Ремъка свири ЖЕСТОКО!W124
Започната от avd, 18 ное 2008 - 13:49:37
39 мнения по тази тема
Публикувано 18 ноември 2008 - 13:49
Колеги имам проблем сутрин като е студена колата още и като я запаля ремъка пищи като за световно.. Събирам погледите където мина..
Като позагрее и колата и ремъка спира да свири и няма ядове ама до тогава е страшно!
Скоро сменях ремъка като преди това още няколко пъти. Споменаха ми нещо за изкривен шайба на компресора..
Дайте някакви идеи какво да правя, че сутрин съм като линейка..
Като позагрее и колата и ремъка спира да свири и няма ядове ама до тогава е страшно!
Скоро сменях ремъка като преди това още няколко пъти. Споменаха ми нещо за изкривен шайба на компресора..
Дайте някакви идеи какво да правя, че сутрин съм като линейка..
Публикувано 18 ноември 2008 - 14:56
Според скромните ми познания ремък свири когато:
1. е хлабав
или
2. нещо е блокирало
Ако го натиснеш с ръка в пространството между 2 от ремъчните шайби - трябва да потъне с не-повече от сантиметър - два. Ако потъне повече - хлабав е. Теста е каруцарски, ама става за груб ориентир. Причините за хлабавостта може да са много, като не трябва да изключваш вероятността "майстора" в сервиза да не го е натегнал както трябва (ако е сменян в сервиз), а ремъка се отпуска в процеса на експлоатация. А за блокирането - нещо ако блокира, блокира отведнъж и за постоянно, така че моето предположение е за недобре затегнат ремък (или нещо счупено по обтегача).
Естествено, няма да е зле да чуеш и по-компетентни мнения от моето.
1. е хлабав
или
2. нещо е блокирало
Ако го натиснеш с ръка в пространството между 2 от ремъчните шайби - трябва да потъне с не-повече от сантиметър - два. Ако потъне повече - хлабав е. Теста е каруцарски, ама става за груб ориентир. Причините за хлабавостта може да са много, като не трябва да изключваш вероятността "майстора" в сервиза да не го е натегнал както трябва (ако е сменян в сервиз), а ремъка се отпуска в процеса на експлоатация. А за блокирането - нещо ако блокира, блокира отведнъж и за постоянно, така че моето предположение е за недобре затегнат ремък (или нещо счупено по обтегача).
Естествено, няма да е зле да чуеш и по-компетентни мнения от моето.
Баба Меца:
Публикувано 18 ноември 2008 - 17:43
Имал съм същия проблем с 124-ка, смених 3 или 4 ремъка и все свиреха, накрая колкото и да ми се струваше невероятно си купих ремък от Балкан Стар и нещата се оправиха, не е издавал никакъв звук от тогава.
Публикувано 18 ноември 2008 - 18:23
Хлабав ремьк както каза колегата или нещо е блокирало ОБАЧЕ има и продьлжение на задачката.
Примерно на 123 има 2 различни ремька и то не толкова дьлжината колкото сечението или конуса на самия ремьк - колко и да го натягаш той си опира само на "раменете' или по нашенски само горната част на ремька работи и свири до загряване на ремька.Виж си сечението.
Друга причина може да е стар или сух ремьк ако се сещаш за какво говоря.Сух ремьк не ляга правилно на шайбите и свири.
Проблема се решава с флакон за смазване на ремьци или просто малко сапун ако те дразни.Аз ги мажа с електрическа грес,че и е дьлга муцуната и мога да завра греста там.Става да си мацнеш на прьста и после на ремька.Това важи и за пистов ремьк които се чува като вятьрна мелница по някой пьт.
И знам кой какво ше каже ма да го духа
Според мен просто ти е сух ремька,мажи и ще му мине.
Примерно на 123 има 2 различни ремька и то не толкова дьлжината колкото сечението или конуса на самия ремьк - колко и да го натягаш той си опира само на "раменете' или по нашенски само горната част на ремька работи и свири до загряване на ремька.Виж си сечението.
Друга причина може да е стар или сух ремьк ако се сещаш за какво говоря.Сух ремьк не ляга правилно на шайбите и свири.
Проблема се решава с флакон за смазване на ремьци или просто малко сапун ако те дразни.Аз ги мажа с електрическа грес,че и е дьлга муцуната и мога да завра греста там.Става да си мацнеш на прьста и после на ремька.Това важи и за пистов ремьк които се чува като вятьрна мелница по някой пьт.
И знам кой какво ше каже ма да го духа
.
Публикувано 18 ноември 2008 - 18:55
Я си провери системата за обтгане ....... Бензин ли си или дизел(май бензин беше) .... Ролката сменили я????? Каква марка е ремъка,ако не е ОЕ,слагай Dayco ........ Провери си амортис. и пак пиши ....... А от тази шайба как ще ти изметне някъде ремъка и ще се чудиш защо ...... Компресора лесно се вижда,запали и погледни дали е истина,ако е да,изолирай компресора ако не го ползваш ...... Климата оргинална ли е????????
