Здравейте,
Искам да ви разкажа за поредната случка в чужбина и да повдигна няколко въпроса. Та преди няколко дена бях в Чехия и ми откраднаха портфейла с личната карта и шофьорката книжка. Та се почна една разправия да ходя до полицията, от там в посолството. И започнаха да се появяват несъответствия с това, което прочетох предварително "по закон".
1. За да може да се прибера до България и да се установи самоличноста ми ми трябва "временен паспорт". В закона пише, че като са ми откраднати документите не подлежа на такса и глоба и изобщо да плащам каквито и да е суми. Да, ама като отидох и 1-во ми взеха 150лв, после започнаха да правят каквото и да е. "Нямало значение дали е откраднат или изгубен, все едно е.". Ако по щастливо стечение на обстоятелствата не ми беше останала едната дебитна карта в джоба какво щеше да стане? Да ме оставят като куче на вън и да не мога да си тръгна, нито да има къде да отседна. Хипотетично без лична карта не мога и да отседна в хотел, защото не мога да се регистрирам...
2. Питам ги: "И книжката ми беше в портфейла, каква е процедурата за издаване на временна такава?" - Еми няма. Само в България издават книжки, никъде другаде. А как да се прибера в България? "Ами някой друг ще трябва да кара колата, това е!". Толкова просто и елементарно. А че съм на 1300км и не мога да се обадя на комшията да дойде да ме метне, не се взима в предвид. Изобщо цялата ситуация е абсурдна, да си изпаднал в безизходно положение и да няма никакъв опит за съдействие.
Временен паспорт се изкарва до 3 дни. С големи молби се уговорихме да напишат, че е спешно и че ми трябва за днес, защото вече нямах и хотел където да отседна, нито време за губене, че и на работа трябва да се ходи. Реших да не се заяждам за парите, защото прецених, че може да ми помогнат да стане по-бързо самия паспорт. Ако се бях заял съм почти сигурен, че ще го бавят максимално. Та по някакъв удивителен късмет излезна в същия ден и успях да си тръгна почти навреме, но без книжка.
Живи и здрави пристигнах, за щастие без да ме спрат никъде, рискът не беше малък, но нямаше друг вариант. И нали вече имам паспорт, който ми се обясни, че служи вместо лична карта във всяка страна на ЕС, първото нещо, което направих е да се наредя в КАТ да си пусна документите за нова книжка. Докато чаках над 1 час нещо вътрешно ме глождеше, че няма да е толкова лесно и се оказах прав... Като влезнах в кабинката още от вратата ми бе съобщено, че с този паспорт няма никакъв начин да ми извадят книжка, искали лична карта. От къде човек може да получи такава информация? В сайта им пише, че се изисква лична карта или паспорт, но това, което аз имам не е паспорт, а "временен" паспорт. Звънях преди да отида в КАТ на всички телефони дадени в сайта им по раздели свързани евентуално с издаването на СУМПС и или никой не вдигаше с часове или изобщо телефонът не работи.
Това е общо взето най-интересното от цялата история. Примирих се отидох и си пуснах документи за ЛК, като стане готова и за СУМПС, до нова година ще съм нелегален явно.
Няколко въпроса за финал на някой, който е пострадал или има информация, защото аз не можах да намеря.
1. Какво трябва да направи човек, за да се възползва от законното си право да получи безплатни временни документи за да може да се прибере в милата си родина? Очевидно не е достатъчно да отиде в полицията и с протокола, който са му дали, да си ги поиска от посолството...
2. Да кажем, че ме спрат докато карам без книжка в България. Последните промени в закона са, че вече спират само МПС-то от движение и не свалят номерата до предоставяне на валидна книжка. В какво се изразява това "спиране от движение" освен отнемането на талона? Мога ли да си го закарам по един или друг начин в моя си гараж или вече те се разпореждат с него?
3. Някакъв работещ телефон на КАТ София на който може да се получи адекватна информация преди да отидеш да чакаш по няколко часа напразно, намира ли му се на някой?
Та това е като цяло. Очаквам включвания.
Поздрави!
Edited by vbogoev, 20 December 2017 - 15:54 .