Честито за покупката.
По въпроса за Smart и A-class ще ти кажа моето мнение, защото имам и двете
Смарта го имам от 2012г от първите ForTwo 99г. 0,6 бензин 54к.с. мога да кажа, че колата е перфектна като цяло.
Жена ми и навъртя 14 000км. само градско. Преди покупката и аз слушах и четох само негативи, масларки, проблемни двигатели и тн.. и тн...
Търсих доста време и накрая намерих точната кола, тогава беше та 90 000км. сервизна книжка, два ключа, проверена в Балкан Стар, абе всичко точно.
Искам да ти кажа, че не е платих евтино, за такъв тип кола. За цялото това време съм сменил само термостат и рециклирах стартера, че не ми харесваше как пали.
Проблема на повечето хора е, че не са запознати с подобен род автомобили и слушат мненията на разни гаражни майстори, където дори и не са докосвали такива автомобили, но и те чували от разни там колеги и тн.... Аз по сервизи не ходя, всичко гледам да си правя сам. Колата не е толкова сложна, нито за обслужване нито за ремонти, немеца го е измислил и предвидил, но е предвидил да се бара с нужните инструменти и техническо оборудване. Друг важен момент е поддръжката на автомобила, повечето хора е пренебрегват и колите стават на кочини. В момента смарта не го караме, защото малкия порасна и не ни е удобно да джиткаме с него в града. Пуснал съм го за продажба, но клиенти липсват, защото повечето такива коли на пазара са 1500-2500лв. и повечето гледат цената, като никой не си задава въпроса каква ще е тази кола за тези пари...
Преди няколко месеца взехме за жената А-class W169 отново от първите 2005г. 2.0 бензин 136к.с. авангард, кукла на 53 000км. истинска от всякъде, също проверена в Балкан Стар. Тази кола е търсих повече от 6м. и доста обиколих страната докато е намеря, не съжалявам. Искам да ти кажа, че такива кошници има, че не е истина. После, някой като е вземе няма как да каже нещо добро за нея. Още като е взех, голямо обслужване, проверка на конзолата с ролки и ремъка (макар че е рано още за тях), смених двата предни амортисьора, но не защото бяха изпуснали а защото десния при легнал "полицай" прискърцване (имаше голям луфт в стержина) и ме дразнеше. Като цяло ходовата им част е здрава, правят проблеми още от нови с амортисьорите с този проблем.
С две думи искам да кажа, че хубавото е пари, но не винаги, защото иска и гледане.