не четете ли???
добре, де, ако веригата е проблема (тя че със сигурност е разтегната е ясно), тогава защо само 1 клапан има проблем??? защо не са 4те изпускателни, а само 1??
аз мисля, че разбитият повдигач е работел доста дълго време, деформирал се е, вследствие на което не се разтваря и от там вече гърбицата не натиска плавно, а удря. при удар, в по-високи обороти, клапана може да може да слезе по-надолу в хода си(от инерционните сили) и е достатъчно едно докосване с буталото при такт "очистване" и клапанът е вече крив и скоростта му на прибиране е много по-малка.(клапанът е под ъгъл спрямо оста на буталото) ???????????
та въпросът ми към линкс е: само от удължена верига ли се получава?
Боян,
Трудно е да познаем истинската причина за повредата,...факта че е станало,..говори че некои работи са остарели,амртизирани са,..и в комбинация със стил на каране ведин момент некой клапан казва здравей на буталото си!
Моята версия е че поради разтегната верига буталото удря клапана и го криви/да само един клапан,..който се е улучил,....не е задължително всички!/,....,момъка понатиска малко каручката на високи обороти и висока скорост и белята става!
Ако повдигач блокира в отворено положение,..пак може да се случи тази повреда,..но при удара се раздробява повдигача и се чупи задължително кобилицата.
Другия вариант,..при блокирал повдигач в затворено положение при който инерционните сили на клапана ,преодоляват пъргавината на свиване на пружината му/ефекта на зарядния механизъм/,,...отпадат защото тогава нема деформаций,..има само чукане,...вследствие че буталото си връща клапана/същото е и при засядащ клапан в стеблото/
Но пострадалия въобще не споменава да е имал ненормален шум,тракане ,почукване,..преди да счупи мотора!
Или не е слушал,...?Догадки!
И да го дъвчем,..и да го мочаме.....то станалото станало!
Правилно го посъветва да мятка мотора на тезгяха,...само това е
решението!
Успех на всички!