Привет на всички!
В тази тема ще публикувам описание на ремонтите, които съм правил и ще правя по моята мечка. Дано да е от полза на някой. Ако имате въпроси - ще се радвам да отговоря.
Днес ще публикувам как възстанових осветлението зад дръжките за отваряне на вратите. Когато взех моята W220-ка и 4-те не светеха и дори и не подозирах, че има такава екстра, но зимата когато стана студено за моя изненада една сутрин на паркинга забелязах, че на предна дясна врата нещо свети зад дръжката.. Радостта обаче беше кратка - изгасна след около 2-3 минути. Позачетох по форумите и се оказа редовен проблем на модела. Осветлението фабрично е реализирано с модулчета с 3мм оранжеви светодиоди и светловодно влакно, което завършва в основата зад самата дръжка и от там осветява нишата зад нея. За съжаление по онези години светодиодите не са били толкоз ефективни и за да получат необходимия интензитет се е наложило да пуснат доста висок ток през тях, който с течение на годините и вибрациите са причината да се откачи бонд жичката към кристала на диода и така те са спрели да светят. За съжаление за да се стигне до модулчетата трябва напълно да се свалят корите на вратите, което за мен си е пълна недомислица... Как се извършва тази процеура има клипчета в youtube... На снимките съм щракнал щипките на модулчето (опитах как ли не да ги кача по хронология, но не стана...) от към дръжката и самото модулче от другата страна на кората. Самото модулче се отваря лесно - има 2 щипки на предната стена и по една в тясната му страна. На една от снимките съм показал фабричното състояние - ЛЕД-а и 300 омов резистор, с който тока през него е ограничен на 40мА (при 14В напрежение при работещ двигател) - твърде много за постигане на дълговечност на диодите... Дори на снимката се вижда, как в средата дори и самия резистор е покафенял от топлината отделена в него... За подмяна използвах обикновени оранжеви 5мм светодиоди - побраха се без проблем в кутийката (просто такива имах под ръка иначе при желание могат да се вземат и 3мм). Резистора го замених с 620 ома 0.6W (тока падна под 20мА - напълно в границите на допустимото) като при това интензитета на светлината е напълно достатъчен. Имайте предвид, че на конектора на модулите +12В се подава на пин 2 - това е важно за правилното ориентиране на диодите. Ако им обърнете крачетата те няма да светят. След като съберете модулчетата ги проверете на външно захранване дали светят за да си спестите главоболията от ново сваляне на корите.. Надявам се да съм бил полезен. Весел уикенд и наздраве!
Прикачени файлове
Този пост е редактиран от koleto_70: 06 юни 2015 - 17:31