Здравейте,
Както се разбира от форумите по света, един от недостатъците на новите ОМ651 4-цилиндрови CDI-та (200/220/250CDI) са течове на антифриз. И моята W212 E200CDI 2010г. се разписа с този проблем. Подозирам, че е някъде около водната помпа (гарнитурата и). Скоро ще разглобявам, за да открия от къде тече. Но не за това търся мнения сега.
Проблемът ми е, че не мога да открия точната спецификация на антифриз-а, с които трябва да доливам, докато си оправя теча.
Изчетох доста по английски и немски форуми и онлайн магазини за части, но няма категорична информация какъв антифриз да се ползва.
Колата я взех с червен антифриз, не е ясно каква спецификация, но предполагаемо е тип за дълъг пробег (long-life).
В книжката на колата пише, че трябва да е по спецификация 310.1, ама това всъщност не е спецификация на конкретен тип антифриз. В онлайн базата за течности на Мерцедес BEVO има група антифризи по спецификация 325.5, в описанието на които пише:
Commercial vehicles and industrial engines: usable for all engines according specification 310.1
Тоест би трябвало да става за моята кола. Това са най-новите антифризи G40/C40/G12++, който са червени или виолетови на цвят, за дълъг пробег. В българските магазини няма нито един антифриз по тази спецификация, макар да се намират някакви по спецификация G12++.
В същия BEVO сайт на Мерцедес пише същия код 310.1 в описанието и на старата спецификация 325.0.
Почти навсякъде по онлайн магазините за части пише, че за моя мотор трябва син по тази спецификация 325.0.
А както знаем, син и червен антифриз не бива да се смесват...
За мен лично, ходене в Балкан Стар е последна възможност, така че не е интересно решение.
Основния ми въпрос е ползвал ли е някой тази нова спецификация 325.5 и дали е безопасно да се долива такъв антифриз в новите CDI-та?
Вашите CDI коли произведени след 2009-та с какъв антифриз сте ги взели, син, червен, виолетов?