Прегледах една тема пак за гуми но не беше много изчерпателна. Значи искам да си взема 205/65R15. Гледах в един сайт където продават всесезонни гуми. Кажете хубави ли са? какви недостатъци имат и т.н? Също така предложете ми някоя марка, ако може не от най-скъпите.
Търся си гуми
Започната от DakaGang, 12 мар 2017 - 21:12:37
26 мнения по тази тема
Публикувано 12 март 2017 - 21:12
Публикувано 13 март 2017 - 00:40
Ако караш малко (под 15 хил км на година) и си в климатична зона с малки годишни температурни амплитуди (не много горещо лято и минимален сняг зимата) може и да са ти ок. За България (особено Габрово) аз не бих карал такива.
Иначе за качествата им - в последния тест, който гледах в ADAC само Мишлен бяха със задоволителни резултати. Но там цената няма да ти хареса.
Шом си на 15 цола не го мисли, че по-евтин цолаж при съвременен Мерцедес няма. Взимай читави летни и добри зимни гуми.
Публикувано 13 март 2017 - 09:51
Всесезонната гума е като в приказката: "и душата в рая и тура до края", такова нещо не съществува. Както колегата Преториан ти е казал, взимай читави летни и много добри зимни.
Публикувано 13 март 2017 - 11:39
Всесезонните гуми са за места с мек климат. Да няма такава зима като нашата. Без сняг с повече дъжд. А ти гледам, че си от Габрово. Не искам да си представя какво може да си причиниш с тези всесезонни гуми.
Публикувано 13 март 2017 - 12:38
Това всесезонната гума е като морското свинче - нито е морско, нито е свинче.
Публикувано 13 март 2017 - 13:58
толкова глупости на едно място не бях чел отдавна..
нашият климат е идеален за всесезонни гуми, нито имаме сняг зимата (2 седмици сняг по пътищата и малко повече по проходите), нито имаме жега лятото(30-35градуса макс)
хубава зимна гума няма шанс да си запази свойсвтата повече от първия/втория си месец(студен), когато бива купена. миналата седмица на магистралата температурата беше 25 градуса.
какво излиза купуваш гумите декември караш до февруари. сменяш. тази седмица вчера валя сняг - слагаш пак зимните гуми или не караш. летните за вчера им е хладно, рискуваш и се пързаляш...
https://www.kumhotir...us-4s-ha31.html
на тази гума какво и е? освен че я има до 17 инча. за 250тд нито спорт му трябва да се състезава, нито 6/10 е лош показател за сняг. не сме в лапландия и всички пътища са изчистени...
немския сайт на кумхо дава показатели на различните модели гуми. рядко зимните са над 8/10 на сняг, а летните над 7/10 спорт...
особено по ниските класове гуми..
лично аз тествах всесезонни гуми в най големия сняг тази зима и се представиха блестящо за нормална кола сто и няколко коня... никъде не съм закъсвал, никъде не съм се притеснил дали ще мина...
за коли над 200, 250 кс, които на магистралата се карат с над 160-170км/ч лятото задължително висок клас лятна гума със съответния индекс...
Публикувано 13 март 2017 - 14:30
Въпроса не е със снега а със леда който става след това. Не може да съдиш по времето в софия за другите места в България. Не навсякъде се чистят пътищата. Лятото може да си караш с каквито си искаш гуми. Имам много познати които карат и семи слик.
Публикувано 13 март 2017 - 14:35
Не мисля, че кола на задно може да върви задоволително в снега със всесезонни гуми. Виждал съм коли на предно как се представят с такива гуми и беше зле работата. Всесезонна гума става за опел корса, която с всеки галош си пъпли бавно и сигурно в снега.
Публикувано 13 март 2017 - 14:54
https://www.kumhotir...us-4s-ha31.htmlна тази гума какво и е? освен че я има до 17 инча. за 250тд нито спорт му трябва да се състезава, нито 6/10 е лош показател за сняг. не сме в лапландия и всички пътища са изчистени...
немския сайт на кумхо дава показатели на различните модели гуми. рядко зимните са над 8/10 на сняг, а летните над 7/10 спорт...
особено по ниските класове гуми..
T.e. логиката ти е: понеже Кумхо нямат добра зимна гума, следователно всесезонните им не са толкова лоши, следователно всички всесезонни са си ок.......и после ние сме пишели глупости.....
Колата с която ги тества случайно да беше с предно предаване? И случайно да си я карал само в Големия Софийски Сняг?
Ето ти тест (не е ще му отдадеш значение, понеже субективните ни впечатления са по-достоверни), но все пак:
https://www.adac.de/...205_55_r16.aspx
Победителят в категорията е Мишлен. За него като недостатък пише "Schwach auf Schnee" - слаб на сняг.
Публикувано 13 март 2017 - 14:55
По принцип никоя гума не се справя с леда идеално,особенно с по-висока скорост.
Живея във Варна и постоянно ме е яд че си купувам зимни гуми заради 10-20 дни ходене на планина зимно време.Лошото е че когато във Варна е сухо,слънчево и е +10-тина градуса в Добрич,Шумен,Търговище може да има снегонавяване и да е доста на минус...
Впечатленията ми са че около и в Габрово чистят добре и на време.Ти си знаеш къде живееш,на къде и колко караш,така че можеш да си направиш сметката сам.
Живея във Варна и постоянно ме е яд че си купувам зимни гуми заради 10-20 дни ходене на планина зимно време.Лошото е че когато във Варна е сухо,слънчево и е +10-тина градуса в Добрич,Шумен,Търговище може да има снегонавяване и да е доста на минус...
