ПОМОЩ, ГЛОБА 400 лв.ПОМАГАЙТЕ !!!
Започната от aalexieff, 14 окт 2007 - 09:39:55
27 мнения по тази тема
Публикувано 14 октомври 2007 - 09:39
Здравейте,
На 01.06.2007 ми беше съставен акт (явно ми завидя, че карам MB 124 250D) на Околовръстен път и разклона за Горубляне по чл. 259 от Закона за застраховането (отменен на 01.01.2006 и се състои от 106 члена) като при проверката представих всички необходими документи + контролен талон застраховка “Гражданска отговорност”, колата има стикер на предното стъкло вляво долу, като единствено не представих Застрахователна полица. На съставения акт съм написал възражение, че съм представил контролен талон застраховка “Гражданска отговорност” с валидност до 04.05.2008 г., колата има стикер на предното стъкло вляво долу със същата валидност. На следващия ден представих оригинали и копия на Застрахователна полица и Акт № …. на органите на КАТ при РПУ Павликени, но след 3 месеца ми беше връчено наказателно постановление по чл. 259, ал. 1. т. 1. от Кодекса на застраховането, цитирам КЗ:
“Задължение за сключване на договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите
Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;”
за 400 лева.
Изпратил съм писмо до ЗК “Уника” АД следните въпроси:
1. Към дата 01.06.2007 г. и до сега имам ли действаща застраховка “Гражданска отговорност”?
2. Документ ли са контролен талон застраховка “Гражданска отговорност” и стикер за същата?
3. Възможно ли е да се състави акт по Закона за застраховането (който е отменен) а наказателното постановление да е по Кодекса по застраховането ( в сила от 01.01.2006)?
Моля за вашите коментари относно разрешаване на този юридически казус защото ми предстои гражданско дело срещу КАТ.
На 01.06.2007 ми беше съставен акт (явно ми завидя, че карам MB 124 250D) на Околовръстен път и разклона за Горубляне по чл. 259 от Закона за застраховането (отменен на 01.01.2006 и се състои от 106 члена) като при проверката представих всички необходими документи + контролен талон застраховка “Гражданска отговорност”, колата има стикер на предното стъкло вляво долу, като единствено не представих Застрахователна полица. На съставения акт съм написал възражение, че съм представил контролен талон застраховка “Гражданска отговорност” с валидност до 04.05.2008 г., колата има стикер на предното стъкло вляво долу със същата валидност. На следващия ден представих оригинали и копия на Застрахователна полица и Акт № …. на органите на КАТ при РПУ Павликени, но след 3 месеца ми беше връчено наказателно постановление по чл. 259, ал. 1. т. 1. от Кодекса на застраховането, цитирам КЗ:
“Задължение за сключване на договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите
Чл. 259. (1) Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което:
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;”
за 400 лева.
1. Към дата 01.06.2007 г. и до сега имам ли действаща застраховка “Гражданска отговорност”?
2. Документ ли са контролен талон застраховка “Гражданска отговорност” и стикер за същата?
3. Възможно ли е да се състави акт по Закона за застраховането (който е отменен) а наказателното постановление да е по Кодекса по застраховането ( в сила от 01.01.2006)?
Моля за вашите коментари относно разрешаване на този юридически казус защото ми предстои гражданско дело срещу КАТ.
W210 E300 D 1996
W124 and E300
W124 and E300
Публикувано 14 октомври 2007 - 10:45
Дали по закон, дали по кодекс, и в двата случая ако не носиш полицата подлежиш на санкция,въпреки че имаш стикери и талончета и тн.Хубавото в твоя случай е, че си видял грешката и сега имаш почти 100% шанс да обжалваш по същество и акта да падне в съда.Моя съвет все пак е да се консултираш с адвокат и дори да наемеш такъв за това дело,защото 400лв са доста доста повече от адвокатската комисьонна за такъв процес и не си заслужава риска.
