Jump to content

•  

Photo

Audi трик на свободните оборотиВъзможно ли е при МБ190Е

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 MC BOBBY

MC BOBBY

Чирак

• Потребители на форума
  • 130 Posts:
  • Град:Велико Търново

Posted 20 January 2008 - 18:03

Предистория: http://www.mbclub.bg...?showtopic=9720
Колеги взех си колата от майсторите като сега върви на газ, но ми казаха че имам проблем с моторчето за празния ход. Търсех нещо при колегите от Ауди за един приятел и открих това:

От известно време забелязах, че когато карам повече от 1 час, ниските обороти почват да ми играят и на газ и на бензин. В началото играеха от 500-1000. Проблема започна да се задълбочава и от време на време двигателя гаснеше. Свалих стъпковото моторче, почистих го - но ефект почти нямаше. След обстоен преглед забелязах, че оста му се е поизносила и явно след като поработи по-дълго време почва да се движи по-трудно и накрая съвсем спира. Честно казано 200 лв за ново не ми се даваха. Затова реших да поставя заместител за 2 лева ! Купих от газаджиите един кран за регулиране на газта (пластмасов), откачих стъпковото моторче от маркучите и на негово място поставих крана. Запалих двигателя - о чудо работи като часовник . Първоначално оборотите бяха доста високи. Затова изчаках да загрее добре двигателя и както бях на газ завъртях реглажния винт докато оборотите не паднаха на около 1050. Пуснах фаровете, парното и нагревателя на задното стъкло - паднаха на 950 устойчиви. Включих и компресора на климатика - заспаха на 850 устойчиви. Със свито сърце превключих на бензин. Първоначално оборотите паднаха на 400 - доста ниски. Спрях всички консуматори - вдигнаха се на 450 - пак ниски . Регулирах сместа посредством шестограмния винт на дебитомера и заспаха на 950. Включих всички консуматори отново (парно, фарове, компресора на климатика) и заспаха на 850 устойчиви. Чак не е за вярване си помислих (от първи път да стане). На дугия ден сутринта (-1С) отново със свито сърце тръгвам за работа. Дали ще запали нормално? Врътнах ключа и от един оборот запали и застана на 1000 оборота. Изчаках 2-3 мин. да загрее на място и да превключи автоматично на газ - двигателя заспа отново на 1050 оборота. Стигнах до бачкането без никакви забележки. Обороти стабилни 1050 (проверка на дисплея на климатроника). Като пусна газта плавно се връщат от 1200 до 1050 оборота и там остават. Динамиката на двигателя не се промени. Днес същата работа - идеално работи на газ и на бензин, без значение топла или студена. Покарах малко извънградско да видя как ще е по инерция като изключа от скорост - същата работа падат плавно оборотите остават за малко на 1100 и после падат на около 1000 и не мърдат. Двигателя работи спокойно и равномерно и на газ и на бензин. Какво повече да иска човек . Обадих се на колегата Glen от форума (той имаше същия проблем с оборотите). Неговия двигател е АСЕ (тези мотори, които уж много проблеми давали на газ). Той също си постави днес такъв кран на мястото на стъпковото моторче и неговите проблеми също изчезнаха. Аналогични обороти като моите на газ и бензин.

За да не трупа грешки ЕКУ-то, оставих моторчето да е свързано само към електрическата инсталация. Тоест с откачени маркучи и свързан куплунг. Това е важно за да работи нормално двигателя на бензин, без да влиза в авариен режим заради липсващото моторче.

Самата идея ми дойде наум от колата на друг колега, който беше закъсал миналата седмица и заедно му сменихме дебитомера. След смяната и реглажа се оказа, че стъпковото му моторче не работи (седи отворено). При работа на бензин му работеше на около 1200 оборота, а на газ над 1500 оборота. Газджиите му бяха обеднили сместа за да паднат оборотите, но от това не му набираше добре колата и от време на време припукваше. Нагласихме сместа до оптимално положение и оборотите на газ се вдигнаха отново до около 1500. Върху маркуча след моторчето поставих скоба от водно съединение с парче пластмаса под него и с навиване на винта на скобата свивах маркуча след стъпковото моторче и от там почваха да падат оборотите. Регулирах му ги на газ около 1000 оборота и като превключихме на бензин паднаха на около 950. Със включени фарове и компресор на климатика му паднаха до около 850 стабилни. На газ при същите консуматори до около 900. По обясними причини, не му споменавам името, ако иска, колегата сам ще даде коментар по темата . В интерес на истината доста се притеснявах как ще запали на следващия ден - но отново без проблеми по негови думи.

Какви са плюсовете от тази "китайска" технология:

1. Стабилни ниски обороти при всички режими на работа на двигателя
2. Възможност за реглаж на оборотите (чрез завъртане на реглажния винт)
3. Запазване на динамиката на двигателя
4. Плавно падане на оборотите при връщането на педала на газта, без да има пропадания до много ниски обороти.
5. Спестяване на около 200+ лв за ново моторче

Какви са минусите:
1. Със стъпковото моторче (когато е изправно ) двигателя винаги работеше на около 850 оборота без значение какви консуматори са включени.

