Сърфирам си значи из нет-а и в autoscout попадам на една обявкааа. 203, комби, 2001-ва, CDI, лети джанти, черна и т. н. на цена, особено привлекателна. Като върл любител на марката изваждам мигновена реакция и почвам,
Dear Sir, I'm very interested in... и така нататък. Два, три дни никакъв отговор, но при търсене обявата я няма. Викам си, "пууу, човека продаде колата, на тая цена, как не, пууу..." Обаче идва отговор. Човека пише, че по-принцип търгува с коли, но тази си била неговата лична и понеже заминал да работи в Англия, гледа да я продаде бързо и затова такава цената, иначе, 203-ката е перфектна и т. н.
Та, ако съм сериозен клиент, той от Англия можел да организира транспорт на колата до България, и десет дни инспекционен период, ако не я харесам нещо, да мога да я върна, ама бил сигурен, че ще я харесам.
Хора, подпалих се, чак си мислех, как сега да продам моята си Ц-ка, която е здрава, проверена и вярна и обичам повече от... (айде, че не знам кой го чете тоя форум). Бях решил даже тема във форума да пускам, че искам да я продам на някой от клуба, който да я гледа, пази и т.н. глупости.
Връщам аз отговор с разни питания, за екстри, сервизна документация и подробности, като разбира се задавам въпроса, колко ще ми струва транспорта и как ще организираме плащанията. Все още съм ентусиазиран и не се съмнявам в нищо, знам че човека отсреща е немец, съответно идеала за сериозност и коректност, плюс че съм работил с немци, никакви проблеми до този момент с авансови плащания, срокове и изобщо.
Обаче отговора е кофа студена вода, така за отрезвяване. Първо, транспорта няма да ми струва нищо, той го поемал за негова сметка!!! Много ларж немец, бре!!! Всички с които съм работил са коректни, ама си искат транспортните разходи до стотинката.
Второ, той нямало да ми изпрати фактура за колата, ами да съм си прател данните, които щял да предаде на транспортната фирма която трябвало да се свърже с мен. Когато това стане аз ще преведа пълната сума за колата на транспортната фирма, която тогава ще натовари колата от Германия и ще я докара до тук. Парите оставали в транспортната компания на нещо, като отговорно пазене за да могат да ми ги върнат ако не харесам колата.
Полудях, на мен ли тия бе, немец ли си циганин ли си!? Значи, какво се получава на практика, плащаш пълната сума за нещо което не е твое, на някой чието също не е, за да го вземе ужким от истинския собственик и да го транспортира, че и да извърши плащане. Къде е сделката тогава? Каква сделка реално си сключил, с кого? Ако колата изобщо не дойде кой ти възстановява парите и за какво, след като ти реално не притежаваш нито де юре нито де факто нищо, ама нищичко!!!
Писах му да ми изпрати името на транспортната фирма за да се запозная по-подробно с услугите им. Както се сещате отговор няма. Няма и да има, просто човека се сеща, че тук номера не минава.
Размислих се после, обаче, че трябва да го напиша и тук защото знам много добре, как на мен ми спира мисълта, като видя Мерцедес, който може и на всичкото отгоре да стане мой. Сигурен съм, че много хора от клуба са, като мен и като нищо някой може да се хване, заслепен от мисълта, че от утре може да си качи в по-нов или по-любим Бенц. Още повече, че сме свикнали да мислим за германците, като за ангели някакви, неспособни на лъжа и измама.
Та тъй, отваряйте си очите, е моето послание, а хората от форума, които са внесли кола от чужбина, могат да споделят опит за да е ясно, как се получава това наистина.
Edited by hektor, 16 December 2007 - 20:48 .
грешен форум