Успех
Успех
Публикувано 14 октомври 2007 - 10:48
ДА и мен са ме глобявали така ама глобата беше само 100лв, застраховката ми беше изтекла вечерта преди да ме хванат, а те ме спират към обяд. Направо ми взеха талона на колата и ми залепиха един стикер на стъклото "спрян от движение", на следващия ден и занесох подновената застраховка и ми върнаха талона ама глобата остана. ЩОМ СИ ИМАШ ЗАСТРАХОВКА НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ТЕ ГЛОБЯТ ОТИВАЙ ДА ОБЖАЛВАШ, АКО ТРЯБВА И НА СЪД ЩЕ ГИ ЗАКАРАШ. 400ЛВ СА СИ МНОГО ПАРИ ЗА НЕЩО КОЕТО НЕ СИ НАПРАВИЛ.
Публикувано 14 октомври 2007 - 11:12
Полицата е един от документите ,които удостоверява че имаш "гражданска" и не е задължително да я носиш с себе си достатъчно е само стикера и талона , това отпадна но не мога да кажа от кога важи.Вземи прочти някъде или си немери адвокат които знае.Дали по закон, дали по кодекс, и в двата случая ако не носиш полицата подлежиш на санкция,въпреки че имаш стикери и талончета и тн.Хубавото в твоя случай е, че си видял грешката и сега имаш почти 100% шанс да обжалваш по същество и акта да падне в съда.Моя съвет все пак е да се консултираш с адвокат и дори да наемеш такъв за това дело,защото 400лв са доста доста повече от адвокатската комисьонна за такъв процес и не си заслужава риска.
Успех
Публикувано 14 октомври 2007 - 11:46
Валидна полица е част от документите които следва де се представят при проверка заедно с толон на МПС,талон за ГТП,книжка за правоуправление.Ако не представиш някоя от тези подлежиш на санкция.Провери ЗДвП и ППЗДвП.Здравейте,
за 400 лева.
Все пак трябва да обжалваш Наказателното постановление което се издадава на основание акт за констатиране на нарушението.
Доколкото разбрах от описаното станало е в София.Какво общо има гр. Павликени?
Иначе делото би следвало да е пред СРС,Н.К. и не е гражданско,а е административно наказателно.
Намери си адвокат които да те представлява и да ти даде съвети какво да правиш след като прегледа и акта и наказателното постановление.
Публикувано 14 октомври 2007 - 11:54
Объркал си се.Полицата заедно с талона и стикера са неразделни части и само заедно доказват валидността на застраховката.До сега гледах в нета и по сега дийсващите разпоредби и закони е така поне към днешна дата.Полицата е един от документите ,които удостоверява че имаш "гражданска" и не е задължително да я носиш с себе си достатъчно е само стикера и талона , това отпадна но не мога да кажа от кога важи.Вземи прочти някъде или си немери адвокат които знае.
Публикувано 14 октомври 2007 - 11:58
Здравейте,
за 400 лева.
Непременно качи НП когато го получиш. Срока за обжалване е 7 дни. Сега нямам време да коментирам, но ми звучи безумно. Поемам ангажимент да ти напиша жалбата, но разбира се, можеш да ползваш и друг адвокат 400 лв. не са нещо което подритваме по улицата. Непременно трябва да се обжалва!!! Запази и АУАН и НП и ги качи в сайта или ми ги изпрати с ЛС
Публикувано 14 октомври 2007 - 12:48
Разбира се,че е така-всичко в комплект.Но човека е написал,че само полицата не е била в него.Объркал си се.Полицата заедно с талона и стикера са неразделни части и само заедно доказват валидността на застраховката.До сега гледах в нета и по сега дийсващите разпоредби и закони е така поне към днешна дата.
Талона за ГТП е валиден само със залепен стикер на стъклото.
В няколко изречения не можеш да опишеш всичко,а и не е необходимо да се описват общоизвестни факти.Поне всеки водач на МПС трябва да знае ЗДвП и ППЗДвП.
Ако не може да помогнеш поне не пречи и не се заяждай.