В момента тази "китайска" технология сме я приложили успешно на 3 автомобила, два от тях с двигател AAD и един с АСЕ и работи чудесно. Предполагам, че би свършила работа на всеки двигател с пълен механичен инжекцион (без значение от типа) на който оборотите се регулират със стъпково моторче на вакуумен принцип.

Поздрави,
Вальо

Цялата тема: http://audibg.com/in...showtopic=31845

Може ли да се направи на МБ190Е 2.0 83г.? Найстина доста ефтинко и оригинално излиза.
  • 0

#2 Vlado190

Vlado190

Напреднал

• Потребители на форума
  • 617 Posts:
  • Град:Samokov

Posted 20 January 2008 - 19:35

Не виждам защо да не стане, лично аз бих пробвал ако имах проблеми с това моторче. А и разлика от 100 тина оборота не мисля че са някакъв проблем.
  • 0
1991 190E SportLine turbo 0.6bar ;)

#3 MC BOBBY

MC BOBBY

Чирак

• Потребители на форума
  • 130 Posts:

Posted 21 January 2008 - 09:37

Колата леко придърпва и при двете горива, та сам усилил оборотите от изпарителя. На газ ми гаснееше на бенз е ок. Добре как тогава да го направя този трик, при положение че незнам кое е това моторче? Има и друго човека пише че е оставил свързана ел. частта за да не прави грешки на компа! Аз нямам такова нещо, що да не го изтръгна :dontknow: и да сложа кранчето? Но как, кое е това моторче?
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Публикувано изображение
Тези са Опел-ски, опитвам но немога да открия какво представлява.
  • 0

#4 hijacker

hijacker

Чирак

• Потребители на форума
  • 192 Posts:
  • Град:Амстелвейн
  • Интереси:Музика, компютри, автомобили, нови филми, пътувания, спортове и др.
  • Автомобил:
    Мерцедес 190Е 1.8
    Шкода Октавия 1.9ТДи
    Шкода Фабия 1.2ТСИ

Posted 21 January 2008 - 14:32

Здравей колега,
преди да предпиемеш такива радикални промени по фасона на колата, опитай да го намериш това моторче за празен ход и да го почистиш с чист бензин(потапя се за 24часа, само механичната му част). После, можеш да вземеш да си свалиш двете релета, които седят точно пред компютъра(зад акумулатора, след като махнеш черната пластмаса) и да им почистиш крачетата, за да си сигурен, че дават добър контакт. Понякога като се навлажнят и почва празния ход да заминава... поне при мен така става чат пат.

Осен това, колеги от форума бяха писали, че тези релета се отварят и може да се види дали няма прекъснати магистрали. Ако има - може да ги презапоиш.

Друго, моторчето за празен ход на МБ и Ауди са различни. Разликата е, че на МБ не се разваля механиката ;-) Така че, едва ли е износено твоето, ако изобщо го има на мястото му.(от снимките ти, не мога да го видя ;-( )

Ще потърся някои снимки, които аз съм правил по мотора и ако намеря такава, на която се вижда това моторче ще ти я пратя.

Поздрави,
-Николай
  • 0

#5 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4,638 Posts:
  • Град:София
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Posted 21 January 2008 - 14:55

http://store.picbg.n...eaf7770bfcd.jpg

На тази снимка в твоя предишна тема, има един винт дето си питал дали е за въздух или за бензин - това е винт за въздуха, и работи на същия принцип :).
  • 0

#6 MC BOBBY

MC BOBBY

Чирак

• Потребители на форума
  • 130 Posts:

Posted 21 January 2008 - 15:02

Здравей колега,
преди да предпиемеш такива радикални промени по фасона на колата, опитай да го намериш това моторче за празен ход и да го почистиш с чист бензин(потапя се за 24часа, само механичната му част). После, можеш да вземеш да си свалиш двете релета, които седят точно пред компютъра(зад акумулатора, след като махнеш черната пластмаса) и да им почистиш крачетата, за да си сигурен, че дават добър контакт. Понякога като се навлажнят и почва празния ход да заминава... поне при мен така става чат пат.

Осен това, колеги от форума бяха писали, че тези релета се отварят и може да се види дали няма прекъснати магистрали. Ако има - може да ги презапоиш.

Друго, моторчето за празен ход на МБ и Ауди са различни. Разликата е, че на МБ не се разваля механиката ;-) Така че, едва ли е износено твоето, ако изобщо го има на мястото му.(от снимките ти, не мога да го видя ;-( )

Ще потърся някои снимки, които аз съм правил по мотора и ако намеря такава, на която се вижда това моторче ще ти я пратя.

Поздрави,
-Николай

ТУКА НЯКЪДЕ ВИЖДА ЛИ СЕ?
Публикувано изображение
  • 0

#7 MC BOBBY

MC BOBBY

Чирак

• Потребители на форума
  • 130 Posts:

Posted 21 January 2008 - 15:06

http://store.picbg.n...eaf7770bfcd.jpg

На тази снимка в твоя предишна тема, има един винт дето си питал дали е за въздух или за бензин - това е винт за въздуха, и работи на същия принцип :).

