Преди точно година имах дилема - ГАЗ(пропан - бутан) или Метан.
След кратко проучване , и предвид нуждите ми, бързо се отказах от метана като алтернативно гориво.
Добре, ама излезна друга дилема - ГИ или конвенционална ЛПиДжи уретба?
Разликата е голяма , като се почне от цената(от 300 до 1900лв.), минем през разхода и стигнем до раличните проблеми след това.
Така или иначе предпочетох ГИ за 1700лв. - Ловато.
На монтажа, Валери (готин майстор, разбиращ си от работата),
ме предупреди, че колата трябва да е с перфектна горивна система, за да нямам ядове с газта.
Смених кабелите, свещите (БРИСК - за а-ли на ЛПиДжи), възд.филтър.
Досега съм минал над 20 000км. и смея да твърдя, че съм доволен както никога досега. Ползувал съм обикновени инсталации на някои от предишните си возила, и бях се зарекъл никога повече да не слагам газ. Но... доволен съм, че го направих пак.
Водих сметка на разходите и ги сравнявах с тези на бензина, до 15 000км. - тогава бях 0:0, и спрях.
В разходите не влиза само горивото!
По-честа смяна на възд.филтър (10лв.), по-честа смяна на свещи(24лв.), смяна на клапаните на горивната рейка (280лв.).
Колата не се кара само на газ,
т.е превключването е автоматично и става когато са на лице три неща:
1. Темп. на охл. течност да премине 40 градуса
2. Двигателят да е работил повече от 40 секунди
3. Двигателят да е преминал 2000 оборота поне веднъж
ГИ се управлява от негов компютър. Той обаче взема сигналите от компа на колата,
и ги преобразува за другият тип дюзи!
Работата на двигателят реално пак се определя от компа на колата. Има си моторна спирачка, нормален празен ход, добро ускорение.
Незнам защо, но колата върви по-добре на газ отколкото на бензин, по - динамична е
Разхода е същият , какъвто ми дава на бензин - от 7.5 до 10 на 100 в извънградско каране,
и от 12 до 14 на 100 в града (София). (различията идват от скорост на каране , климатик, старт и т.н.)
Това са накратко впечатленията ми за работата на ГИ сложен на W202 - 1.8.