Към съдържанието

  •  

Снимка
- - - - -

Системи...Какво ни пази на пътя


  • Please log in to reply
Няма други мнения в тази тема

#1 mercedes

mercedes

    Иван

  • Потребители на форума
  • 218 Мнения:
  • Пол:Мъж
  • Град:Spain

Публикувано 16 април 2005 - 21:52

ABS
ASD

антиблокираща система
система за изключване на диференциала

Чрез специални сензори, които следят честотата на въртене и на четирите колела в процеса на спиране, ако едно от тях блокира, микропроцесора намалява спирачното усилие със специални модулатори на налягането, вградени в уредбата. По този начин спирането на автомобила при наличието на мокри и хлъзгави участъци се свежда до оптималната физическа възможност като се подобряват спирачните своиства и управляемостта. Системата може да се изключва и включва при необходимост от водача. Система за изключване на диференциала при буксуване на едно от
колелата. При нея ако едно от колелата попадне върху мокър, заледен или заснежен участък, системата блокира диференциала и премахва възможността от буксуване. Системата може да се изключва и включва при необходимост от водача.

Traction control
Board computer

Електронна система за контрол на момента, който се развива от двигателя. Тя следи въртящият момент, които се предава от двигателя към трансмисията и при необходимост го намалява. По този начин дори при рязко натискане на педала за газта задвижващите колела не могат да пробуксуват. С това се увеличава стабилноста и автомобила не може да поднесе странично при потегляне и максимално ускорение. Служи за предоставянето на водача на актуална информация за най-важните данни, които могат да бъдат отчетени при пътуване, като: средна скорост; температура на околната среда; външна температура; среден разход на гориво; отдалеченост от крайната точка на пътуване; евентуални ограничения в скоростта и др.Освен това предупреждава водача за възможна поледица и чрез специален код предпазва автомобила от кражба. Бордовия компютър има вграден часовник и отчита часа и датата на ползване на автомобила. Данните се отчитат на дисплей по желание на водача.
Check control
DME

проверяваща електронна система електронно управление на двигателя

Системата контролира работата на всички основни съоръжения и лампите в автомобила. При промяна на състоянието на някои от съоръженията или лампите подава светлинен или звуков сигнал. Тя управлява впръскването на горивото в цилиндрите, запалителната уредба и регулирането на състава на сместа чрез “ламбда”-сондата в катализатора. Заедно с това изпълнява многобройни допълнителни функции. Най-важната от тях е да осигури минимален разход на гориво при съответното натоварване на двигателя и с това да се намали отделянето на вредни газове.
Active suspention
ESP

контрол на окачването
електронна стабилизираща програма

Тя следи наклона на купето и при достигане на определен ъгъл подава необходимите команди към хидро-цилиндрите на амортисьорите от окачването, с което се
осигурява необходимата стабилност на автомобила при движение в завой с по-висока скорост. Програма подобряваща стабилноста при заобикаляне на внезапно възникнало препятствие при движение в завой спиране и занасяне.
CBS
BAS

контрол на спирачното усилие система за екстремно спиране

Система за контрол на спирачното усилие в завой, като повишава спирачното усилие на колелата от външната страна на завоя и разтоварва тези от вътрешната страна. Изключва ABS и увеличава спирачното усилие.
  • 0
<img src='http://img49.imagesh...rzabeta2zn3.jpg' border='0' alt='user posted image' />
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни