Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Comand 2.0 Firmware update

• Please log in to reply
19 мнения по тази тема

#1 Grozdanov

Grozdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:
  • Град:Пловдив

Публикувано 05 юни 2013 - 18:29

От доста време се опитвам да оправя проблем свързна с телефонната система и навигацията по моята кола (CLK W209). Смених целият оптичен кабел от Comand-a, до модула за телефона, който се намира отзад в багажника. Смених и самия модул и сега има напредък. Телефона тръгва (макар и много рядко), но преди изобщо не искаше да захапе. След, като смених всичко по системата си насочих съмненията в Comand-a. И понеже е глупост дори и втора употреба да купя (ей така за пробата), се сетих за т.н. наречните firmware update. 

Тук вече идва и съществения ми въпрос. Намерих вариант 1 и вариант 2, как става този ъпдейт. Не съм много наясно с немския, а и google translate, не помага кой знае колко, та..някой правил ли е такова нещо? Аз съм ъпдейтвал софтуера на NTG1 в W211, но там е друга работата, а и има много повече информация в интернет. 

Преди време бях ходил и до БалканСтар. Казаха, че с "флашване" на Comand-a, е много вероятно проблема да се оправи, но пък имало 90% шанс, да изгори?! Попитах и друг човек, наистина много навътре в материята, и той каза, че има много голяма вероятност да изгори Comand-a. Аз това "флашване", си го обяснявам, един вид като преинсталиране на софтуера. И за да избегна тази вероятност, да ми изгори Comand-a и искам или не тогава да си купя вече втора употреба такъв....се замислих за този firmware update....естествено трябва да проверя, с коя версия съм аз, за да не се окаже, че съм с най-новата и няма какво да се ъпдейтва. 

Да се върна малко към линковете по-горе. Искат се някакви дискове за този процес? Какви са те и какви са им оригиналните номера? 

Всяка информация ще ми бъде полезна колеги. Мислите ли че може да се оправи проблема с този ъпдейт? Другия вариант е да намеря друг Comand, и да го сложа, за да видя как ще реагира телефона, да се уверя, че проблема е в него?!?! 

mb-comand-2-0-w209-53768.jpg

Този пост е редактиран от Grozdanov: 05 юни 2013 - 18:59

• 0

#2 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8412 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Turbo Quattro
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 05 юни 2013 - 23:56

Изглежда просто като го чета.

Тествай първо на коя версия си: Mute" + "1" + "3"

Виж CD W230 589 00 22 00 6.49 EUR plus VAT пишат че е.

Това е tool, а не part, затова почва с W номера.

Пише, че може да се brick-не, само ако му се спре тока и ъпдейта отнема 40 минути.

Така че е добре да ти е заредена батерията и да спреш всичко, докато го джурка.

• 0

Audi_A4_avatar.gif

#3 Grozdanov

Grozdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:

Публикувано 06 юни 2013 - 08:18

Изглежда просто като го чета.

Тествай първо на коя версия си: Mute" + "1" + "3"

Виж CD W230 589 00 22 00 6.49 EUR plus VAT пишат че е.

Това е tool, а не part, затова почва с W номера.

Пише, че може да се brick-не, само ако му се спре тока и ъпдейта отнема 40 минути.

Така че е добре да ти е заредена батерията и да спреш всичко, докато го джурка.

А този диск с коя версия е? 06 Юни 2002г.? Ще го поръчам веднага, нищо че е два пъти по-скъп в България - 23,00лв :) Как мислиш, дали ще има резултат? Или да не се занимавам по-добре?

• 0

#4 niknd

niknd

Майстор

• Потребители на форума
  • 1699 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Интернет Мерцедес и всичко останало
  • Автомобил:
    S400 CDI / 2001г.

Публикувано 06 юни 2013 - 17:27

ако случайно решиш да го правиш

задължително включи зарядно и то по-мощно

някои хора са успели да го направят

и шанса е около 50%

няма какво да му изгори на команда

просто ако се бъгне трябва да търсиш доста добър специалист да ти

презапише флеша на програматор - абе според мен

риска не е оправдан

а и по всяка вероятност проблема не е там

на диагностика закачал ли си я и какво казва

• 0

#5 Grozdanov

Grozdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:

Публикувано 06 юни 2013 - 17:59

ако случайно решиш да го правиш

задължително включи зарядно и то по-мощно

някои хора са успели да го направят

и шанса е около 50%

няма какво да му изгори на команда

просто ако се бъгне трябва да търсиш доста добър специалист да ти

презапише флеша на програматор - абе според мен

риска не е оправдан

а и по всяка вероятност проблема не е там

на диагностика закачал ли си я и какво казва

Закачал съм я, ето ги грешките...

