Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Смяна на сферите за нивоматС250ТD S202

нивомат сфера

• Please log in to reply
4 мнения по тази тема

#1 ХаPu

ХаPu

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 2695 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    ATV
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 23 ноември 2014 - 19:27

Здравейте колеги от три дни съм собственик на С250ТД комби с нивомат. Когато купувах колата забелязах ,че ще имам работа с нивомата ,но съм си мазохист.
Та колата беше клекнала и друсаше яко. Днес я пообгрижих и след като раздвижих регулатора я вдигнах (65см от земята до веждата) от колата няма течове. Проблема с друсането обаче остана. Разбрах ,че след като сваля сферата ,трябва да я замеря с шублер и да покаже между 50-60мм в противен случай сферата е заминала. До тук добре ,но не намерих инфо как се сваля, трябва ли да се източи маслото предварително(искам да го сменя) как се сменя(източва)? Видях през джоба в багажника (за аптечката) самата сфера , но предполагам ,че е необходимо да сваля цялата кора в багажника? Та въпросите ми са следните:
Как се сваля сферата?
Как се сменя маслото в системата нивомат?
Как се сваля кората в багажника?
Колко мм трябва да е мембраната във сферата?
Надявам се да получа точните отговори ,ако има и снимки би било супер ,ако ли не ще се боря и ще пиша и снимам.
Поздрави на всички.
  • 0
NO PAIN - NO GAIN!

#2 ХаPu

ХаPu

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 2695 Мнения:
  • Автомобил:
    ATV
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 ноември 2014 - 12:53

След подробните отговори по темата :read  ,реших да се захвана на своя глава. :droid_angry  Ще опиша как аз ги свалих (не твърдя ,че е най-правилния или единствен начин) Та за дясната сфера е необходимо колата да се вдигне или да се намирате в канал. Първо свалих задницата максимално ниско посредством кантарчето( откачих му щангичката на лостчето и го бутнах в най-долно полужение) самата дясна сфера се намира отдолу на колата и е захваната с 3 болта (за ключе 10мм) ,но първо се развива щуцера който влиза в нея(с шестограмен болт) и изтича определено количество масло. (щуцерите са 2, единия отива от сферата към хидравличния цилиндър (амортисьора) ,а другия идва от кантарчето. След това се развиват 3-те болта с 10-ка и сверата е свалена.

Сега за лявата сфера: Първо се сваля пластмасовата лайсна (където ляга петата врата) след това бутнах задните облегалки напрад ,заедно с щората. После свалих плоскостите от пода и извадих страничната кора ,за да имам свободен достъп до сферата (НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ПРАВИ ЦЯЛАТА ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ ,НО АЗ НЕ НАМЕРИХ ИНФО) (удебеленото важи за подчертаното)

Вдигнах колата на крик от ляво ,свалих колелото, след това демонтирах подкалника и видях къде е захваната самата сфера. (от към задния край на автомобила) Развих големия щуцер с шестостен (изтече маслото) след това тръбичката ,която влиза странично (с ключе 10мм) ,накрая развих 3-те болта които я държат за купето (също са 10-ки) и я издърпах през багажника! Воаля ,днес трябва да закупя нови сфери (в тези потъна шублера до край) и масло.

Това което мисля да направя е да монтирам сферите ,без да включвам тръбичките ,да запаля колата и да вдигна кантарчето , като видя ,че нивото в казанчето намалява към минимум да започна наливане на новото масло и когато от тръбичките потече новото прясно масло, да загася колата и да ги завия във сферите! По този начин ще съм сигурен ,че системата е промита и маслото стига до целта. И ако е рекъл Бог колата ще се вдигне и ще вози както подобава на един Бенц!

За сега от мен толкова ,надявам се да съм полезен на други ентусиасти и когато приключа с операцията ще пиша отново да се знае това ли е начина. 

п.п.Ще опитам да снимам ,но телефона ми е бял и с тези маслени ръце ,как да не го пипам....

Поздрави на всички!

• 1
NO PAIN - NO GAIN!

#3 E220T

E220T

Чирак

• Потребители на форума
  • 72 Мнения:
  • Град:Козлодуй
  • Автомобил:
    W124 '95 E220T (М111.960) automatic
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 ноември 2014 - 15:26

Като поседи един ден със свалени маркучета пт сферите маслото само изтича. Системата на 124 с нивомат събира около 1 литър и 100 мл. Преполагам, че при теб е същото. После като я покараш се самообезвъздушава.

Sent from my GT-I9505
  • 1

#4 ХаPu

ХаPu

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 2695 Мнения:
  • Автомобил:
    ATV
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 26 ноември 2014 - 18:18

Хубаво е да кажем и че маслото е ZH M. Пише го и на казанчето за нивомата.
  • 0
NO PAIN - NO GAIN!

#5 mr Big

mr Big

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 1953 Мнения:

Публикувано 26 ноември 2014 - 21:52

допълни че трявба да отговаря на спецификация по MB343.0 и w202 събира 2л.
  • 1

2 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 2 гости, 0 анонимни