Grosmaster разбирам те напълно, самият ценови диапазон е много примамлив и е много вероятно да се попадне на измъчен автомобил. Дай ми съвет в такъв случай на какво да се спра като обява примерно с бюджет до 10000лв..
Какво правя аз когато купувам автомобил?
Гледам обявата, описанието, снимките на автомобила и най-вече къде е сниман.
Обаждам се по телефона и разпитвам за автомобила, в зависимост от индивида отсреща и начина му на разговор си преценявам дали си струва да се занимавам с него.
За какво говоря:
Доста често по време на разговор, продаващия не е наясно какво продава и започва да ти говори пълни глупости и да те къпе, че колата е уникална, със всички екстри за модела, подържана и тн.... реално гроб.
Какво питам първо когато се обадя?
Първо питам с колко ключа, ако ми каже 1 отпада на момента.
Второ питам за сервизни документи (книжка), каже ли ми че няма също отпада на момента.
Ако има повече от един ключ и сервизна книжка го помолвам да ми каже WIN номер за проверка.
С него не нужно продавача да ми казва какви екстри има, като сам мога за видя.
Мога да видя дали не е била и такси в предишния си живот, също проверявам за сервизна история по него.
Има някой които не го дават и отпадат на момента, но повечето нямат нищо против и до дават, с което разговора приключва.
Тук е тънкия момент, защото повечето автомобили не се обслужват при дилър по обективни причини и се ползват алтернативни сервизи, гаражи, майстори, приятели, комшии и тн....
Проверявам при дилър как се е водила сервизната история на автомобила, ако е пълна и подробна е привлякла вниманието ми, също гледам на какви километри е била при последното си посещение и къде.
По този показател мога да си направя сметка дали километрите са реални или въртени.
Тук е момента да отбележа, че може автомобила да не е посещавал оторизиран сервиз изобщо, по този начин няма да има никаква информация за него.
При такива случай действам индивидуално!
Ако всичко е точно, се обаждам отново на продавача и се уговарям за оглед.
Оглеждам автомобила, правя пътна проба и ако ми хареса го питам дали няма да има нещо против да го закараме на сервиз (най-добре при дилъра в твоя случай).
В моя случай имам доста познати в бранша с SD, караме го там и си го гледам АЗ и ако всичко е точно имаме сделка.
Имам си някой принципи които си отстоявам и до момента, не съм имал проблеми с автомобилите които съм купувал от ТУК.
PS: Последния го взех от друг град, само чрез проверка на WIN. Човека по телефона ми даде номера, проверих автомобила, километрите бяха актуални до момента. Два ключа, водена сервизна книжка, безупречен автентичен салон, съхранен в топъл гараж, интелигентни и възпитани хора. Отидох огледах колата визуално, покарах е и е купих. Без да е чета и гледам на подемник.