Привет,
Една може би актуална и инетересна тема за собствениците на 211.
Успях да ъпгрейдна инфотеймънт системата на 211 ката ми от APS 50 на Command NTG2.5
Малко предварително инфо за аудиото на 211 – основно са три версии, като имат подварианти през годините. През по голямата част от времето се прозивежда от Harman Kardon, от 2008 Alpine доставя NTG2.5
Entry line Audio 20
Audio20.jpg 30,96K 61 Брой сваляния
Mid line: Audio APS 50 NTG1
APS50 NTG1.jpg 21,45K 62 Брой сваляния
след 2008 NTG 2.5)
Audio 50 ntg2.5.jpg 110,06K 55 Брой сваляния
High line: Command (до 2008 NTG 1,
НТГ1.jpg 15,48K 54 Брой сваляния
след 2008 NTG 2.5)
NTG2.5.jpg 35,79K 61 Брой сваляния
Audio 20 е нската линия със сегментен дисплей и вграден усилвател. До колкото ми е известно не поддържа навигация, Harman Kardon Logic 7 и AGW (Audio Gate Way).
Audio APS 50 е средната линия. Има малък цветен дисплей, поддържа навигация и е теоретично съвместим с Harman Kardon Logic 7, има AGW (Audio Gate Way). Концепцията е хедюнит в центарлната конзола, който няма вграден усилвател. Преди фейслифта навигацията не е интегрирана в него и стои в багажника. Използва MOST комуникация за да се свързва с останалите модули – AGW, телефон, чейнджър.... Основна роля в системата има AGW (Audio Gate Way). Той събира всичко което идва по MOST – команди от хедюнита, аудио сигнал от чейндъра, по CAN идват командите от волана, синхронизацията на часовника.... В него има вграден усилвател и двоен радио тунер. С една дума Мозъка на аудиото в колата.
Command – до 2008 ма се различава по това че има бутони от двете страни на дисплея и няма слот за SD карта. След 2008 NTG 2.5 има и вграден DVD чейнджър и Bluetooth, 40 GB HDD. Устройството има вграден усливател, но поддържа и MOST комуникация, използвана за AGW с Harman Kardon Logic 7, а версиите за Япония имат RSE (Rear Seat Entertainment).
Защо се спрях на NTG2.5
- Вгражда се оригинално в 211
- Има карти до 2019 за цяла европа
- Bluetooth връзка с телефон
- Чете DVD, MP3 има функция за копиране на музката върху харддиска.
- Поддържа камера за заден ход
- Двоен радио тунер
- По думите на колегите в офиса, които са го разработвали, е доста стабилно устройство и за времето си няма аналог
Минусте са, че няма аналогов Line Out, а това че няма интернет и тъч функиця не ми е в приоритетите.
Цената, в Ибей започват от 900 евро ис свършват почти на 2000 евро.
Варянти за ъпгрейд от:
Audio 20: използват се кабелите до говорителите, захранването, антената за радиото и CAN шината. Трябва да се монтира GPS антена и да се свърже.
Audio APS 50:
- Използва се MOST комуникацият за връзка с AGW, кабелите за захранване. Сменя се куплунга на GPS антената. На теория трябва да може да се подкара. Аз не успях, при мен не тръгна аудиото
- Демонтира се AGW и се пускат кабели за говортелите, захранващият кабел, CAN шината и двете радио антени от багажника към централната конзола, буксата за GPS антената пасва. По избор се пуска още един антенен кабел към багажника за камерата или просто се изплзва афтърмаркет камера с безжична комуникация..
Цялата въртележка, може да стане без рязане на кабели. Има подходящи оригинални букси и пинове, но цената е около 50 лева. Щекер говорители AGW 7 лева и 8 пина по 3 лева са 31- 32 лева. Още два куплунга трябва да се удължат. Аз лично си подбрах подходящ куплунг за всички 12 кабела.
NTG 1: Тук нямам информация какъв е лейаута на стария команд, ако някой има под ръка може да сподели и да дообогатим темата.
Сега в детайли необходимите части и материали:
- NTG 2.5
- 4 кабела за говорители с дължина 4 - 4,5 метра
- 2 кабела (1- 1,5мм2) за CAN шината 4 – 4,5 метра
- 2 кабела (2,5 – 3 мм2) за захранване на команда 4 – 4.5 метра
- 3 коаксиални кабела 50 Ома 4 – 4,5 метра
- Подходящи букси и пинове или други свързващи материали за байпас на AGW
- 5 единични FAKRA куплунга (жълт, черен и зелен мъжки; жълт и зелен женски) и един двоен - женски или два двойни - женски и мъжки
- Текстилна лента
- Quadlock конектор и пинове за него.
- Клещи за кримпване
- набор от инструменти за окабеляването.
Стъпка 1: Демонтаж на юнита от централната конзола - качвам линк с видео, лесно е като детска игра.
https://www.youtube....h?v=IpGP-K1hreI
Буксите при Audio 50 са тези двете, синия FAKRA щекер е антената за GPS, от другия използвах само розовия кабел за WakeUp
IMG_1120.JPG 76,65K 40 Брой сваляния
Стъпка 2. Байпас на AGW.
При комби и седна AGW се намира отзад в багажника под кората на десния калник.
Отново кчавам видео от мрежата, мисля че е доста по пригледно
https://www.youtube....h?v=DHPoM6PMUCw
Към него са закачени следните букси:
1. 12 пинова към говорителите
2. Захранване
3. Оптика MOST и CAN
4. Жълт FAKRA радио
5. Черен FAKRA радио
Така изглежда AGW червения и кафевия кабел, трябва да се издърпат до централната конзола. Знам че кафевия е маса, но специално за аудиото не бих го взел от всяка точка.
02.jpg 40,75K 34 Брой сваляния IMG_1206.JPG 113,7K 34 Брой сваляния
Двата кафеви кабела са CAN шината (кагяво червен и кафяв) IMG_1163.JPG 74,76K 31 Брой сваляния
Лейаута на буксата от усилвателя
01.jpg 124,59K 30 Брой сваляния
Буксата с кабелите към говорителите
03.jpg 229,96K 28 Брой сваляния
Аз използвах букса от Мерцедес с 12 пина (8 за говорителите, 2 за захранването и два за CAN шината), Поиграх си да надпиша всички кабели в снопа, преди да го увия в текстилна лента.
IMG_1177.JPG 92,65K 30 Брой сваляния
Двата FAKRA щекера (жълт и черен) за радио антените, трябва да се удължат до централната конзола
IMG_1123.JPG 160,72K 31 Брой сваляния IMG_1211.JPG 94,89K 30 Брой сваляния
Стъпка 3 Прекарване на кабелите от багажника до централната конзола.
Става сравнително лесно, полагат се в оригиналните кабелни канали до левите прагове на вратите
IMG_1191.JPG 161,35K 31 Брой сваляния IMG_1192.JPG 138,09K 30 Брой сваляния
Стъпка 4 Куадлок букса
Аз лично използвах чисто нова с нови пинове, които кримпнах на място. така или иначе се теглят нови кабели и няма смисъл да се търси букса втора употреба с рязани кабели и новите да се запояват тях.
IMG_1200.JPG 141,52K 31 Брой сваляния IMG_1199.JPG 97,38K 30 Брой сваляния IMG_1201.JPG 121,02K 28 Брой сваляния IMG_1203.JPG 91,58K 29 Брой сваляния
Резултатът, работещ команд на 100%, бутоните на волана също работят, както и синхронизацията с дсплея на таблото.
IMG_1212.JPG 104,86K 34 Брой сваляния IMG_1217.JPG 85,87K 33 Брой сваляния