Публикувано 14 октомври 2007 - 13:11
Адаш,май ще се окажат прави контролните органи:
НАРЕДБА № 24 от 8.03.2006 г. за задължителното застраховане по чл. 249, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането и за методиката за уреждане на претенции за обезщетение на вреди, причинени на моторни превозни средства
Приета с Решение № 52-Н от 8.03.2006 г. на Комисията за финансов надзор, обн., ДВ, бр. 25 от 24.03.2006 г
НАРЕДБА № 24 от 8.03.2006 г. за задължителното застраховане по чл. 249, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането и за методиката за уреждане на претенции за обезщетение на вреди, причинени на моторни превозни средства
Приета с Решение № 52-Н от 8.03.2006 г. на Комисията за финансов надзор, обн., ДВ, бр. 25 от 24.03.2006 г
Продължавам да ровя,за "врата в полето"Чл. 7. (1) Знакът по чл. 5 представлява самозалепващ се стикер с три отрязъка, съответно № 1, № 2 и № 3, с еднакъв номер и контролен талон, като:
1. отрязък № 1 се залепва върху предното стъкло на моторното превозно средство от страната на водача, така че да е осигурена добра видимост;
2. отрязък № 2 се залепва върху екземпляра от застрахователната полица, който се отчита и съхранява при застрахователя;
3. отрязък № 3 се залепва върху контролния талон на обозначеното за това място.
(2) Водачът на моторното превозно средство е длъжен винаги да носи със себе си контролния талон и да го предоставя заедно със застрахователната полица при проверка от контролните органи.
Публикувано 14 октомври 2007 - 13:32
Определено можеш да атакуваш акта по члена по който са го написали,който според мен няма нищо общо с твоя случай.
КОДЕКС за застраховането
Обн., ДВ, бр. 103 от 23.12.2005 г., в сила от 1.01.2006 г
КОДЕКС за застраховането
1. притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е било спряно от движение;
2. управлява моторно превозно средство при влизане на територията на Република България, когато няма валидна за територията на Република България застраховка.
(2) Лицето по ал. 1, т. 2 сключва гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на граничния контролно-пропускателен пункт, от който влиза на територията на Република България. Лицето по ал. 1, т. 2 трябва да има валидна гранична застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите до напускането на територията на Република България.
(3) Лицето по ал. 1, т. 2 не е длъжно да сключва договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите при влизане на територията на Република България, при условие че:
1. притежава валиден сертификат "Зелена карта", или
2. изплащането на обезщетение във връзка с гражданската му отговорност е гарантирано от компетентна институция на държава членка и водачът е включен в списък, изготвен от компетентния орган на държавата членка, посочващ освободените лица от задължението за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, и предоставен на Република България.
(4) Условията и редът за сключване и отчитане на граничната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по ал. 2 се определят в наредбата по чл. 255.
Разсрочено плащане на премията по задължителна застраховка
"Гражданска отговорност" на автомобилистите
Публикувано 14 октомври 2007 - 16:12
Алекс, акта може да се атакува пред самия адм. орган в тридневен срок от съставянето му, но от това няма смисъл - така или иначе издават НП. В съда трябва да се атакува, това е. Производството е безплатно.Определено можеш да атакуваш акта по члена по който са го написали,който според мен няма нищо общо с твоя случай.
КОДЕКС за застраховането
Публикувано 14 октомври 2007 - 16:21
Колега, потвърждавам, че така както си го описал е пълно безумие. Порових малко, но за да мога да ти кажа нещо по-конкретно е необходимо да го сканираш това НП и АУАН и да го качиш тук за да го видим - така повече хора ще могат да дадат конкретни предложения.
Публикувано 14 октомври 2007 - 17:25
Здравейте,
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория;
2. свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява;
Последната поправка на ЗДП в сила от 01.07.2007 г.:
Чл. 100. Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за управление на моторно превозно средство
от съответната категория и контролния талон към него;
2. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за регистрация на моторното превозно
средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.; доп., бр. 51 от 2007 г.) документ за сключена
задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно
4. превозните документи, определени от министъра на транспорта.
5.(нова. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната-валиден
международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина-"Зелена
карта".
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г.; изм., бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно
средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10,
ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно
превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния
стикер след изтичането на неговата валидност.
(3) (нова. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно превозно средство, което не е било
спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното
превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска
отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното
превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака
да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната
полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя
заедно с контролния талон.