B1762 Fault in CAN communication with component A40/3n2 (Navigation processor).
N1112 No data transfer between D2B master and D2B predecessor component possible.

А това е конкретната тема за телефона и просто не остана друг вариант за проблема, освен Comand-a. Когато поставя телефона в поставката и след рестарт на Comand-a (примерно около 10 пъти включване и изключване) тогава тръгва телефона. Някой път тръгва от първия път...както му е кеф. А тази грешка за D2B кабела, разбирам че е връзката между Comand-а и модула на телефона (отзад в багажника). След като смених този модул, купих чисто нов оптичен кабел и смених и него....не останаха други компоненти по веригата освен Comanda ?! 

P.S. A40/3n2 - това е Comand-a

Този пост е редактиран от Grozdanov: 06 юни 2013 - 18:30

• 0

#6 300E-4matic

300E-4matic

Чирак

• Потребители на форума
  • 51 Мнения:
  • Автомобил:
    E280CDI 4matic sport 2007
    300E 4matic Lorinser 1990

Публикувано 07 юни 2013 - 19:09

При всяка смяна на навигационен диск софтуера на команда се апдеитва. Това води до проблем в комуникацията с останалите модули.

Най-добре а стар диагноза и онлине апдеит на модулите в БС или в друг сервиз на Мерцедес в Гърция.

По принцип като се сменя софтуер е хубаво да се сменя на всички свързани модули.

Монтиорите в БС обаче ги е страх да апгреидват софтура понеже от време на време връзката прекъсва или апдеита не минава и тогава колата остава при тях за смяна на модул.

• 0
Публикувано изображение

#7 Grozdanov

Grozdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:

Публикувано 07 юни 2013 - 20:48

Проверих и моята версия е 06/2002г, тоест няма какво да ъпдейтвам :( Въпреки това ако сложа диска със същата версия и стартирам инсталация, дали ще се получи нещо като преинсталация? Сега се сещам, че когато се опитам да влезна в модула на телефона през Стар Диагнозата не се получава, изкарва грешка от сорта на твърде нисък волтаж, което ме навежда на мисълта, че проблема е в него. Но пак да отбележа, че въпреки това, телефона от време на време тръгва, макар и много рядко и когато откача акумулатора и го закача, телефона тръгва от първия път и съответно и модулът му се разпознава и чете от Стар Диагнозата. Вече незнам на къде да се насоча  :unsure

• 0

#8 cyberpig1

cyberpig1

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2027 Мнения:
  • Автомобил:
    PK3333PK
    BT1111KK
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 07 юни 2013 - 21:34

мислех и преди да го напиша , но сега се затвърждава моето съмнение. 

ако имаш възможност сложи друг команд и виж как ще се държи телефона ( и другите свързани устройства ) ... ако ги има същите проблеми, най-вероятно ще е връзката м/у команда и модула за телефон или захранването на самия модул. може да излезе най-тривиална липса на комуникация или лош контакт ( дефектирал кабел) на захранването или оптика

с удоволствие бих дошъл с моя при някое пътуване до плд , но няма да свърши работа 'щото съм с фейса.Comand APS NTG 2

успех с начинанието. 

оффтопик :)

btw. утре може да мина на кръговото на околовръстното до сервиза да хвана няколко шарана. ако следобед си в сервиза - кафе ? 

... 

още една идея. как е свързан телефона? с UHI адаптер ли е? 

мога да ти дам моя адаптер с моя телефон. да не се окаже от адаптера нещо. 

Този пост е редактиран от cyberpig1: 07 юни 2013 - 21:38

• 0

#9 Grozdanov

Grozdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:

Публикувано 08 юни 2013 - 08:11

И на мен ми се иска това да пробвам, но за сега не намирам някой да си разглоби колата и да си даде Comand-a ей така за проба. Нямам представа какво е UHI адаптер и дали съм с такъв (по-вероятно не). Снощи след доста ровене в интернет, намерих човек, на който му се е появил същия проблем след отваряне на Comand-a...и аз моя го давах да го почистват (отварят).....да не би там да се прави нещо не както трябва. Нямам идея вече :) 

P.S. Нямаме днес в сервиза, че съм болен :( Иначе в събота работим до 14:00ч. Изяде им шараните на тея бе  :lol

• 0

#10 cyberpig1

cyberpig1

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2027 Мнения:
  • Автомобил:
    PK3333PK
    BT1111KK
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 08 юни 2013 - 09:21

ето го моя адаптер. нанизва се на така наречената подготовка за телефон в подлакътника. а на него вече влиза телефона. при теб видях че има и някакъв ултра-мега-хипер ретро спирален кабел :) не знам моя адаптер дали ще влезе на твоята подготовка за телефон. http://www.ebay.com/...=p2047675.l2557

оздравявай по-скоро!

