Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

E220 coupe - от оригинални задни към 6х9 - как да стане ?

• Please log in to reply
35 мнения по тази тема

#1 BG - 681

BG - 681

Напреднал

• Потребители на форума
  • 498 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    220CE

Публикувано 01 април 2013 - 17:01

Мисля, че със заглавието се изчерпва целия въпрос, но да кажа. Отзад съм без кора - ламарина си е. Как да сложа на мястото на оригиналните говорители (12 см. мисля че са) едни елипси 6х9 без да разрежа половината кола .. Иначе въпроса "защо не си сложиш едни кръгли 13см?" не стой на дневен ред, понеже разполагам с доста квалитетни елипси и или ще ги монтирам тях, или ще си бучат оригиналните.

• 0

Немеца го е измислил !

#2 valyon

valyon

Чирак

• Потребители на форума
  • 151 Мнения:
  • Автомобил:
    Мерцедес бенц W124 АМГ 1992 4matic
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 02 април 2013 - 12:15

Трудно ще стане колега.на кръгъл отвор трябва да сложиш елипса без да режеш.... Не трябва да има пряка врьзка между задната част на говорителя и предната,защото тогава има "акустично късо".Може да има отвор, но не трябва да е много близо до говорителя, поне няколко см.Значи или режеш или с някакъв материал правиш преходник, от ената страна кръгъл да пасва с отвора на кората от другата елипса пасваща на говорителя.Но мисля ,че ще стане ПК тунинг.Важно е на теб да ти харесва колега.Успех!

Този пост е редактиран от valyon: 02 април 2013 - 12:16

• 0

#3 BG - 681

BG - 681

Напреднал

• Потребители на форума
  • 498 Мнения:
  • Автомобил:
    220CE

Публикувано 02 април 2013 - 13:11

Гледах снощи мислих го... няма как да стане на мястото на оригиналните... прав си колега... обаче ми хрумна друга идея, която е не по-малко налудничева. Ами ако монтирам елипсите под предните седалки какво би се получило ? И изобщо някой виждал ли е такава интервенция ? Технически не е невъзможно, но какъв ще бъде звука ? По пътя на логиката си мисля че предната линия ще стане много настиена и силна, а задната ще липсва. Някой с кола подобна на мойта как си е решил тези проблеми без рязане, т.е. без много рязане (сантиметър-два са в рамките на разумното ? Предните ми са сони 13 сантиметрови xs-1326f мисля че беше модела.

• 0

Немеца го е измислил !

#4 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8418 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 02 април 2013 - 14:30

Най-добре знаеш ли кое е?

Ако си харесваш колата де...

Продай тези елипси, които имаш.

Купи си най-висококачествените 13-16см говорители, които можеш да си позволиш (избягвай добре познати марки) и готово.

Ако са 13ки, с повдигнат адаптер, ще станат 16ки.

И така няма да режеш и разваляш нищо по колата.

Под предни седалки се слагат плоски събуфери, но цената на 2 хубави такива е съпоставима с цената на 1/3 кола, ако не и повече ;)

• 0

#5 valyon

valyon

Чирак

• Потребители на форума
  • 151 Мнения:
  • Автомобил:
    Мерцедес бенц W124 АМГ 1992 4matic
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 02 април 2013 - 18:18

Колата колега е с много зони на поглъщане на звука.за това под седалките можеш със сигурност да монтираш,Но ефекта ще е нулев или под нулата.Малко по-добро е решението да ги монтираш в корите на задните колони,което не бих причинил на моита кола.Най-добрия вариант е да послушаш колегата Кdl.Колкото до буфера под предната седалка има на блаупункт "кар маджик 321" 50 Вата . Аз съм с такъв но не съм много доволен.

http://www.ebay.de/i...3#ht_2900wt_988

Този пост е редактиран от valyon: 02 април 2013 - 18:20

• 0

#6 BG - 681

BG - 681

Напреднал

• Потребители на форума
  • 498 Мнения:
  • Автомобил:
    220CE

Публикувано 03 април 2013 - 15:05

Повдигнат адаптер ще рече усилвател ? Като си взимах предните 13ки Сони от Технополис ми направи впечатление, че на плеър със сходни характеристики като моя свиреха доста прилично, а като ги монтирах нищо общо :D Което ме навежда на мисълта, че в магазините и хипермаркетите говорителите минават през усилвател (което е логично - свирят по-добре). Тва го казвам, за да не се лъжат хората, че за 50лв. взимат страшните говорители :D 

