Натъкнах се на спор - българин, който живее извън страната, идва в България с автомобил с чужда регистрация и го глобяват за това, че няма пожарогасител в автомобила. От там се поинтересувах и се оказа, че поне в Европейския съюз единствените държави, в които е задължително да имаш пожарогасител са Белгия и България (ако някой има различна информация, да сподели), като има известен нюанс - в Белгия е задължително само за автомобили с белгийска регистрация, докато в България е задължително за всички три и четири колесни превозни средства:
Чл. 139. (2) Движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства се оборудват и със:
1. обезопасителен триъгълник;
2. аптечка;
3. пожарогасител;
4. светлоотразителна жилетка.
Факт е, че в други държави в Европа има други странни изисквания, като наличие на чукче за разбиване на стъкло и нож за прерязване на колани за безопасност или наличие на т.нар. дрегер или тест за алкохолно съдържание. ПОнеже пътувам из доста държави и съм имал известни сблъсъци с пазителите на реда, превантивно съм оборудван и с тези допълнения, както и с кабели за акумулатор и въже за теглене, въпреки, че не са задължителни. Имам и 2 кг. сух пожарогасител, истински, а не от тези тип дезодорант, интересувал съм се как се използва и съм се интересувал какво се прави и какво не се прави при гасене на горящ автомобил, но това съм си аз.
Противниците на пожарогасителите твърдят,
- че пожарогасителят изисква постоянна поддръжка и контрол на състоянието му, в същото време представлява сериозен финансов разход, както закупуването, така и поддържането;
- в същото време - автомобилните пожари са относително рядко срещани;
- не на последно място - използването на пожарогасител изисква познания;
- посочва се също, че различните видове пожари изискват различни типове пожарогасители;
- ако не е закрепен здраво в автомобила има по-голям шанс при катастрофа да те убие (ако те удари по главата), отколкото да те спаси ако колата пламне.
Бих оборил горните твърдения, като посоча че
- пожарогасителят далеч не е единственото, което изисква поддръжка в един автомобил;
- инцидентите при които аптечката би спасила човешки живот също са относително редки, но хората не искат да чакат линейката, защо да искат да чакат пожарната?
- използването на аптечката също изисква познания, но това не я отменя;
- т.нар. прахови пожарогасители са подходящи за почти всички видове възпламеняване, които могат да настъпят в автомобил, могат да гасят както ел. инсталации, така и горящи петролни продукти без проблеми
- е, с това поне съм съгласен, но просто трябва да е правилно закрепен.
Поддръжниците на наличието на пожарогасители пък посочват:
- може да спаси човешки живот;
- разходът по поддържането на пожарогасител не са чак толкова големи - зареждането му струва между 3 лв. и 9 лв, и заверката на паспорта важи 2 години;
- По-добре да го имаш и да не го използваш, отколкото да ти потрябва и да го нямаш;