Предстои ми пътуване до Черна гора .Ако някой е пътувал нека ми препоръча маршрут /места за почивки ,забележителности и изобщо полезна информация/.Благодаря предварително!
Пътуване до Черна гора
Started by guao, 05 Jul 2016 - 07:54:11
3 replies to this topic
Posted 05 July 2016 - 07:54
Posted 05 July 2016 - 15:31
guao
Ако ще ходиш на почивка просто тръгвай,
Не е нужно да почиваш по чужди препоръки и впечатления.
Пътуването и приключенията около него също са част от почивката.
Ако ще пътуваш по бизнес, със самолет ще е най бързо, лесно и вкусно.
Posted 05 July 2016 - 19:01
1. Най-удобният и пряк маршрут е: София - Скопие - Призрен (Косово) - Шкодер (Албания) - Подгорица. Пътя е добър, пресича планина в Албания, но там е магистрала и се кара със 100-110 нормално (магистралата е само завои и е издълбана в планината). Тук обаче има уловка, за Косово трябва да се направи допълнителна Зелена карта, защото Европейската на важи там, едни 30 евро допълнително. Минавал съм го много пъти, пътищата са добри (с някои малки изключения) и няма проблеми. За Косово задължително си носете паспорти, може да се минава и с лична карта, но ако ти поискат паспорт и нямаш, те връщат. Всички други държави по пътя се влиза с Л.К.Не съм имал проблеми и по границите, с изключение на два отказа на преминаване от Косово, заради липса на паспорт.
https://www.google.b...04196!5i1?hl=en
2. Втория възможен маршрут е през Македония и Охридското езеро, после се влиза в Албания, минава се покрай Елбасан, после Тирана и посока Шкодер и Подгорица. Така пътя се удължава с едни 200км, но спестяваш Зел Карта в Косово. Пътят не е лош, но пресича много планински райони и се кара с по-ниска средна скорост. Освен това Албанските шофьори имат друг манталитет и е малко хаотично движението, особено в градовете.
3. Третия въможен и най-непредпочитан от мен маршрут е през Сърбия и директно в Черна Гора. Но изобщо не се качва на магистралата, а се отклоняваш преди Ниш в посока Прокуплье, Нови Пазар и посока Рожайе в Черна Гора. В Сърбия се минава през доста населени и селскостопански район, където имаш градове и села буквално през 2-3км на места и скороста ти варира от 50 до 80, има и доста движение. После в Черна Гора се минава през планина и проход, като почти до Подгорица пътя е със завои и може да нямаш възможност за изпреварване в продължение на 20-30км, ако караш зад някой стар камион, може да предизвика смесени емоции.
Има и 4-та възможност, до Гърция, после с ферибот. И пета, с кола до Белград, а от там със самолет.
Черна Гора има много красива природа и релеф, според мен. Най-живописен е маршрута по Адриатическо море от Албания, до Хърватска, аз съм го минавал целия с кола, започва се от Бар, един от големите градове там, с доста голямо военно пристанище на бивша Югославия, с ръждясващи военни кораби в порта. Подгорица не е нищо особено като град и архитектура, просто поредната соц-югославска столица. За любителите е много красиво Шкодерското езеро, което е природен резерват на Юнеско мисля и пътя през Албания и Бар го пресича по бреговете. Инетересно е в Будва, техния Съни Биййч да речем, но по-малък, но задължително за посещение е Котор! Средновекеовен град-крепост, бил е и Венецианска република по някое време. Подобен е на Дубровник, но с доста различен дух. Препоръчвам ресторант Бастион в Котор, май са три. В Косово или Черна Гора, задължително опитайте Трилече, невероятно вкусен Албански десерт, който не съм виждал в Албания... Цените като цяло са по-ниски от Бг в Македония, Косово и Албания и по-високи в Черна Гора. Плажовете там са само чакъл, така че за нас не са впечатляващи и може да се лежи само на шезлонг и да се ходи с едни гуменки, продават ги там по магазините, с които плуваш също. Иначе може да си счупиш някоя кост на ходилото или дори глезен. Чакъла се редува от дребен до доста едър, родните строители на магистрали биха ги опозотворили според мен. Но морето е супер чисто и прозрачно, подобно на Гърция. Приятно е за плуване, май не е бурно и има доста риба. Така че е доста хубаво като цяло там, на мен ми е любима дестинация и бих отишъл на почивка със семейството (ходил съм само командировки). Манталитета на Черногорците е много близък до нашия - пак Балкански, езика е разбираем и ни приемат бугарите доста добре. Храната им е добра, значилно по-хубава, качествена и вкусна от България, особено месото, плескавици, вешалици и чевапчици. Няма такова нещо като гадни кебапчета там, всичко правят от месо, просто им е в националната култура. Спирал съм в разни села на супер дупки (заведения) и кебапчетата пак бяха по-добри от най-добрите в България.
Мисля, написах доста изчерпателен пътепис по темата! Приятно пътуване и почивка (ако е за почивка)!
Posted 06 July 2016 - 11:20
БЛАГОДАРЯ!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users