Имам питанка, относно едно университетско занимание, което бистрим с колегите...
В последната година има сериозно развитие на 3D-принтиране на всякакви детайли: от копчета за дрехи, през вази и разни домашни детайли, до авточасти и по-сериозни неща. Включително и големи авто-производители прибягват до 3д-моделиране за тестове на прототипи, ре-дизайн и т.н.
Аз наскоро си направих един детайл (за косачка за трева), който не се продаваше като отделна част и все още си работи отлично. Алтернативата ми беше да изхвърля цялата косачка, понеже дефектната част се продаваше в комплект с мотор, охлаждане и т.н...
Питанката е следната:
Бихте ли проявили интерес към подобна услуга, а именно: Бихте ли се доверили на качеството на такъв детайл, както аз направих за косачката? И бихте ли си купували такива готови продукти, които да елиминират техническите спънки с CAD-чертежи и т.н. Просто ви трябва детайл, който се продава готов и си го купувате. Приемаме разумна цена на продукта.
Има ли някакви детайли, които ви идват на ум като подходящи кандидати за разработване за 3д-принт. (капачета, дръжки, каквото и да, не е необходимо да е част от кола непременно).
В заглавието съм загатнал и CNC-изработка на метални детайли. Конкретен пример са AMG-подобни перца за скорости, които обмислям да си направя и им имам CAD-чертежа, но могат да са напълно различни детайли. Като пример: разни пластмасови малки детайли, които имат тенденция да се развалят: водни съединения, които оригинално са от пластмаса, custom-детайли за индивидуален привкус и т.н.
---
Само за уточнение: целта на темата не е обсъждане на конкретен бизнес, а концептуална/идейна дискусия.
Пускам темата като потребител на форума. Мерцедес-Бенц Клуб България не е ангажиран по никакъв начин с дискусията.