Внос на автомобил от Германия
Започната от Sani, 27 авг 2007 - 14:08:29
23 мнения по тази тема
Публикувано 27 август 2007 - 14:08
Привет на всички! Търсих, търсих из темите и не успях да видя нещо, което да ми помогне в моята ситуация. Значи за какво става дума - мъжа ми, който е германец, иска да прехвърли колата си на сина ми. Ние живеем в Германия, а сина ми иска да остави колата в България и да я кара догодина, когато ще се прибере за постоянно там. Значи, тъй като ние ще имаме с мъжа ми ходене до България мислим да закараме колата и да я регистрираме на името на сина ми там. От тук възникват и проблемите:
1. Ако я закараме в България на границата какво трябва да представим - договор за покупко-продажба на колата от мъжа ми на сина ми достатъчен ли ще е?
2. Необходимо ли е сина ми да присъства лично на границата и по време на регистрацията на колата в КАТ?
3. Колата е с немска регистрация и номера, мога ли да ги сваля преди регистрацията в КАТ или ще ги искат от там?
4. Ако трябва да присъства лично, тогава вместо на негово име мога ли да вкарам колата на мое име също с договор за покупко-продажба между мен и мъжа ми?
5. Тъй като колата е Мерцедес немско производство, ще трябва ли да и плащам мито и въобще какво трябва да се плати преди да я регистрирам в КАТ?
6. Стъклото на дясната предна врата е развалено и не се отваря, климатика също не работи - това ще попречи ли за минаване на преглед, т.е. ще мине ли колата прегледа преди регистрацията в КАТ?
7. Колко време отнема процеса на регистрация?
Предварително благодаря за отговорите!
1. Ако я закараме в България на границата какво трябва да представим - договор за покупко-продажба на колата от мъжа ми на сина ми достатъчен ли ще е?
2. Необходимо ли е сина ми да присъства лично на границата и по време на регистрацията на колата в КАТ?
3. Колата е с немска регистрация и номера, мога ли да ги сваля преди регистрацията в КАТ или ще ги искат от там?
4. Ако трябва да присъства лично, тогава вместо на негово име мога ли да вкарам колата на мое име също с договор за покупко-продажба между мен и мъжа ми?
5. Тъй като колата е Мерцедес немско производство, ще трябва ли да и плащам мито и въобще какво трябва да се плати преди да я регистрирам в КАТ?
6. Стъклото на дясната предна врата е развалено и не се отваря, климатика също не работи - това ще попречи ли за минаване на преглед, т.е. ще мине ли колата прегледа преди регистрацията в КАТ?
Публикувано 27 август 2007 - 18:00
Договорът е задължителен.На границата пишат Манифест на името на собственика (може и само личната карта да присъства) и взимат 40 лв.При регистрация в КАТ-преведен договор и договор в оригинал,книгата (типеншейн) на колата,последен знак за минаване на преглед в Германия,лична карта на собственика и пълномощно (ако не присъства собственика),да е сключена застраховка гражданска отговорност и да е платен данъка.Дано не съм забравил нещо.Ако съм пропуснал колегите ще ме допълнят.Привет на всички! Търсих, търсих из темите и не успях да видя нещо, което да ми помогне в моята ситуация. Значи за какво става дума - мъжа ми, който е германец, иска да прехвърли колата си на сина ми. Ние живеем в Германия, а сина ми иска да остави колата в България и да я кара догодина, когато ще се прибере за постоянно там. Значи, тъй като ние ще имаме с мъжа ми ходене до България мислим да закараме колата и да я регистрираме на името на сина ми там. От тук възникват и проблемите:
Номерата си ги прибираш,дори и ако трябва да се караш с КАТаджиите.Пригответе си и пари-те само това гледат.Климатици и стъкла не ги вълнуват,дори и спирачки не гледат-само парите на хората.Големи гадове са.Все пак сме в Бг,а не в Германия.Отделете си поне един ден за регистрация.Ако упълномощите някои полицай минава по-бързо-за съжаление.
Публикувано 27 август 2007 - 18:16
Здравейте,и добре дошла във форума.
Нека започна с въпрос преди отговорите.
После се поставят червените временни номера, ако ще се докарва през Сърбия или жълтите за през Румъния.(За това твърдение не съм сигурен,че е най- добрия вариянт,но другите ще ме потравят ако греша.)
нека който скоро е регистрирал в КАТ,да сподели,но ако има проблеми то аз съм насреща.
Това ще оскъпи ненужно цялата процедура,възможно е само да имате пълномощтно за продажбата
Нека започна с въпрос преди отговорите.
Какъв точно е Мерцедеса,защото ако е над 162 к.с се дължи акциз,който никак не е малко.5. Тъй като колата е Мерцедес немско производство, ще трябва ли да и плащам мито и въобще какво трябва да се плати преди да я регистрирам в КАТ?
Най-добре ще е сделката, да се изповяда в Германия и, да се отпише автомобила на място.1. Ако я закараме в България на границата какво трябва да представим - договор за покупко-продажба на колата от мъжа ми на сина ми достатъчен ли ще е?
После се поставят червените временни номера, ако ще се докарва през Сърбия или жълтите за през Румъния.(За това твърдение не съм сигурен,че е най- добрия вариянт,но другите ще ме потравят ако греша.)
Не съм наясно как може за се продаде в БГ кола от чужденец3. Колата е с немска регистрация и номера, мога ли да ги сваля преди регистрацията в КАТ или ще ги искат от там?