Публикувано 18 ноември 2008 - 19:23
Я си провери системата за обтгане ....... Бензин ли си или дизел(май бензин беше) .... Ролката сменили я????? Каква марка е ремъка,ако не е ОЕ,слагай Dayco ........ Провери си амортис. и пак пиши ....... А от тази шайба как ще ти изметне някъде ремъка и ще се чудиш защо ...... Компресора лесно се вижда,запали и погледни дали е истина,ако е да,изолирай компресора ако не го ползваш ...... Климата оргинална ли е????????
Ами бензин съм, ролка не съм сменял, за марката нз, климатика си е оригинален а тоя компресор си го ползвам..
В събота и неделя сигурно ще я поглеждам по-обстойно, но сега реших да питам за мнения, а според мен не е хлабав..
Публикувано 18 ноември 2008 - 19:25
Хлабав ремьк както каза колегата или нещо е блокирало ОБАЧЕ има и продьлжение на задачката.
И знам кой какво ше каже ма да го духа![]()
Ами колега според мен не е стар или сух, но ще проверя по-така..
А какво имаш предвид под "сечението"?
Публикувано 18 ноември 2008 - 19:34
Пример давам само,на 123 ремька е вьв формата на трапец,а не е плоськ пистов като на нормална кола.Колко и да го стягаш това то си е стьпало само на горната част ако е с различно сечение или по-остьр или трапеца прилича на триьгьлник или там как как си го представиш.
Намажи го и ще спре - ГАРАНЦИЯ
Намажи го и ще спре - ГАРАНЦИЯ
.
Публикувано 18 ноември 2008 - 19:42
Е а смени ролката дееее!!!! Че да не се чудиш по магистралите ко стана сега ...
Ето ти 3 трапецовидни ремъка един до друг
Прикачени файлове
Публикувано 18 ноември 2008 - 19:46
Е а смени ролката дееее!!!! Че да не се чудиш по магистралите ко стана сега ...
Ок де а тая ролка от къде и за кви пари мога да си я намеря..
И всъщност тоя компресор каква му е работата.. ?
Публикувано 18 ноември 2008 - 19:50
Е как каква му е работата .....
Кой да движи фреона .......?????
Ролката беше около 45 лв. я дай шаси да ти кажа точно
Публикувано 18 ноември 2008 - 20:02
Ами значи през уикенда с това ще се занимавам да видя какво се случва и от къде иде проблема..
Благодаря ви колеги.
Ако има и други мнения с удоволствие ще ги чуя(прочета)..
Благодаря ви колеги.
Ако има и други мнения с удоволствие ще ги чуя(прочета)..
Публикувано 18 ноември 2008 - 21:31
Ремъка не се натяга на ръка - има си за тази цел пружина и амортесьорче успокоител. А за да е ясно къде и какъв е проблема и се слуша и се гледа. Утре сутринта преди да запалиш отвори капака и си приготви мултицет. Първо замери волтажа на акумулатора - нормално след 10-12 часа престой да е 12,2-12.4V ако е в добро състояние. Като запали го изфорсирай веднъж и пак замери - трябва да отчитиш 13-8-14,2 V без консумация и 13,6-14 V при включени фарове и вентилатор на парното като е на по-високи обороти. Погледни отгоре ремъка като гледай шайбите на алтернатора, водната помпа, компресора, хидравличната помпа и обтяжната ролка да са на една линия, а ако не са виж коя бяга от останалите. И като свири ги огледай дали се въртят свободно. Това което ще разбереш ще даде по-ясна представа за евентуалната причина да свири. Според мен причината е в акумулатора - ако е сдал багажа алтернатора ще зарежда на пълна мощност и тогава може да присвирва ремъка. По-малко вероятно е да е блокирала в студено състояние ролката на везната, но това ще се види. Ей за туй гледай и после пиши та да не хвърляме бобчета. Успех!
Публикувано 18 ноември 2008 - 22:32
Ремъка не се натяга на ръка - има си за тази цел пружина и амортесьорче успокоител. А за да е ясно къде и какъв е проблема и се слуша и се гледа. Утре сутринта преди да запалиш отвори капака и си приготви мултицет. Първо замери волтажа на акумулатора - нормално след 10-12 часа престой да е 12,2-12.4V ако е в добро състояние. Като запали го изфорсирай веднъж и пак замери - трябва да отчитиш 13-8-14,2 V без консумация и 13,6-14 V при включени фарове и вентилатор на парното като е на по-високи обороти. Погледни отгоре ремъка като гледай шайбите на алтернатора, водната помпа, компресора, хидравличната помпа и обтяжната ролка да са на една линия, а ако не са виж коя бяга от останалите. И като свири ги огледай дали се въртят свободно. Това което ще разбереш ще даде по-ясна представа за евентуалната причина да свири. Според мен причината е в акумулатора - ако е сдал багажа алтернатора ще зарежда на пълна мощност и тогава може да присвирва ремъка. По-малко вероятно е да е блокирала в студено състояние ролката на везната, но това ще се види. Ей за туй гледай и после пиши та да не хвърляме бобчета. Успех!
Мерси колега ще пробвам.. Но акумулатора ми е чисто нов..
Публикувано 18 ноември 2008 - 22:34
Виж клемите към него и евентуално масата към мотор/купе да не са окислени или хлабави.Мерси колега ще пробвам.. Но акумулатора ми е чисто нов..
П.П. Абе нов, нов, ама проверката е висша форма на доверие.
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни

Виж ГАРАЖА