Здравейте, колеги!
Може ли някой да ми препоръча и даде координати на добър сервиз/механик за рециклиране и поставяне на кормилна кутия - някой, който наистина разбира? Колата е CLK W208, а това е втора кутия за подмяна. Предишната беше поставена от некомпетентни хора и управлението беше кошмарно...
Кормилна кутияРециклиране и монтаж
Започната от Ivan Stefanov, 24 окт 2022 - 10:42:09
16 мнения по тази тема
Публикувано 24 октомври 2022 - 10:42
Публикувано 24 октомври 2022 - 14:03
От тези хора се чуват добри отзиви но аз не съм ги пробвал: www.felix.bg
Иначе в Техническия университет в София са ми правили рейката на W210 и съм доволен.
Иначе в Техническия университет в София са ми правили рейката на W210 и съм доволен.
Публикувано 24 октомври 2022 - 15:30
Много благодаря. А, някой добър механик или сервиз да я монтира правилно? Ходих последно в 6+, според тях всичко е наред...само, че воланът се върти сам, на където си иска от всяка една неравност на пътя. Отделно над 120км. "олеква" до такава степен, че имам чувство, че нещо се е откачило.
Публикувано 24 октомври 2022 - 18:36
Лични впечатления: Влади в Подгумер, Петко Стоянов " Витоша кар сервиз" вършат работа.
Публикувано 25 октомври 2022 - 07:55
Сърдечно благодаря за бързия отговор!
Публикувано 25 октомври 2022 - 09:15
Много благодаря. А, някой добър механик или сервиз да я монтира правилно? Ходих последно в 6+, според тях всичко е наред...само, че воланът се върти сам, на където си иска от всяка една неравност на пътя. Отделно над 120км. "олеква" до такава степен, че имам чувство, че нещо се е откачило.
Това може да се случва по много причини, една от тях е лош реглаж - при повече toe-out поведението е подобно.
Другото е централното положениет да не е точно в центъра. Виж дали имаш еднакъв брой обороти на волана в ляво и в дясно.
Третата причина е да има нужда от смяна на амортисьора на централната кормилна щанга.
Този пост е редактиран от Subsonic: 25 октомври 2022 - 09:16
Публикувано 25 октомври 2022 - 09:37
Няколко реглажа са правени и реално има съвсем леко подобрение. Но, аз също си мислех, че самата кутия може да не е центрирана правилно защото този "празен ход" го усещам в завой. Точно затова попитах и за добър майстор, който си разбира от работата и може да я монтира правилно. Защото предишната беше толкова стегната, че воланът дори не се връщаше.
Това за амортисьора на кормилната щанга не се бях сетил! Наистина много благодаря за мненията, колеги!
Публикувано 26 октомври 2022 - 22:29
В крайно ляво и дясно е нормално да има лек луфт, важното е центърът да е стабилен. Луфтът се обира в централно положение, иначе ако се обере в крайните, в центъра затяга.
Виж по документита на реглажите колко горадуса ти е надлъжния наклон (caster) и страничния наклон (camber)
Публикувано 27 октомври 2022 - 13:31
Благодаря още веднъж за мненията и съветите. От голяма помощ са ми, защото се измъчих последната година с управлението на колата в това ѝ състояние....
Публикувано 21 март 2023 - 15:33
Намери ли решение на проблема? Ако ти е писнало от майстори може да си регулираш кутията и сам. Имай предвид че ако не е рециклирана, е вероятно при натягане да протече долния семеринг. Ръждивата част се прибира навътре и го разкашква. Най-добре на подемник, може и на канал, на крикове е много гадно, да не говорим опасно ако си джаста праста с осигурявянето. Трябва ти малка тресчотка и да жертваш един ключ, с който да развиеш осигурителната гайка. Или да си купиш специален много къс - няма много място долу, ако си с 320 или 430 е много тясно. Но става. Гледай снимки на кутии в eBay.
Давам малко по-дълго обяснение, тъй като колите остаряват и кормилните кутии започват да дават ядове:
- Дали кутията ти е центрирана правилно можеш да провериш като навиеш волана до двата края и гледаш дали е симетрично. Има и отвор за болт, който я заключва в центрирано положение, ползва се при рециклиране и последващия монтаж, точно за да стане правилно.
- При правилен реглаж на кутията трябва да имаш обратен волан до един момент. При много навит волан и ако се движиш много бавно (обръщаш в двор, ...) спираш да имаш обратен волан и всъщност колата започва да ти завърта волана сама. Това е от геометрията, нормално е.
- Луфт извън центъра има винаги. Което значи, че като трябва да качиш колата на лек бордюр с навит волан - лопа като талига. Амортисьорчето може да помогне до един момент, когато насреща има тон и половина шлеп. Такова е.
- В центъра на изгасен двигател трябва почти да няма луфт. Т.е. един човек клати волана наляво-надясно, ти отдолу слушаш кутията и затягаш докато чукането почти изчезне. Никога няма да изчезне напълно, дори да я пренатегнеш! Предполагам знаеш как волана се движи свободно няколко сантиметра ако загасиш колата със завъртяни гуми - това не трябва да го има в центъра.
- С висока скорост не трябва да имаш олекване. ЦЛК-то е по начало с много тежък и луксозен волан. Ако всичко ти е ок по магистралата трябва да върви като танк дори да пуснеш волана. Също така в града трябва да го чувстваш почти като рейка. Луфта започва да се усеща при резки завои в тесни улички с ниска скорост. Тогава си даваш сметка, че караш ретро автомобил.
Тези неща ги пиша, защото по сервизите едва ли ще ти обърнат внимание. Пари в тази работа няма - парите идват от смяна на части, тук има само бъзикане 2 дни, от което накрая вероятно пак няма да си доволен. Така че разбери ги, че си пазят бизнеса и реномето.
И аз бях с проблеми във волана. след много викане на неволята накрая влязох отдолу, регулирах си я и сега е мед - почти като рейката на Е46 което карам понякога. С тази разлика, че се върти луксозно, а не като изгорял ластик, както е бмв-то.
Успех!
Публикувано 28 юни 2023 - 12:38
Много благодаря за компетентното мнение и изчерпателните коментари. Едва ли ще се справя сам с всичко това, но е изключително полезно като информация!
Публикувано 01 юли 2023 - 22:10
Прекрасно обяснение.
Публикувано 13 август 2023 - 07:14
Проблемът остава...Смених кутията с рециклирана такава - една идея е по-добре, но отново над 100-110 км. воланът олеква до такава степен, че имам усещането, че ще катастрофирам всеки момент. В същото време с ниска скорост се върти доста трудно. Предстои да сменя амортисьора на кормилната щанга и не знам...маслото на хидравликата може би..?! Но по-скоро ми се струва, че проблемът е чисто механичен...
Публикувано 14 август 2023 - 19:36
Това може да се случва по много причини, една от тях е лош реглаж - при повече toe-out поведението е подобно.
Другото е централното положениет да не е точно в центъра. Виж дали имаш еднакъв брой обороти на волана в ляво и в дясно.
Третата причина е да има нужда от смяна на амортисьора на централната кормилна щанга.
След смяната на амортисьора на кормилната щанга е една идея по-добре( вече не се върти от неравностите по пътя), но проблемът с управлението си остава. Даже след рециклирането на кутията имам чувство, че колата нещо недозавива като хората(при обратен завой на едно и също кръстовище), а отделно в по-голям завой се усеща едно стъргане отпред - все едно нещо се претоварва хидравличната помпа или нещо е презатегнато...и аз не знам вече...
Публикувано 14 август 2023 - 20:23
Проблема да не е е онази щанга от край до край, от едното до другото колело?
2 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни