Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Проблем с палене при студен двигател

• Please log in to reply
39 мнения по тази тема

#1 ci3pi0

ci3pi0

Чирак

• Потребители на форума
  • 169 Мнения:
  • Град:.
  • Автомобил:
    Mercedes C200 Komressor, 192HP

Публикувано 30 декември 2010 - 15:29

Здравейте! Скоро си купих Мерцедес С200 Компресор, 1997г., бензин и имам следният проблем:
САМО когато е студен двигателя, при запалване колата се изфорсира до към 2000 оборота (не знам дали е нормално) и след това започва прекъсва, сякаш или не и достига въздух, или бензин, не мога да определя точно, не разбирам много от коли. Когато подавам газ, двигателя не се форсира, както е нормално, а сякаш се "дави", все едно не е дръпнат смукача :kill_myself: . След като поработи няколко минути, двигателят започва да работи нормално, но пък като вдигне температура над 60-70 градуса, започва да работи на по- високи обороти - над 1500 оборота.

Ходих няколко пъти на диагностика- отчете единственно датчик на разпределителният вал, смених го- никакъв ефект. Човекът, който ми прави диагностиката ми почисти дроселовата клапа - наистина имаше много мърсотия, но пак нямаше ефект. Изчисти компютъра, за да се самообучи наново. Сменил свещите, маслото, антифриза, горивен филтър, маслен филтър, карам с бензин 95 с добавка. (ако има някакво значение това).

Четох във форума и за други подобни проблеми, затова в неделя (02.01.2011)се разбрахме с майстор да ми почисти дюзите, дебитомера и каквото има още там за почистване...

Моля да ми дадете някакви насоки, къде да търсим проблема. Благодаря предварително! :rolleyes:
  • 0

#2 Blond

Blond

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 3955 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    C124 200E 1992
    S202 220CDI 11.1999
    W211 220CDI 04.2004
    C207 350CDI 06.2009
    W212 220CDI 11.2013
    W213 400d 07.2020

Публикувано 30 декември 2010 - 18:42

Почистването няма да навреди на колата, особено ако майстора го е правил и преди, но хубаво е да се закачи и да й се прочетат грешките.
На мен ми прилича на дебитомер или температурен датчик, но има и по-големи специалисти от мен, та изчакай да погледнат във форума и да ти дадат съвет.
  • 0

#3 ci3pi0

ci3pi0

Чирак

• Потребители на форума
  • 169 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 30 декември 2010 - 19:13

Благодаря за поста! Все пак искам да поясня, че ходих на 2 (две) различни диагностики и на двете ми казаха, че няма грешки, освен някакви "случайни" или нещо подобно.
Искам да попитам, възможно ли е компютъра понеже беше изчистен и трябваше да се "самообучи" отново колко да отваря дроселовата клапа (извинете ме за невежеството, ако не съм се изразил правилно, не разбирам от коли), да е възможно да не се е "самообучил" правилно, тъй като времето беше доста студено, а аз карам малко, без да е загряла напълно колата. И отново искам да поясня нещо, за да няма излишни постове- човекът, който ми изчисти компютъра ми каза, че трябва 1-2 цикъла на компютъра да се самообучи, като колата работи от студен до загрял двигател, аз го правих няколко пъти, т.е. колата е загрявала до към 80 градуса няколко пъти.
Прави ми и впечатление, че термостата отваря доста рано и темературата при загрял двигател е около 70 градуса, трябва да карам над час и тогава стрелката доближава (но не достига) 80 градуса. Може би и термостата е за смяна и възможно ли е от него да е проблема ми?
  • 0

#4 dilqnski

dilqnski

Майстор

• Потребители на форума
  • 1634 Мнения:
  • Град:Димитровград
  • Интереси:Двигатели

Публикувано 30 декември 2010 - 19:55

Не е възможно да е от термостата.Ако всички датчици работят нормално,няма какво да се самообучава.Да е ходила на училище като по млада.Когато се закачи на диагностика,освен памет повреди се преглеждат и живи данни.Не всяка диагностика може да го прави.Важно е и диагностика да може да я разчете.Случайните грешки са невъзможност на диагностика да разбере за какво става въпрос,освен ако някой не ги е създал изкуствено като е откачал датчик за проверка.По въпроса за дебитомера,ако беше в него щеше да го изпише.Възможно е температурен датчик.Проверете и прекъсвача на дроселовата клапа за празен ход.Като мърдате леко дросела се чува едно цъкане.Това също е много важно да го чуете.
  • 0
Никога не оставям магарето си в калта.