Впечатленията ми са че около и в Габрово чистят добре и на време.Ти си знаеш къде живееш,на къде и колко караш,така че можеш да си направиш сметката сам.
Публикувано 13 март 2017 - 19:55
Реших да не вземам всесезонни гуми. От вашите мнения реших да са летни. Спрял съм се на нокиан. Колега ми ги препоръча. Кажете вие какви гуми ползвате и дали сте доволни от тях.
Публикувано 13 март 2017 - 20:05
нечетенето и разбирането на проблема и аргументите е видно:
@madwifi: покажи ми зимна гума която се справя на лед без такива с шипове. снега в цялата държава се чисти. остава снеговалеж и навяване. проблемите по магистралата тази зима бяха от хора каращи с износени/стари летни гуми, които нямат никакво сцепление при снегонавяване, киша и т.н. ако искаш да катериш девствен сняг в планината - ясно че няма да си купиш всесезонна гума, но отъпкан сняг по наклон е все тая, стига гумата ти да е сравнително прясна - мека. и тъй като всесезонните са по меки от летните и задържат повече време качеството си (мекотата), не се опичат като зимна гума на топъл път са разумен избор.
със сигурност някой от твоите приятели със семи сликове ги кара на кола под 150кс.!!!
@vonko1988: виждал съм джипове със зимни гуми да не се представят задоволително. това означава ли че всички зимни гуми не струват? или е въпрос кога и колко време е употребявана една гума. освен това проблема не е да пъплиш. можеш да пъплиш и със стари летни гуми без грайфер. въпросът е дали ще спреш като натиснеш спирачката.
а сигурно в снега и галош, незнам как успя да употребиш в едно изречение...
предполагам всички са наясно че производителите на гуми дават максимален експлоатационен срок 5години. това означава че при едни летни и едни зимни гуми и 15000км среден пробег на година, след 5 години зимните ти гуми ще са на 37500км или иначе казано с поне половината си грайфер, а ти трябва да ги изхвърлиш, защото са загубили качеставата си, обуславящи сцеплението с пътя.
@praetorian: покажи ми друг производител, който дава подобна подробна информация, щом смяташ че кумхо са кофти гуми... аз ги дадох за пример просто...
колата с която съм тествал, найстина е с предно предаване. ако знаеш колко км минавам на месец и къде карам надали щеше да ме питаш дали е само софииско. между другото там от където се изкачих, ф10 с чисто нови зимни мишелинки не успя, но е250тд с нови всесезонни гуми ще се изкачи без проблем. (не мисля да обяснявам защо)
тестта на адак е много хубав, но още първото му изречение е лъжа - "всички налични модели всесезонни гуми", ама не включват кумхо, което е на пазара от преди 2016г, също така няма и дебика...
освен това като изключим субективните ни мнения е време да обмислим реалната ситуация. пак ще се повторя: климатът ни е среден, имаме зима 1-2 месеца със сняг 2 седмици(в най студената зима от 5 г. насам), основните пътища се чистят, колата за която става на въпрос е 250тд, демек няма да се състезава. какво остана: не знаем колко км се правят на година и по какви терени се кара, но предполагаме, че щом авторът пита за всесезонни гуми няма да катери планини и не минава повече от средното за страната - 15000км. в такъв случай след всички изложени факти едни нови всесезонни гуми ще му вършат перфектна работа следващите 4-5 години и ще му спестят ненужни разходи.
пък като реши да кара на дракон за време ще си вземе нови семи сликове и ще си кара с кеф...
повече по този въпрос няма да коментирам, всеки си има глава на раменете да смята и да преценява...
пс. на сл500 е хубаво да се сложи висок клас летни гуми, да е стабилна колата по завоите
Този пост е редактиран от mr Big: 13 март 2017 - 20:31
#13 Гост_zBnerOV6MJГост_
Публикувано 13 март 2017 - 20:16
Абе всички сте прави в случая. Да не говорим, че от един и същи модел гуми разлики има, пък камо ли различни модели. Факт е, че климата ни е много променлив, но не мога да кажа, че е мек.
Като пример ще посоча гр. Козлодуй, където откакто заваля първия як сняг, изчистиха, ама по главните пътища си имаше 5-7см сняг, не се виждаше асфалт. Факт е, че в такова време не се кара със 100км/ч, но все пак...
Аз съм на мнение, че трябва да се купят два комплекта гуми - летни и зимни, но при мен е различно, аз карам по 50 000 км/год и ходя навсякъде с колата.
И в крайна сметка, дано си доволен от избора на гуми, DakaGang!
Публикувано 13 март 2017 - 20:56
mr Big
пс. на сл500 е хубаво да се сложи висок клас летни гуми, да е стабилна колата по завоите
Може би си пропуснал,но за Сл-а чакам Спортконтакт5
А в интерес на истината съм особенно впечатлен как 10 годишните Пирели без грайфер се държат в завой на сухо!
Може би си пропуснал,но за Сл-а чакам Спортконтакт5
А в интерес на истината съм особенно впечатлен как 10 годишните Пирели без грайфер се държат в завой на сухо!
Публикувано 13 март 2017 - 21:19
Още нещо се сетих.
Преди 1990 година термина "зимни гуми" не беше познат!
Зима имаше колкото си искаш.
90% от автомобилния парк беше със задно предаване!
Верно,движението по пътищата беше рехаво.
Много неща зависят от задкормилното устройство.
Преди 1990 година термина "зимни гуми" не беше познат!
Зима имаше колкото си искаш.
90% от автомобилния парк беше със задно предаване!
Верно,движението по пътищата беше рехаво.
Много неща зависят от задкормилното устройство.
3 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 3 гости, 0 анонимни