Trickle charger-a е брандирано устройство на CTEK MSX5, също 5А, както подсказва цифрата в номера му.
Има няколко места, от където може да се купи. Предполагам от там ще е удобно и да вземете акумулатора. Същото устройство продават и БМВ, и АУДИ (ВАГ групата), но брандирано по д тяхните марки.
В моторния кош на колата със сигурност има места за закачане на заряд. Едното трябва да е червена капачка със знак + на нея, другото е стърчащ сив цилиндър, със знак - (минус).
Вероятно колата е гаражна, като смените акумулатора, можете спокойно да го оставите на това устройство целогодишно, ако не карате колата. Аз повече от месец моето не съм го държал, но съм убеден че няма да има проблем.
В комплектчето на CTEK-a има и две кабелчета, които се закачат директно на акумулатора. Може да помолите монтажниците на новата батерия да ви ги свържат и просто да закачате буксичка, да не се налага всеки път да търсите клемата. Буксата не може да се включи обратно, т.е. няма причина за притеснения дали сте я включили правилно (обърнат поляритет). Отделно тези устройства са достатъчно умни и засичат проблеми с веригата.
Също при смяната на батерията, предполагам ще отидете на ход с колата, след като ѝ подадете ток да запали. Помолете ги да закачат устройство, или втора батерия на сервизните клеми, докато сменят основната. така ще избегнете загубата на статистически разход на гориво, трипове, загубени настройки за памети на седалки, прозорци и други подобни дреболии. Не отнема никакво време като допълнителен ангажимент и е проява на професионализъм.
Не обичам да препоръчвам места, но можете да отидете при Akumulatori.bg, те продаваха и такива зарядни преди време. От няколкото разговора с тях, останах с впечатление, че се държат доста професионално. Също могат да ви консултират какъв точно акумулатор да сложите, понеже не е нужно да изпадаме в теоритични разсъждения над типовете акумулатори, стартов ток, заряд, марки, фолклор и т.н. Имат товарни вилки и достатъчно оборудване да проверят състоянието на вашия. Ако му трябва просто заряд, то ще ви кажат и няма да пробват да ви пробутат и батерия без причина.
Но зарядното си е много важно нещо, особено с все по-сложните ел.системи в автомобилите. Вземете си такова, няма да съжалявате.
Весели Празници!