а шараните сами са си виновни - колко вкусно са пораснали :)  :beer

• 0

#11 Grozdanov

Grozdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:

Публикувано 08 юни 2013 - 09:27

ето го моя адаптер. нанизва се на така наречената подготовка за телефон в подлакътника. а на него вече влиза телефона. при теб видях че има и някакъв ултра-мега-хипер ретро спирален кабел :) не знам моя адаптер дали ще влезе на твоята подготовка за телефон. http://www.ebay.com/...=p2047675.l2557

оздравявай по-скоро!

а шараните сами са си виновни - колко вкусно са пораснали :)  :beer

Ооо такива имам 2-3, но не смятам, че в него е проблема. Ако беше в него нямаше да записва грешка по оптичния път на кабела, защото до този адаптер не ходи оптичен кабел. Оптичния кабел е от Comand-a до модула на телефона в багажника...и някъде там е проблема.  :dry

• 0

#12 vencislav

vencislav

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1547 Мнения:
  • Автомобил:
    インフィニティ

Публикувано 08 юни 2013 - 14:13

Грозданов, възможно ли е ако имаш SOS бутон до вътрешното огледало за

обратно виждане той да прави някакви мизерии .

Този SOS бутон важи само за Германия и Австрия, като се включи мига постоянно,

на екрана на команда пише комюникейшън стартет през 5-10 секунди, изключва песните и

търси координати и Sim-карта на оператор с която екстра е излязала колата от завода .

Само някакво предположение от моя страна .!

• 0

#13 Grozdanov

Grozdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:

Публикувано 08 юни 2013 - 14:23

Грозданов, възможно ли е ако имаш SOS бутон до вътрешното огледало за

обратно виждане той да прави някакви мизерии .

Този SOS бутон важи само за Германия и Австрия, като се включи мига постоянно,

на екрана на команда пише комюникейшън стартет през 5-10 секунди, изключва песните и

търси координати и Sim-карта на оператор с която екстра е излязала колата от завода .

Само някакво предположение от моя страна .!

Нямам такъв бутон :( Сега искам да проверя с друг Comand какви ще се реакциите на телефона и навигациите и искам да проверя буксата с кабелите, които влизат в модула на телефона, къде отиват и дали те не шашкат цялата работа. Но във WIS-a не мога да намеря схемата на буксата. Днес сложих телефона и тръгна от първия път, изтрих всички грешки, рестартирах оптичния кабел, изписа че всичко е успешно и докато не махнах контакт. Явно когато се включва и изключва Comand-a нещо става. 

Нямам нищо против предложенията ви, даже ми помагат. Някой път и маловажните коментари помагат  :beer

• 0

#14 niknd

niknd

Майстор

• Потребители на форума
  • 1699 Мнения:
  • Град:Стара Загора
  • Интереси:Интернет Мерцедес и всичко останало
  • Автомобил:
    S400 CDI / 2001г.

Публикувано 08 юни 2013 - 14:58

защо си се заял с комманда

по добре провери захранване и маса

на модула на телефона

и ги мери при включена система

щото ако е кофти връзка то на такова прилича

то при извадена букса ще ти дава 12 в.

ама при товар ще пада и от там няма да ти работи

още повече щом стардиагнозата това казва

тя обиковенно познава

• 0

#15 Grozdanov

Grozdanov

Чирак

• Потребители на форума
  • 251 Мнения:

Публикувано 08 юни 2013 - 15:59

защо си се заял с комманда

по добре провери захранване и маса

на модула на телефона

и ги мери при включена система

щото ако е кофти връзка то на такова прилича

то при извадена букса ще ти дава 12 в.

ама при товар ще пада и от там няма да ти работи

още повече щом стардиагнозата това казва

тя обиковенно познава

Прав си, ще го проверя това нещо, но и друго си мисля. Ако приемем че е кофти връзката на тази букса, когато захапе телефона би ли следвало и навигацията да тръгва в този момент? Ще го пробвам после като слезна до колата. 

• 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни