Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

3d-принт или CNC моделиране

• Please log in to reply
5 мнения по тази тема

#1 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 01 август 2017 - 00:13

Имам питанка, относно едно университетско занимание, което бистрим с колегите...

В последната година има сериозно развитие на 3D-принтиране на всякакви детайли: от копчета за дрехи, през вази и разни домашни детайли, до авточасти и по-сериозни неща. Включително и големи авто-производители прибягват до 3д-моделиране за тестове на прототипи, ре-дизайн и т.н.

Аз наскоро си направих един детайл (за косачка за трева), който не се продаваше като отделна част и все още си работи отлично. Алтернативата ми беше да изхвърля цялата косачка, понеже дефектната част се продаваше в комплект с мотор, охлаждане и т.н...

Питанката е следната:

Бихте ли проявили интерес към подобна услуга, а именно: Бихте ли се доверили на качеството на такъв детайл, както аз направих за косачката? И бихте ли си купували такива готови продукти, които да елиминират техническите спънки с CAD-чертежи и т.н. Просто ви трябва детайл, който се продава готов и си го купувате. Приемаме разумна цена на продукта.

Има ли някакви детайли, които ви идват на ум като подходящи кандидати за разработване за 3д-принт. (капачета, дръжки, каквото и да, не е необходимо да е част от кола непременно).

В заглавието съм загатнал и CNC-изработка на метални детайли. Конкретен пример са AMG-подобни перца за скорости, които обмислям да си направя и им имам CAD-чертежа, но могат да са напълно различни детайли. Като пример: разни пластмасови малки детайли, които имат тенденция да се развалят: водни съединения, които оригинално са от пластмаса, custom-детайли за индивидуален привкус и т.н.

---

Само за уточнение: целта на темата не е обсъждане на конкретен бизнес, а концептуална/идейна дискусия.

Пускам темата като потребител на форума. Мерцедес-Бенц Клуб България не е ангажиран по никакъв начин с дискусията.

• 0

Audi_A4_avatar.gif

#2 Гост_zBnerOV6MJГост_

Гост_zBnerOV6MJГост_
  • Гости

Публикувано 01 август 2017 - 01:35

Хмм доста интересна тема според мен.

Това, за което се сещам на първо четене е капачки за джанти. Има ги, китайците не струват, а оригиналните струват, ама много..

Другото, което ми идва на акъла - всички щипки в 209ката са пластмасови и след време се чупят. Като за пример ще дам щипката на горивния филтър на 270 ЦДИ.

За такива неща има ли смисъл от 3Д?

Този пост е редактиран от vmvelev: 01 август 2017 - 01:35

• 0

#3 daimler1

daimler1

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 5183 Мнения:
  • Град:Варна
  • Автомобил:
    в миналото W111 280E 62г.
    W123 230E 83г.
    W 124 220Е,
    W202Т 250 TD 97г.
    W210 E220CDI
    Сега:
    E500T 4-matik AMG
    SL500 R 230

Публикувано 01 август 2017 - 07:18

Аз бих се доверил и бих си купил.Според мен даже 3Д е по-добро от една отливка например,защото не се топи материала.
Сещам се за капачетете които крият дупката за теглича,крика.Също капаците на огледалата на сенниците се чупят често.
Дръжки за вратите на Фолксваген също биха били търсен продукт :)
  • 0

#4 EKochmarov

EKochmarov

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 15 Мнения:
  • Автомобил:
    W163 ML270CDI

Публикувано 01 август 2017 - 08:43

Здравейте, един колега в работата има подобно животно и му се занимава да си прави разни детайли, като резултата е зашеметяващ.

Това, за което се сещам на първо четене е капачки за джанти. Има ги, китайците не струват, а оригиналните струват, ама много..

Другото, което ми идва на акъла - всички щипки в 209ката са пластмасови и след време се чупят. Като за пример ще дам щипката на горивния филтър на 270 ЦДИ.

Ние също пробвахме с капачки за джанти, които станаха много по добре от оригиналните даже и вече около година не са мръднали, също така тествахме разни щипки и по малки детайли. Много е важна сместа с която се правят продуктите и е изключително важно размерите да се взимат от мястото което заема дадения продукт а не от счупения такъв. За жалост всичко е малко бавно понеже се прави четеж което отнема време и самата изработка на изделието също отнема доста време, но пък да кажем може да го оставиш да се прави докато си на работа например...

Според мен си струва да се довериш на такова изделие защото 1. Цената обикновено е много по ниска 

2. Ако материала е хубав става мн по здраво от някоя китайщина и размерите са точни направо "заспива"

В заглавието съм загатнал и CNC-изработка на метални детайли. Конкретен пример са AMG-подобни перца за скорости, които обмислям да си направя и им имам CAD-чертежа, но могат да са напълно различни детайли. Като пример: разни пластмасови малки детайли, които имат тенденция да се развалят: водни съединения, които оригинално са от пластмаса, custom-детайли за индивидуален привкус и т.н.

За перцата за скорости ще е интересно предизвикателство, но би трябвало да се получи мн добре.

• 0

Diesel Power 

#5 gelevp

gelevp

Майстор

• Потребители на форума
  • 856 Мнения:
  • Автомобил:
    W124,'91 300D - Sold
    W211,'03 270CDI - Sold
    S204,'08 320CDI - Sold
    S202,'99 220CDI
    G21,'20 320xd

Публикувано 01 август 2017 - 08:44

Съгласен съм с колегата даймлер1 но някои от тези неща така и така се продават и намират (въпреки че амг капаче за броня струва 40 лева с отстъпка на грунд...). За капачетата за огледалата на сенниците ще избие рибата особено по ebay, има фирми които предлагат подобни услуги и изработват от метал и пластмаса детайли които не се продават веднага давам за пример пластмасовото зъбно колело при x-drive на бмв.

• 0

#6 EKochmarov

EKochmarov

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 15 Мнения:
  • Автомобил:
    W163 ML270CDI

Публикувано 01 август 2017 - 08:47

Забравих да спомена че пробвахме на 3Д принтера и зъбни колелца за дрончера, перки за дрончета и кейсове за телефони  :yeah

• 1

Diesel Power 

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни