още докато живеех в България (преди 7-8 години, тогава на 13-14), бащата ми донесе от Австрия първото (и единственото до днес) моторче, марка PUCH. Червения змей беше 49ccm и не вдигаше повече от 40-45км (не съм го мерил с GPS =). Проблема беше в задкормилното устройство, карах го това чудо с педали все едно за последно, то не бе скачане от бордюри въртене на гуми, вдигане на предница ... докато един хубав ден просто неискаше да запали гадта. Тогава дойдох тук в Австрия и страстта към този вид моторчета сякаш умря.
От 1 година насам следя обявите в ebay и willhaben.at за такива моторчета и забелязах, че вървят около 100? до 300? (вече лачените, с по 1 собственик, на 3-4000км). От една седмица насам гледам във втория сайт по-горе, пустнато Puch Maxi за 60? , първо си помислих, че е без документи, но след като разменихме по няколко email-и със собственика се оказа, че всичко си е наред.
Деиствието:
Днес взех едно ремърке от фирмата на брат ми , закачих свалящия се теглич на колата му (Volvo S80 2.5TDi 2000г), качнах и ремъркето и r
потеглих. 170км от Виена до Steyr. Реших да ползвам ремърке вместо да бутам моторчето в мерцедеса ми, защото от личен опит знам , че като се наклони едно такова моторче и почва да тече яко бензин и масло. Имам книжка за ремърке аз , ама съм карал колкото да си я взема (преди 2 години) и малко плахо тръгнах, ама по пътя се поуправих. Навигацията ме заведе на адреса, и го гледам красавеца (бил някога и се надявам да стане пак) стои пред един гараж. На пръв поглед доста раждив, на втори поглед още по ръждив
Натоварих аз машината отзад и обратно към Виена. Понеже тоя човечец живее някъде на тънта мънта, и навигацията и тя ме забута през на майка си футболните гащи, се озовах в задънена тесна улица под завой и няма къде да обърна .... а хората ме зяпат (колата с врачанска регистрация, ремъркето Виена-окръг
Та много писане малко информация:
Марка: Puch Maxi-2 (Verkaufsbezeichnung: Sport MK II)
Купен на: 13.7.1979 (бил съм на -7 години тогава
Брой собственици по Typenschein: 5
Кубатура: 0,0488 литра
Мощност: 1,77 kW при 5000 1/min
Снимки .... утре, че се стъмни....
Но общо взето искам да реставрирам един полуумрял PUCH Maxi.
Понеже нямам средствата да реставрирам кола решиш да започна с това моторче
Ето няколко снимки на оригиналния Typenschein: 1 2 3 4
ПС: за 60? взех моторчето, човека ми даде каска + 2 нови външни гуми и една вътрешна ... далавера по нашенски

Виж ГАРАЖА