На границата не но при регистрацията в КАТ задължително.2. Необходимо ли е сина ми да присъства лично на границата и по време на регистрацията на колата в КАТ?
Това не е проблем изобщо "освен ако проверяващия не поиска, да се повози в жегата и забележе,че ветротроника не работи" сори шегувам се.6. Стъклото на дясната предна врата е развалено и не се отваря, климатика също не работи - това ще попречи ли за минаване на преглед, т.е. ще мине ли колата прегледа преди регистрацията в КАТ?
При сегашните условия7. Колко време отнема процеса на регистрация?

Това ще оскъпи ненужно цялата процедура,възможно е само да имате пълномощтно за продажбата
Публикувано 27 август 2007 - 18:23
A Всъщност не е ли в пъти по лесно колата да си дойде с немски номера и да си седи с немски номера-това е все едно да искам да си карам колата в бургас и за целта да си сменя табелите-безмислено е-все пак сме вече в европа-ако колата си е на ваше име-не виждам никакъв проблем да си седи в бг и с немските табели а да си и плащате каквито такси си искате в немско-в бг ви трябва само винетка,гражданска отговрност-задължително!и това е...поне така мисля аз-не съм запознат детайлно но мисля че ако колата си е на ваше име-няма никакъв проблем
успех
успех

Публикувано 27 август 2007 - 18:54
Това е така ако за автомобила се дължи голям акцизA Всъщност не е ли в пъти по лесно колата да си дойде с немски номера и да си седи с немски номера-това е все едно да искам да си карам колата в бургас и за целта да си сменя табелите-безмислено е-все пак сме вече в европа-ако колата си е на ваше име-не виждам никакъв проблем да си седи в бг и с немските табели а да си и плащате каквито такси си искате в немско-в бг ви трябва само винетка,гражданска отговрност-задължително!и това е...поне така мисля аз-не съм запознат детайлно но мисля че ако колата си е на ваше име-няма никакъв проблем
успех

Публикувано 27 август 2007 - 19:00
аха-ама доколкото разбрах госпожата -автомобила е семеен и ще го дадат на сина да си джитка в Бг и следващата година да си го кара момчето живот и здраве-обаче да речем че имаш две коли-и искаш да дадеш едната на синчето да иде у Варна да учи или да работи за постоянно-къф е смисъла да и сменяш регистрацията от софийска на варненска?-още повече ако тая смяна би ти коствала куп пари и разправий и загуба на време-той нека си я кара па ти си плащай данъка и тва е-Това е така ако за автомобила се дължи голям акциз
ерго -по същия начин е и с кола с немски табели-ако има кой да си я чува в немско-ти си я вози колко ти душа сака в бг....така си мисля аз-доколкото знам всичко ограничения за коли с чуждестранни табели отпадат ако са от страни членки на ЕУ....ама да кажат и колегите де-може да греша фундаментално
Публикувано 27 август 2007 - 19:12
Трябва да и се плащат застраховки и тук и в Германия,за това не е адекватно решение.аха-ама доколкото разбрах госпожата -автомобила е семеен и ще го дадат на сина да си джитка в Бг и следващата година да си го кара момчето живот и здраве-обаче да речем че имаш две коли-и искаш да дадеш едната на синчето да иде у Варна да учи или да работи за постоянно-къф е смисъла да и сменяш регистрацията от софийска на варненска?-още повече ако тая смяна би ти коствала куп пари и разправий и загуба на време-той нека си я кара па ти си плащай данъка и тва е-
ерго -по същия начин е и с кола с немски табели-ако има кой да си я чува в немско-ти си я вози колко ти душа сака в бг....така си мисля аз-доколкото знам всичко ограничения за коли с чуждестранни табели отпадат ако са от страни членки на ЕУ....ама да кажат и колегите де-може да греша фундаментално

Публикувано 27 август 2007 - 19:16
ако позволиш-няма да се съглася-в Германия ще и се плащат данъци-застраховки само там дето ще се управлява-Бг демекТрябва да и се плащат застраховки и тук и в Германия,за това не е адекватно решение.