Смисъл че нямам такова моторче и нещата се коригират оттам? Трябва да намаля притока на въздух? Значи оборотите са малко нестабилни и при ускорение придърпва, майсторите казаха моторче за празния ход, само че незнаели какво точно било...
  • 0

#8 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4,638 Posts:
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Posted 21 January 2008 - 15:24

Смисъл че нямам такова моторче и нещата се коригират оттам? Трябва да намаля притока на въздух? Значи оборотите са малко нестабилни и при ускорение придърпва, майсторите казаха моторче за празния ход, само че незнаели какво точно било...

Според мен са ти пообеднили сместа от винта-шестограм и сега трябва да се коригират и оборотите. Тоя висящ кабел успя ли да разбереш от какво е?

Регулирай я първо на бензин, после на газ само от винтовете на изпарителя
  • 0

#9 MC BOBBY

MC BOBBY

Чирак

• Потребители на форума
  • 130 Posts:

Posted 21 January 2008 - 16:36

Според мен са ти пообеднили сместа от винта-шестограм и сега трябва да се коригират и оборотите. Тоя висящ кабел успя ли да разбереш от какво е?

Регулирай я първо на бензин, после на газ само от винтовете на изпарителя

На бензин свободните обороти са нормални, но като си карам пак си пръдърпва леко. На газ са леко ниски и има същото придърпване. По-рано (преди ремонта) гърмеше но пък бягаше и гореше. Сега не върви много, по-малко гори и това придърпване излезе. Смениха бутала, сигменти половин двигател и ми искат 1000 кинта. Усещам че новите части му се отразяват доста добре, не чувам двигателя. Като отворили стария, буталата играели казачок, виждали се сигментите и заради това гърмяло, през картера в филтъра и пуцалка. То си лопаше нещо и всички мислехме че е веригата, но се оказа ня'къф болт. Та да не стане като обогатя сместа да вземе да гърми пак? Трябва да засиля притока на газ към изпарителя, понеже си иска още мощност (бях с АТ и имам икономайзер) той бързо ходи към червеното без да ме лашка, както по-рано. Ще вдигна и още малко самите обороти от изпарителя. От винта за въздуха до филтъра да намаля притока малко? Четох за тези шестограми и не ми се човърка там, освен ако не трябва.
  • 0

#10 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4,638 Posts:
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Posted 21 January 2008 - 16:55

На бензин свободните обороти са нормални, но като си карам пак си пръдърпва леко. На газ са леко ниски и има същото придърпване. По-рано (преди ремонта) гърмеше но пък бягаше и гореше. Сега не върви много, по-малко гори и това придърпване излезе. Смениха бутала, сигменти половин двигател и ми искат 1000 кинта. Усещам че новите части му се отразяват доста добре, не чувам двигателя. Като отворили стария, буталата играели казачок, виждали се сигментите и заради това гърмяло, през картера в филтъра и пуцалка. То си лопаше нещо и всички мислехме че е веригата, но се оказа ня'къф болт. Та да не стане като обогатя сместа да вземе да гърми пак? Трябва да засиля притока на газ към изпарителя, понеже си иска още мощност (бях с АТ и имам икономайзер) той бързо ходи към червеното без да ме лашка, както по-рано. Ще вдигна и още малко самите обороти от изпарителя. От винта за въздуха до филтъра да намаля притока малко? Четох за тези шестограми и не ми се човърка там, освен ако не трябва.

Икономайзера по принцип е вързан за вакуум и мери индиректно разхода по притока на въздух в двигателя.
Ама показва вярно ако горивната смес е в правилно съотношение.
Иди на диагностика са газ анализатор, ако не са правили, да я настроят на бензин и после на газ.
  • 0

#11 hijacker

hijacker

Чирак

• Потребители на форума
  • 192 Posts:
  • Град:Амстелвейн
  • Интереси:Музика, компютри, автомобили, нови филми, пътувания, спортове и др.
  • Автомобил:
    Мерцедес 190Е 1.8
    Шкода Октавия 1.9ТДи
    Шкода Фабия 1.2ТСИ

Posted 21 January 2008 - 17:03

Колега, кажи от къде си за да може някой да те насочи към свестен(изпитан) майстор с газ-анализатор...

Поздрави,
-Николай
  • 0

#12 MC BOBBY

MC BOBBY

Чирак

• Потребители на форума
  • 130 Posts:

Posted 21 January 2008 - 17:21

Колега, кажи от къде си за да може някой да те насочи към свестен(изпитан) майстор с газ-анализатор...

Поздрави,
-Николай

В. Търново, питал съм и няма. Е значи сместа не е както требе а не моторчето (където и да е то) за празния ход?
  • 0

#13 krasch

krasch

Майстор

• Потребители на форума
  • 1,103 Posts:
  • Град:Горна Оряховица

Posted 21 January 2008 - 18:24

В. Търново, питал съм и няма. Е значи сместа не е както требе а не моторчето (където и да е то) за празния ход?

Боби в Горна Оряховица има обадими с да те заведа на настрои двигатела за да работи правилно, той разбира и от газови уредби.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users