Намерих и той ми написа жалбата, но така и не беше разбрал, че законът за застраховането е отменен
Акт
НП
Жалба 2
Жалба 1
Беше ми казано да представя полицата и акта в най-близко поделение на КАТ, за да го изпратят в КАТ София. Когато поисках да ми дадат входящ номер те ми отговориха:"Нямаме такава практика", защото наказанието за неносене на документ е от 10 до 20 лева, което аз не оспорвам. По ЗДП до 01.07.2007 г. аз нямам нарушение защото: Задължения на водачите на пътни превозни средстваДоколкото разбрах от описаното станало е в София.Какво общо има гр. Павликени?
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория;
2. свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява;
Последната поправка на ЗДП в сила от 01.07.2007 г.:
Чл. 100. Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за управление на моторно превозно средство
от съответната категория и контролния талон към него;
2. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за регистрация на моторното превозно
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.; доп., бр. 51 от 2007 г.) документ за сключена
задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно
4. превозните документи, определени от министъра на транспорта.
5.(нова. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната-валиден
международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина-"Зелена
карта".
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г.; изм., бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно
средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10,
ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно
превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния
стикер след изтичането на неговата валидност.
(3) (нова. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно превозно средство, което не е било
спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното
превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска
отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното
превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака
да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната
полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя
заедно с контролния талон.
Намери си адвокат които да те представлява
Намерих и той ми написа жалбата, но така и не беше разбрал, че законът за застраховането е отменен
Да Алекс, та това ми е думатта, не е по чл. 149 т.1, по чл. 159.т.1 аз съм представил документи от които е видно, че имам застраховка.Определено можеш да атакуваш акта по члена по който са го написали
Съгласен съм, прилагам Акт, НП и Жалба като прикачени файлове. Въпросът ми е: Може ли ГОСПОДИН ПОЛИЦАЯТ да ми състави акт по несъществуващ член и отменен закон( по ЗЗ) а НП да е по КЗ (който е в сила сега)?Колега, потвърждавам, че така както си го описал е пълно безумие
Акт
НП
Жалба 2
Жалба 1
W210 E300 D 1996
W124 and E300
W124 and E300
Публикувано 14 октомври 2007 - 17:50
Всичко е ОК. НП ще падне в съда.
1. Не се бъркай с това нарушение - че не си носиш документите. Не за това са ти съставили акт и НП, а за това, че нямаш ГО.
2. Това, че са ти съставили акт по несъществуващ закон, а НП по съществуващ, е процесуално нарушение, но няма да те занимавам с това...
3. Това, че адвоката ти не е разбрал, че ЗЗ е отменен не е болка за умиране в конкретния случай...ама е трябвало да го знае...
4. Жалбата акцентира върху това, че ти всъщност имаш ГО. И това е важното, щото ти имаш такава. И СРС това ще изследва. И щом имаш ГО значи НП ще падне. Това е важното.
Като падне НП и Решението на СРС влезе в сила, можеш да съдиш КАТ за претърпени от теб вреди. За хонорара който си платил на адвоката и за грижите и неудобствата, които си изтърпял...
Успех ти желая и ни дръж в течение!!!
1. Не се бъркай с това нарушение - че не си носиш документите. Не за това са ти съставили акт и НП, а за това, че нямаш ГО.
2. Това, че са ти съставили акт по несъществуващ закон, а НП по съществуващ, е процесуално нарушение, но няма да те занимавам с това...
3. Това, че адвоката ти не е разбрал, че ЗЗ е отменен не е болка за умиране в конкретния случай...ама е трябвало да го знае...
4. Жалбата акцентира върху това, че ти всъщност имаш ГО. И това е важното, щото ти имаш такава. И СРС това ще изследва. И щом имаш ГО значи НП ще падне. Това е важното.
Като падне НП и Решението на СРС влезе в сила, можеш да съдиш КАТ за претърпени от теб вреди. За хонорара който си платил на адвоката и за грижите и неудобствата, които си изтърпял...
Успех ти желая и ни дръж в течение!!!
Публикувано 14 октомври 2007 - 20:27
Да го у АдвокатаВсичко е ОК. НП ще падне в съда.
Адаш нямаш нужда от такъв
Аз токива "драскачи на Акто-ве ги ям на закуска хи хи хи. (дано някой) от КАТ не чете тази тема.
99% от написаните актове са оборими стига човек да има бреме и нерви.
Успех ти желая.
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни

Виж ГАРАЖА