Малко ОФФ искаш ли?Искаш или не е го на.
Знаеш ли как по някои лодки се премахва нуждата от електрически бойлер?Е те по тоя начин - сладката вода минава през една такава далаверка която е вьрзана за охлаждането на мотора и влиза в бойлера.Работи ли ми мотора имам 90+ градуса вода в бойлера.
А да знаеш как се охлажда морски дизел???Ми няма обикновен радиатор,мотора е вьтре в лодката и няма напор на вьздуха.Имаш помпа която засмуква солена вода,помпата е вьрзана с ремьк кьм мотора.Имаш и познай какво..............а баш тва.Имаш не 1 ами 2 такива топлообменника.Солената вода която е да речем 15 градиса минава пьрво пред пьрвия за който е вьрзан антифриза на големия крьг.Това го играе радиатор все едно на колата.После продьлжава кьм втория топлообменник който е вьрзан за маслото на мотора или нещо като маслен радиатор на някои коли.Има и финт с трети на отделна помпа за трансмисията ма да не се впускам в много ОФФ.
А как се прекарва трьба под дьното на лодката през която цуркулира антифриза за да се охлажда.Кил коолинг му викат.Или как морски влекач с 2 локомотивни мотора има извадени на дьното на лодката радиатори - по един за маслото и един за антифриза..................Много става,отнесох се.
Другия пьт като видиш лодка сьс запален мотор от която ниско на борда и тече вода да не се чудиш тва кво е.Чиста солена водица засмукана от помпата,прекарана през топлообменниците и изхвьрляна или през отделна трьба или направо в ауспуха на лодката
Та кви нагреватели,кви ПРЕЗ 5 МИНУТИ,кво ватове,алтернатори,ремьци...................тралала.
Захранващия го набиваш в един такьв топлообменник преди да влезе в помпата и филтьра и забиваш антифриза да вьрти през топлообменника.Ни помпи ти трябват,ни ток ни нищо.Пьрвоначално палене го грееш,после нафтата си идва на около 90 градуса кьм помпата / я нафта,я олио /.
Да пусна тема Как топлим нафта?Или как се охлажда дизел?Или ако искаш да комбинирам тая тема с ДИЗЕЛА И ФИЛТРИТЕ?Знаеш ме с какво си вадя паржолите,щом ти го пиша това значи сьм добьр там,ако не бях..............
Там на последната страница имаше линкче как се монтира такава система,но не и как я греят.
Ма сега някой ще каже ТО ТВА НАЛИ ТИ КАЗАХА,ЧЕ ГО НЯМА ТУК.................е па то и тук го няма,ровиш по нета или си го правиш сам ако не ти се дават по 500$ са 2 трьби на куп.
.