Скоростната кутия понякога прави разни дертове по отношение на сензорите. Аз на моя МЛ 350, преди 2 месеца му оправих скоростите. Проблемът беше, че при дълго шофиране колата забива на определена предавка и ако искаш да смачкаш педала изведнъж само вдига обороти и си седи на въпросната предавка. Като спреш след дълго каране на светофар, тръгваше от 4та... Временното решение беше, отбиване в страни от пътя изгасям, вадя ключа и чакам 10-15 сек, след това влизам паля и колата си реди предавките нормално. От това което изчетох из форумите, проблемът се получавал след първата-втората смяна на маслото на скоростната кутия. Нещо старият софтуер на кутията не разпознавал новото масло и се шашка. В следствие на което изгаря някоя пътечка на "мозъка" или някой сензор. Така от майстори при които ходих за този проблем, научих, че дори да караш с този дерт няма да навредиш допълнително на кутията (имам предвид изронване на зъбци, прегряване или друг механичен проблем), но е доста опасно при изпреварване, защото като забие и изпреварването на постоянна скорост си е голям риск, но винаги можеш и да се прибереш
.
Постоянно решение също има, тук при дилъра ти обаждат цени около 3000лв. за нов "мозък" с привързване онлайн от Щутгарт. От benzworld.org разбрах за фирма която отремонтира въпросния мозък на кутията и то с гаранция 1 година, която се намира във.... Варна. Съответно имаше хора, които са си пращали платката от Англия, Франция, САЩ при тях. И то на цената от 500лв.
По отношение на колебанието ти за основната кола, според мен това са два много различни автомобила. Возил съм се в CLS-а и сега като карам моя МЛ усещам доста разлики. Първо SUV си е SUV... висок е, сигурен и надежден, ако тръгне да става нещо (дано никога на никой не му се налага да го изпита) би предпазил от сериозни наранявания със сравнително високи скорости, но този 350 идва тромав и спрямо разхода, по-добре да е 500. В завоите го усещам малко нестабилен, но това е може би защото съм без въздушното окачане и е малко по-висок от останалите. Не зная при теб как са зимите, но ако има много сняг, ако МЛ-а е без офроуд пакета (бързи и бавни + блокаж на диф-а) не бих разчитал на него. Не че тази година на Витоша не вадих една Х5ца, но и аз се озорих докато стига до там. Като цяло шосеен джип с комфортна возия и голяма сигурност. Като инженерен недостатък мога да споделя, че този 350 има проблем със зъбното колело на балансиращия вал (износване на зъбци) и малкия (поне според мен) обзор на страничните огледала. Просто понякога както и да го наглася не получавам достатъчно голяма видимост какво идва от ляво и дясно. И един пресен и супер досаден проблем от тази неделя, да не ти се налага да сменяш крушка на габаритите на фаровете... Не знам това какъв инженер го е мислил, но в неделя над 2 часа се опитах да си промуша ръката за да докопам фасунгата и да я завъртя и да я измъкна, защото тя се намира точно зад една от двете носещи греди отпред....След смяна на няколко вида дългоскопични инструменти, издрани ръце до месо и много псувни успях... 
CLS-а за мен е един от най-сполучливите модели на МБ последно време. Просто имам много големи симпатии към този модел (W219), много красива визия, просторен и супер стабилен при високи скорости. В същото време габаритите не са му чак толкова големи и можеш и по центъра на града да влезнеш с него. Когато се возих, километража показваше 198 км/ч. и колата просто си вървеше съвсем нормално, не се усещаше високата скорост, неравностите ги обираше еърматика. Спортна кола за 4ма, която можеш да я караш, и като 70 годишен неделен дядо, и като 23 годишен спортист...
За съжаление нямам някакви наблюдения относно проблеми за този модел. Единственото което знам е че е със същия двигател (M272 (350)) и има проблемът с износването на зъбците, но като гледам ти си се спрял на по-големият, 500 които казват, че е много здрав и може и до милион да откара с правилна поддръжка.
Съжалявам за дългия пост, дано да съм бил полезен.
Този пост е редактиран от Klimfilt: 19 април 2016 - 08:37