п.п.-даже мисля че немската гражданска и зелена карта си важат и за бг-и са в пъти по евтини-имаше един голф на един немец и гражданската и зелената карта му бяха за 5 години а ст4руваха 50 евро...ма тва вече може да се уточни в немско
Публикувано 27 август 2007 - 19:22
Човеко кола неотписана от Немско си дължи данъците там.ако позволиш-няма да се съглася-в Германия ще и се плащат данъци-застраховки само там дето ще се управлява-Бг демек
и мисля че ще в пъти по евтино а и ще се избегнат един два бели косъма в главите на нещастните хорица решили да регистрират кола в Бг-..ама шефе....аз само давам мнение-нико0га не съм се занимавал с внос износ-просто мисля логически и взимам факта че де факто вече няма гряаници между нас и германия-само формални..бе знам ли...
п.п.-даже мисля че немската гражданска и зелена карта си важат и за бг-и са в пъти по евтини-имаше един голф на един немец и гражданската и зелената карта му бяха за 5 години а ст4руваха 50 евро...ма тва вече може да се уточни в немско
Публикувано 27 август 2007 - 19:28
ми тва казах и аз-че там само трябва да и плащат данъци-а иначе ще си преценят къде застраховките ще са по евтини или удачни-би трябвало и в двете държави да си важат-немска в бг и бг в немско-единствено май си трябва винетка която замества пътния данък-Човеко кола неотписана от Немско си дължи данъците там.
само дето не знам колко са данъците в немско ама съм сигурен че едва ли са много повече от бг-като сравнение данъка на моя дзвер в бг е близо 90 евро-ми в немско едва ли е много повече....
обаче както уточних -нямам идея какви са действителните данъци там-може да е мнооого по скъпо-просто се опитвам да давам идей

Публикувано 27 август 2007 - 19:56
Колеги,ако не се отпише от Германия се дължи освен данък и застраховка-поне 70 евро на месец (за наи-молкия МБ и в зависимост от шофьора).По-изгодно е да се регистрира в Бг,но не твърдя че е по-лесно.ми тва казах и аз-че там само трябва да и плащат данъци-а иначе ще си преценят къде застраховките ще са по евтини или удачни-би трябвало и в двете държави да си важат-немска в бг и бг в немско-единствено май си трябва винетка която замества пътния данък-
само дето не знам колко са данъците в немско ама съм сигурен че едва ли са много повече от бг-като сравнение данъка на моя дзвер в бг е близо 90 евро-ми в немско едва ли е много повече....
обаче както уточних -нямам идея какви са действителните данъци там-може да е мнооого по скъпо-просто се опитвам да давам идейхихихихихи-седя и давам акъл-такава работа ми дайте на мене-тва в кръга на шегата де
Публикувано 28 август 2007 - 15:09
Благодаря на всички, които са се изказали до момента по темата! От голяма помощ ми е информацията, която ми давате. Имам обаче едно допълнително питане - договора, който ще се изготви между нас и сина ми трябва ли да е нотариално заверен тук, в Германия или може да е само на готова бланка с подписите ни? Иначе колата е мисля 150 к.с., това означава ли, че ще избегне акциз? Все още се колебаем дали да я регистрираме в БГ или да я оставим с немска регистрация, пък той като се прибере живот и здраве догодина да си я регистрира. Ако все пак се спрем на този вариант, има ли срокове за регистрацията в БГ - в смисъл, като я вкараме на негово име в България с помощта на договора за покупко-продажба и я оставим на паркинг докато той се прибере...има ли изискване за срок за регистрацията от момента на вноса?
Публикувано 28 август 2007 - 15:19
Нека те попитам-какъв е данъка който трябва да плащате за автомобила в Германия при условие че колата е в бг с немски табели и има ли някакви застраховки за плашане при условие че колата ще е постоянно в бг?-акцизите са за над 166 коня автомобили-или над 120 киловата-след отговра на тоя въпрос ще е мнофго по лесно да те посъветваме какво да сторишБлагодаря на всички, които са се изказали до момента по темата! От голяма помощ ми е информацията, която ми давате. Имам обаче едно допълнително питане - договора, който ще се изготви между нас и сина ми трябва ли да е нотариално заверен тук, в Германия или може да е само на готова бланка с подписите ни? Иначе колата е мисля 150 к.с., това означава ли, че ще избегне акциз? Все още се колебаем дали да я регистрираме в БГ или да я оставим с немска регистрация, пък той като се прибере живот и здраве догодина да си я регистрира. Ако все пак се спрем на този вариант, има ли срокове за регистрацията в БГ - в смисъл, като я вкараме на негово име в България с помощта на договора за покупко-продажба и я оставим на паркинг докато той се прибере...има ли изискване за срок за регистрацията от момента на вноса?

Публикувано 28 август 2007 - 21:58
Данъка е най-малкия проблем. Официално от БУЛ ИНС, Булстрад и Армеец ми казаха, че не застраховали коли в БГ с чужди номера. Обаче пък всичките мутренски коли в БГ с чуждестранни номера са си застраховани в БГ ама се сещате по коя линия. В момента, в който апашите я надушат и видят, че го няма заветния стикер на стъклото я пишете бегала колата. После иди се разправяй в немско да ти върнат парите от застраховката ако колата има пълно каско. Както колежката обяснява, че ще е на името на сина, който май е с малък стаж пълно автокаско излиза бая пари в швабско. Така, че колежке прехвърлайте колата тук в немско на негово име и после ще не ще да мине през ада в София за регистрация и после застраховка в БГ.
Sky каза:Ела да сръбнеш от извора!
" Ау ми врътнеш един Биг Бен ма! Ни моа, боли ме главата!"
" Ау ми врътнеш един Биг Бен ма! Ни моа, боли ме главата!"
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни