#21 Vlado190

Vlado190

Напреднал

• Потребители на форума
  • 617 Мнения:

Публикувано 23 март 2009 - 13:09

По времето когато аз бях в сервиза 124 беше нова кола и хората които ги караха има ха кинти и имаше много рядко газифицирана таква - имал сам взимане даване и с такива но си прознавам че нямам богат опит. Обаче имам приятели в Мерц сервиз и въобще сервизите и когато миналата година и аз бях тръгнал да си купувам 124 и да я газифицирам -преди да направя нещо си подготвям домашното- та отвсякъде отзивите бяха -недеи газифицира К джетроник - рядко става свясно.
Споменавал съм и преди -собственика на BRC България ми е съученик и приятел -отговори ми обширно на всякакви въпроси , даже ме свърза в италянците директно - и тах разпитах и те казаха същото.

А относно електрониката - ами вече 8 години си вадя хляба в немско правеики само едно нещо - автомобилна електроника.
Не съм човека дет знае всичко -но знам поне дотолкова че да знам какво може да се направи (скове) и какво не.
Няколко думи за К джетроника- както е ясно тва е първия инжекцион - доволно невъвършен - почти няма кола дето да е с КЕ3 и да има Евро2 дори .

Та сега- някои добавя газова инсталция и прави свясна електроника дето двигатела работи свясно и тва го прави с подръчни матеряли .....
Ами които е тоя гении - да се обади - във всеки производител на коли ще го вземат с кеф -там такива хора тябват -дето да направат нещо и то да е с много ниска цена и наи вече да работи свясно ....

В БОШ имам няколко Бг ри - там хората с години пишат софт за 1 модел и пак е баглив щото е мако времето -нешата са достатчно сложни ...
Та възосновата на тая инфо си и дадох мнението...а кои каво ще прави си е негов проблем.

То поговорката -които не знае да плува -морето му е до колене не е случаина и не аз съм я измислил.

За някои неща си прав - Газифициране с конвенционалка на 102 мотор наистина трудно става свястно. Навсякъде ще ти кажат така защото просто ГИ за този мотор не се предлага...
Софта за колите дето го пишат вярно е доста бъглив, много собственици на чисто нови модели страдат от това. Само дето там се управляват още 100 неща освен енджин мениджмънта ;)

Колкото до сглобяването с подръчни материали дали работи свястно... - Съвсем сериозно ти предлагам когато си идваш до БГ. да звъннеш един тел, ще ти покажа свястно според мен работещ инжекцион както и газов такъв. Виж го на живо, тествай го и ако имаш забележки ще приема всякаква критика!!! Да не се окаже че... ;)
Поздрави.
п.п MC9S12C64 процесора с който работи МС2 мисля че се ползва фабрично и в доста системи за абс.
  • 0

#22 Pano

Pano

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 29 Мнения:
  • Автомобил:
    124/200E - 91г.