#5 ci3pi0

ci3pi0

Чирак

• Потребители на форума
  • 169 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 30 декември 2010 - 20:40

ок, ще го пробвам още утре, но да попитам- при работещ двигател, само на контакт или се чува и при изключен двигател? :blink:
  • 0

#6 dilqnski

dilqnski

Майстор

• Потребители на форума
  • 1634 Мнения:

Публикувано 31 декември 2010 - 00:16

При изключен.Цъкането е механичен звук,издаващ от прекъсвача монтиран вътре в дросела,така че се ослушвай.Да не чакаш да бие барабан.Тихичко е но се чува цъкане при леко мърдане на дросела.
  • 0

#7 krasch

krasch

Майстор

• Потребители на форума
  • 1103 Мнения:
  • Град:Горна Оряховица

Публикувано 31 декември 2010 - 01:02

Върви някъде където не само търсят грешките, ами и четат показанията на вскички датчици. И не само ги четат ами и знаят какви са им нормалните показания.

Според мен да търсят проблема в температурния датчик на компресора и в дебитомера.
  • 0

#8 ci3pi0

ci3pi0

Чирак

• Потребители на форума
  • 169 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 03 януари 2011 - 14:41

Върви някъде където не само търсят грешките, ами и четат показанията на вскички датчици. И не само ги четат ами и знаят какви са им нормалните показания.

Според мен да търсят проблема в температурния датчик на компресора и в дебитомера.

както писах по- горе, ходих на 2 (две) различни диагностики, едната бе с някакъв уред, а втората с лаптоп. И двете не показаха НИКАКВИ грешки! Аако имаше такива, щях да си реша проблема, нямаше да ви занимавам тук с подобни въпроси. :kill_myself: :kill_myself:

При изключен.Цъкането е механичен звук,издаващ от прекъсвача монтиран вътре в дросела,така че се ослушвай.

Въртях една джаджа, която движи дроселовата клапа (някакъв стъпков мотор, май), но никакъв звук не се чува... :dontknow:

вчера майстора ми почисти това- онова и му направи впечатление, че след като изфорсира мотора до към 3000 оборота, след това трябва да минат около 4-5 секунди, докато спаднат оборотите до нормалните.
  • 0

#9 ci3pi0

ci3pi0

Чирак

• Потребители на форума
  • 169 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 03 януари 2011 - 15:41

... чета, ровя, чета, ровя из нета и стигнах до следният въпрос:
възможно ли е проблемът ми да е от този Mass Air Flow Sensor ? :slap:
  • 0

#10 dilqnski

dilqnski

Майстор

• Потребители на форума
  • 1634 Мнения:

Публикувано 03 януари 2011 - 19:11

В твоя случай НЕ.Точно тази джаджа която си въртял е трябвало да чуеш цъкането.Това се регулира с отверка.Този цъкаш прекъсвач регулира горивото на празен ход.
  • 0

#11 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8420 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 03 януари 2011 - 20:06

ci3pi0, точно Mass Airflow Sensor-a ти е болката. Това е т.нар. дебитомер. В него има и термометър. Той не генерира грешка, освен ако не престане да връща данни (въпреки че dilqnski твърди друго). Но проблеми като твоя са причинени точно от грешни данни връщани от дебитомера. Основно за потока въздух.

Ако не са ти оправили мотора, прати едни снимка на двигателя си, че ми е интересно каква джаджа въртите. Ако си я оправил, сподели какво беше.

Я кажи така ли ти изглежда дросела?
Публикувано изображение

Разгледай тази тема, ако ти е интересно!
http://forums.mbclub...showtopic=20583
  • 0

#12 dilqnski

dilqnski

Майстор

• Потребители на форума
  • 1634 Мнения:

Публикувано 03 януари 2011 - 20:48

Всъщност като се замисля,може и да те бъркам за това цъкане.При твоята кола май няма такова.
  • 0

#13 ci3pi0

ci3pi0

Чирак

• Потребители на форума
  • 169 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 04 януари 2011 - 16:10

ci3pi0, точно Mass Airflow Sensor-a ти е болката. Това е т.нар. дебитомер. В него има и термометър. Той не генерира грешка, освен ако не престане да връща данни (въпреки че dilqnski твърди друго). Но проблеми като твоя са причинени точно от грешни данни връщани от дебитомера. Основно за потока въздух.

Ако не са ти оправили мотора, прати едни снимка на двигателя си, че ми е интересно каква джаджа въртите. Ако си я оправил, сподели какво беше.

Мисля, че точно така изглежда, от другата страна (от към левият фар) има една джаджа, която може да се върти с пръсти и отваря и затваря клапата. При движението й обаче, не се чува никакво цъкане... :kill_myself:

Все още не съм оправил колата, ако имате някакви решения, как може да се оправи този дебитомер (или почисти-не ми се купува нов, ако не съм сигурен, че е той. Все пак, тези части не са евтини, а и стария трябва да си го бия от главата...) ще съм ви много благодарен! :allhail:

А ако аз намеря решение на проблема ми, разбира се че ще го постна тук, ако някой има подобен проблем да знае каде да търси! :4036:
  • 0

#14 ci3pi0

ci3pi0

Чирак

• Потребители на форума
  • 169 Мнения:
  • Автомобил:

Публикувано 04 януари 2011 - 16:27

P.S. 99% съм сигурен, че двигателя е същият като този:

http://img20.imagesh...63/14604587.png