Здравейте,
Отдавна се канех да променя предавателното число от 3.06 на 3.27, но едва сега успях да го реализирам.
На първа фаза от проекта набавих диф от CLS350. Като грешка сега отбелязвам, че не го взех заедно с кардана и полусоките. Тъй като корпусът на дифа е по-тесен и по-къс, е необходимо да се сменят и карданът и полуоските. Освен това полуоските на CLS500 са с 30 зъба откъм дифа, а тези на CLS350 са с 27.
На втора фаза от проекта купих всички тампони по дифа, семирингите, лагерите на главините и т.н.
Самата смяна е доста трудоемка, защото няма много място и някои от частите на въздушното окачване пречат и трябва да се демонтират (компенсаторните обеми).
След смяната е необходимо да се кодира правилното предавателно число в моторното ЕКУ и това на скоростната кутия. При МЕ28 е лесно, влиза се във Вариантно Кодиране и се избира 3.27 от падащо меню за съответния параметър. При кутията (VGSNAG2) нещата стоят малко по-сложно. Числотo е кодирано с два байта в hex, и трябва да се промени от 0B F4 (3060) на 0C C6 (3270), после ще пиша кои по ред байтове са. Последните два байта от кодировката на кутията са чексума и трябва да се калкулират наново (CRC-16-ARC, Big Endian).
Първи впечатления от промяната - колата тръгва по-леко и може да се кара доста спокойно на Comfort. На Sport и Agility е доста по-рязка и набира по-бързо.
Като минус, дифът от 350, който аз ползвам, има много повече луфт от моя. Чудя се дали има начин да се регулира или да търся друг.
Друг странен ефект е, че изчезна автоматичното палене (тип-старт), при което само буташ еднократно ключа и тя си върти сама докато запали. Отвикнал съм да задържам на стартер и ми е малко криво.
За автоматичното палене има параметър в МЕ28, който не съм променял, стои си на "активно", но явно е свързан по някакъв начин с параметъра на предавателното число.
Времето ще покаже дали 3.27, който е с по-малко "прасе" ще издържи на въртящия момент на м113. Претоварването е около 30%. На първо време съм активирал една функция "Dashpot" която малко омекотява педала на газта за да няма резки пикове.
Този пост е редактиран от Subsonic: 01 март 2025 - 23:39