Публикувано 23 март 2009 - 21:53

Здравей, колега!
Много благодаря за мнението ти по въпроса! Просто колкото повече хора разискват един проблем, по-лесно може да се намери верният отговор.
Не оспорвам твоят опити и впечатления, а просто се опитвам да ги допълня... Дано не греша... Двигателят и инжекциона на моя автомобил са мислени през далечните 80-те години, а тогава на хората изобщо изобщо не им е пукало за цената на бензина. И все пак са търсили евтини варианти, защото иначе нямаше да има дизелови Мерцедеси... Но сега сме 21-и век, цените на горивата са различни и самите немски собственици на Мерцедеси за мислят по-икономичен трнспорт. ( виж тук, макар че сигурно вече го знаеш http://www.w124-boar...667ec6842aa45fb ) Сам знаеш разликата в стандартите, а пък ние в България да наливаме високооктанов на висока цена ( защото нискооктановият става само за почистване) и да ревем " Булгар, Булгар..."
Управлението на впръскването, както самият ти казваш, е доста допотопно и едва ли една елементарна електроника може да се справи чак толкова зле... И майсторите, които познавам ме съветват като твоите, но те по-скоро са свикнали с даденостите на пазара и за тях е по-важна печалбата и времето и лекотата за придобиването и, като отдавна са забравили времето, когато са започвали и ентусиазма, който са имали... Майсторът, който ми направи елкона на колата има същия модел, като моя с обикновена газова, върви като пушка и гори малко, но аз не мога през месец да му карам колата и да му плащам примерно по 25 лв. за донастройки или някакво почистване, защото това ще обезсмисли напълно слагането на АГУ. Засега карам на бензин, но цената му няма да бъде вечно такава... А ако още се произвеждаше Джеттроник, сигирно не само БРЦ, а и всички лидери в газта, щяха да са направили ГИ и колите сигурно щяха да вървят по-добре от на бензин, но кой ще влага пари в нещо отдавна умряло...
Относно фирмените електроники моето мнение малко се различава от твоето. Работя в немска фирма в България, която ползва купена електроника. Фирмата е име на пазара не по-лошо от Мерцедес... По-важното е в днешни времена, кой прави електрониката и пише софтуера, отколкото техните качестава. Онова при социализъма с мед да го намажеш... На ЛС мога да ти пиша много страници... но тук може и да ме уволнят. Съгласен съм, че има много кадърни българи, които работят в престижни компании по цял свят, но българинът проявява своя уникален гений най-вече правейки нещо за себе си, защото навсякаде по света има някой над него, чиято компетентност/некомпетентност дава рецензия за неговата работа.
Относно марките - отдавна съм престанал да робувам на тази фикс идея. Бош е велик, но Фиат си оправиха електрониката, когато взеха да влагат Магнети Марели... Тук сигурно някой ще ме оплюе, но е истина.
Затова се радвам много на хора като Vlado190 или Subsonic , които правят нещо по колите си, защото те го правят за тях самите и никой топ-инженер не може да го направи по-добре от тях, защото той ще има компетентността, но ще ми липсва ентусиазма и убедеността, че си струва...
След като имаш опит в автоелектрониката, те моля да помагаш... Пиши къде виждаш недостатъци, схемите може да са по-елементарни, но са все пак една база, от която може да се тръгне и да се поизчисти. Смятам, че може да се стигне до добро схемно решение, много по-добро от всичко правено дотук за Джеттроник. След като изчистим схемите, смятам че няма проблем да се подбере елементната база... Чувал съм,че процесора на МС е разработен и се влага в голям процент от ABS компютрите в автомобилостроенето, а всички останали компоненти имат варианти за него.
Ще ти бъда задължен с много бира, когато се върнеш в България, за помощта!
Поздрави!
  • 1

#23 Pano

Pano

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 29 Мнения:
  • Автомобил:
    124/200E - 91г.

Публикувано 23 март 2009 - 22:06

[quote name='Vlado190' date='20th March 2009 - 23:47' post='159619']
Здравей Pano.
Валтек рейката не е лоша, но да знаеш че към 50к км може да се случи да трябва ремонтен комплект. Вземи си 3омова рейка ( 3 ома на инжектор ).

Здравей!
Вече купих рейката. Изпарителя засега ще почака електрониката. Бутилка и всичко останало имам на "японката", нея ще я уча на бензин за жената... Ще ти бъда благодарен, ако ми изпратиш схемите и свързването, които ти си реализирал, защото съм сигурен, че са плод на доста труд и опити, а пък на мен не ми се открива "топлата вода"...
Подарви!
  • 0

#24 hijacker

hijacker

Чирак

• Потребители на форума
  • 192 Мнения:
  • Град:Амстелвейн
  • Интереси:Музика, компютри, автомобили, нови филми, пътувания, спортове и др.
  • Автомобил:
    Мерцедес 190Е 1.8
    Шкода Октавия 1.9ТДи
    Шкода Фабия 1.2ТСИ

Публикувано 10 юли 2009 - 12:03

Колега, какво стана с ГИ-то? Монтира ли го, работи ли? Да не сложи обикновенна газова?

Поздрави и успех,
-Николай
  • 0

#25 Мишо

Мишо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2421 Мнения:
  • Град:СОФИЯ
  • Автомобил:
    W210-E200

Публикувано 10 юли 2009 - 12:25

Колега, какво стана?

Е кво стана ?!?! Квото става редовно,помощ помощ,пък после ни вест ни кост-"Eнтелегентно" се кашира...други пък се регистрират да пускат обяви,абе мазало...вярвам,че това не се прави с лошо чувство,ама прави кофти впечатление,па фани драсни-стана така и така и еди кво си,пък пиши едно "благодаря",че да има темата завършен вид,да послужи и на друг.
  • 0
Публикувано изображение
Проконтролирай деструктивността на стремежите си..да помислим заедно над крайността....и да отворим по бира....живеем заедно, умираме сами, нали?

#26 Pano

Pano

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 29 Мнения:
  • Автомобил:
    124/200E - 91г.

Публикувано 13 юли 2009 - 22:09

Здравейте!

Колеги, колеги, откъде вземате този негативизъм... Ако има нещо готово нали съм обещал да е в полза за всички. Просто, поради липса на интерес в темата, кореспондирам чрез ЛС с няколко колеги, да бистрим възможни варианти и отстраняване на недостатъци... Междувременно се случиха някои събития, които ме ощетиха и от към време, и от към финанси, а именно динамо, акумулатор, сериозни ремонти на климатик ( и все пак е лято), а при последните порои, над 1,5 метра вода в избите и инвестиции в отводнителни инсталации, някакви възвратни клапи, 6 съсипани прекрасни велосипеда, за които ме боли направо сърцето, защото всеки от тях струва, колкото Мерцедеса ми.
А през това време, чрез форумите се запознах с колега, който е направил няколко Мерцедеса с механична инжекция с ГИ и помага, с каквото може, само че разстоянието си казва думата...
Не виня, колегите с предубеждения при използването на форума. Може би има масова практика за питане, без обратна информация...
Няма да има по-доволен човек от мен, ако успея да сложа читав ГИ на моята кола. За обикновенно АГУ, все още оставам скептичен, че ползата от него е по-малка от вредата...
При първи резултати, макар и след отпуските, ще пиша...

Поздрави на всички!
  • 0

#27 Мишо

Мишо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2421 Мнения:
  • Град:СОФИЯ
  • Автомобил:
    W210-E200

Публикувано 13 юли 2009 - 22:24

Как така да няма интерес към темата?!?!? При тази разлика в цените на бензина и газта ;)
Колега Pano,не го приемай лично,просто отдавна не си писал,а както сам си се досетил,доста "колеги" с по 4-5 поста,на които е бил даден съвет забравят за темите си,с месеци-и така до следващия проблем,аз не се изживявам като МОД,и не искам да го приемаш лично,просто много станаха такива теми-радвам се,че твоята няма да е от тях,успех с монтажа и чакаме резултати,а ако има и снимки,или поне конкретни цифри ще е супер... Успех
  • 0
Публикувано изображение
Проконтролирай деструктивността на стремежите си..да помислим заедно над крайността....и да отворим по бира....живеем заедно, умираме сами, нали?

#28 Pano

Pano

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 29 Мнения:
  • Автомобил:
    124/200E - 91г.

Публикувано 13 юли 2009 - 23:20

Как така да няма интерес към темата?!?!? При тази разлика в цените на бензина и газта ;)
Колега Pano,не го приемай лично,просто отдавна не си писал,а както сам си се досетил,доста "колеги" с по 4-5 поста,на които е бил даден съвет забравят за темите си,с месеци-и така до следващия проблем,аз не се изживявам като МОД,и не искам да го приемаш лично,просто много станаха такива теми-радвам се,че твоята няма да е от тях,успех с монтажа и чакаме резултати,а ако има и снимки,или поне конкретни цифри ще е супер... Успех

Благодаря за пожеланията, колега!
За себе си не мога да кажа, че съм особено чувствителен и мисля, че не се засягам лесно, но писах за причините за моето забавяне...
За да направя, каквото и да е, ми трябва доста помощ в областта на двигателите, защото нищо не разбирам... Това, че знаеш А, не значи да стигнеш лесно до Б. В момента се мъча да изчистя вариант на схема само за подаване на гориво, без да се пипа оригиналното запалване, защото за мен няма по-сигурно от него, а и така отпадат някои от неизвестните и нещата стават много надеждни...
При всеки резултат ще пиша.

Поздрави!
  • 0

#29 cooler

cooler

Чирак

• Потребители на форума
  • 69 Мнения:

Публикувано 11 септември 2009 - 13:39

Да побутнем тази толкова интересна тема. Дано изхода от всички тези коментари и консултации да е положителен.
  • 0

#30 Pano

Pano

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 29 Мнения:
  • Автомобил:
    124/200E - 91г.

Публикувано 07 октомври 2009 - 19:49

Здравейте, колеги!

Да споделя докъде съм я докарал... Отскоро имам малко повече свободно време и успях да направя една платка за компютъра на газовия инжекцион. Пускам снимки по-долу, извинявайте за качеството, но вечер и набързо, какво да стане...Следва да намеря помощ за програмирането на процесора, направата на още една малка платка за компорт и следене на обороти и изчакване на една доставка... Пазарих от колега от друг форум покупката на повреден ГИ, на който основна работа ще ми свърши кутията на компа и след сервизиране редуктора... и след като ги получа мога да мисля за по-нататък.

Поздрави!

Прикачени файлове

• 0

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни