Относно МНОГООООО голямото предимство не е баш тъй.Противотежестите на коляновия вал при IN LINE двигателя са много по-МАЛКИ като маса от тези при V образния,Второ ъгълът между цилиндрите ако е по малък от 60 градуса се нуждаеш от балансиращи валове.Tрето ъгълът между цилиндрте ако е 90градуса възникват сили на усукване и късане на вала-справка Субаро и 6 цилиндровия им дизелов боксер(първият в света след 10 години разработки и тотален неуспех). Трето- цилиндровата глава си е цифра,справка VR-6 мотора на WV(с една обща глава).Къде го чете тва че V има по високо КПД от IN LINE че аз нещо в мойте учебници не мога да го намеря.Единствено предимство на V -то е ,че е компактен и влиза в коша.Тва е!
За V6 и V12 градуса трябва да е 60, за V8 трябва да е 90 градуса, не мисля че някой производител някога е правил V6 или V12 с по-малък градус от 60, проблемите които идват от това са повече отколкото пренебрежимото място което се печели в ширина на двигателя. За това и казах че М112 e недомислица и по-скоро не недомислица - М112 и М113 са направени единствено с цел да се пестят пари, от което шестака страда повече, тъй като е на една "платформа" с осмака, следва че ъгъла между банките е 90 градуса, има нужда от балансиращ вал. Колкото до простотията с едноваловите глави с по 2 свещи още при следващата генерация М272 и М273 това е оправено, но шестака продължава да си бъде 90 градусов. Чак до М276 който си е класически 60 градусов DOHC V6, и без да съм запознат с него в по-дълбоки детайли, бих казал че доста ми допада, вади същата мощност като 5 литров М113, а и предвид че го има с ръчни скорости във SLK за в бъдеще като поевтинеят доста би ме изкушило едно такова SLK, или двигателя със скоростите за някой проект. Колкото до V6 срещу I6 дори и при равни други условия на мен ми стига че двигателя е два пъти по-къс (по скоро блока де, отпред периферията и ангренажа няма как да се намалят наполовина).
Анди съгласен съм с теб за статиите, просто споделям информация на която съм попаднал, която за сега изглежда правдоподобна. Не ти оспорвам знанията, ясно е че технически ти си може би най-компетентен в този форум що се отнася до двигатели и скорости на мерцедес