В една друга тема Ванюша се похвали с нова придобивка - Мерц от страната на изгряващото слънце. И понеже там се повдигна дискусия, но не искам да затрупвам онази тема, пускам си отделна по въпроса, а именно:
В япония воланите са отдясно - нали така? Поне така пише в Интернет! Не знам, не съм ходил в Япония. ЗА да няма съмнение - проверих и в wikipedia и за всеки случай хвърлих едно око по улиците на Токио (в Google Street View, не съм ходил до там за целта)... та очевидно - японците карат от лявата страна на пътя и воланите им са отдясно в колите! Или по-популярно у няс - с "обърнат волан" или "от другата страна"!
В същото време обаче, вероятно сте виждали т.нар. "японска модификация" на W140 - която е тъпкана с електроника, вътре има 100 телевизора, факсове,телефони, навигации и т.н. Даже си има японска версия на Command за W140, която е е била изпреварила времето си с почти 20 години. Като например на тази снимка (на която даже се вижда, че текстовете на навигацията са на Японски).
100351d1159802800-japanese-navigation-system-w140-a93f2279.jpg 43,14K
20 Брой сваляния
И тук идва интересният въпрос - защо на снимката воланът не е отдясно, а е отляво, след като това е автомобил, който се очаква, че е бил произведен специално за японския пазар. Постоянно слушам за автомобили внос от Япония, които имат ляво разположен волан. Не става дума само за Мерцедеси... Наскоро гледах обяви за разни Мазди внос от Япония... като не визирам, че са японска марка или че са произведени в Япония, а че са внесени втора ръка от японския пазар! Т.е. предполага се, да са с десни волани, а не са!
Сигурен съм, че всичкото това си има логично и дори идиотско обяснине, но съм озадачен?!