Здравейте колеги, намерил съм си голяма навигация (Comand NTG 4) мисля да я закупя и добавя в моя автомобил понеже съм с малката навигация, до тук добре...
Понеже навигацията която съм намерил е от кола преди средата на 2009 година и поддържа карти до версия 12 ако не се лъжа или може и да беше 14... Както и да е, въпроса е че не поддържа новите карти 2016/2017 v17 понеже твърдия диск на устройството е 30Gb а не 40Gb както на устройствата след средата на 2009г. Мерцедес не продава отделно твърдите дискове, а само и единствено цяла навигация, можете да предположите цената!
Четох и търсих много по темата, писах дори на няколко човека, дисковете са криптирани и заключени. За да се подменят първо трябва да се намери подходящ диск, използват се специални дискове произведени за автомобилната индустрия които издържат от -40 градуса до +85 градуса целзии и са доста по-устойчиви на вибрации. Следващата стъпка е използването на специален софтуер за създаването на дяловете и информацията която се съдържа на твърдия диск и едва тогава поставянето му в устройството.
Намерил съм продавач който да ми даде всичко нужно като дори може да ме снабди с няколко бройки SSD дискове, при тях няма движещи се компоненти и ги прави още по устойчиви на вибрации, освен това специално тези дискове отговарят и на почти същия температурен диапазон. Въпроса е дали има колеги с повредени твърди дискове в техните навигации или такива които биха искали да се възползват от картите 2017та година. Колкото и грозно да звучи, чудя се дали ще мога да си избия част от инвестицията след като се науча да го правя.
Ще се радвам да споделите мнения.
Поздрави
Edited by gelevp, 01 March 2017 - 07:22 .