Иначе като марки какво ще ми препоръчате ? Спрял съм се на варианта препоръчан от kdl. Просто няма вариант да си осакатя колата ... И явно ще и отзад 13ки, че ако са 16ки май много ще се реже... Препоръчайте ми марки, модели (колони и усилвател) и г/д допълнителните неща към усилвателя кви кинти излизат. Не ми трябва няква хипер маняшката музика. Просто искам да свири прилично, не гоня мощен бас, силен или кристално чист звук. Просто нещо нормално, щото полудявам като усиля малко повече (високите супер ги изкарват, особено сонитата отпред) и ниските се чуват все едно удряш с длан по празен кашон...

• 0

Немеца го е измислил !

#7 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8418 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 06 април 2013 - 22:39

Повдигнат адаптер няма да рече усилвател, а пластмаса, която се монтира върху кората, повдига говорителя нагоре и реално дупката отдолу поема магните и можеш да набоден говорител. Сега разгледах къде седят говорителите на 124 и... не виждам вариаант без да стане цигания, поне отпред. Отзад не намерих инфо.

Виж този линк

http://mbworld.org/f...e-question.html

Stereo51.jpg

Търсиш някакви такива говорители. Хартиени и с голяма хубава мембрана. 

Избягвай маркови, освен ако не можеш да си позволиш JBL/Infinity/Bose/Harman, и т.н.

Има една хубава марка Visaton, но струват пари...

Другият вариант е: пусни се по Пиротска по Безистените, имаше магазин за говорители. Търсиш хартиен с възможно най-подвижна мембрана и достатъчно мощен да издържа усилвател. Примерно 30Вата реална мощност.

И ако наистина искаш да свири, пропусни всички полиуретаново, карбонови, тефлонови, нинджа-търтъл, антиполимерно/гигамегаспециални материи.

• 0

#8 Subsonic

Subsonic

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 4638 Мнения:
  • Автомобил:
    ex W124 230E, 91
    ex W124 260E, 89
    ex S211 E320, 03
    C219 CLS500, 06

Публикувано 07 април 2013 - 23:57

Само да добавя, че ако новите говорители, било то предни или задни, не легнат плътно върху отвора, без да остават процепи или дупки, начинанието по смяната няма смисъл.

Нарича се "акустично късо". Скоростта на звука е близо 345м/с при нормална Т. Ако искаш да слезеш до 50 Hz, това прави вълна дълга 6.9м.

Говорителят е 6х9" - ако го сложиш просто под седалката, акустичното късо ще дойде на около 1000-1500 Hz. Ще чуваш едва доловим бас, но далеч от възможностите на едни 6х9 говорител. И високите ще са рехави, защото ще ги слушаш като отражения, а седалките доста поглъщат именно тези честоти. 

За да имаш бас, си трябва кутия, или много голям екран, но второто отпада, защото мястото в колата е ограничено.

Най-добрия вариант е или фланец, който ляга плътно върху стария отвор, и върху който говорителя ляга плътно, или си оставаш със старите и мислиш за активен суб.

Спред мен оригиналните говорители са доста добри - леки мембрани и висока чувствителност, но малко по-висок резонанс. Просто физиката си иска своето и не позволява 13см говорител да слиза много ниско, ако искаш да свири високи и среди и то с приличен детайл и ниво. А и шума от пътя маскира точно ниските.

Каквото и да сложиш - гледай не само мощност, но и чувствителност. Да не стане така, че уж си монтирал "по-мощни" говорители, а като ги усилиш се чуват по слабо от старите.

• 0

#9 BG - 681

BG - 681

Напреднал

• Потребители на форума
  • 498 Мнения:
  • Автомобил:
    220CE

Публикувано 08 април 2013 - 12:35

Високите и средните са супер на предната линия със сонитата. Чуват се силно, когато усиля. Но ниските са отврат. Най ме дразни това, че се чува като се едно лупаш по празен кашон (и отпред и отзад е така). Единия преден говорител ляга точно в отвора, но другия не. Значи ще си поиграя да го наместя. Бе с две думи отпред нямам проблеми.

Накрая си мисля, че нещата ще станат като забода и отзад едни 13ки и мина всичко през усилвател. Какви характеристики да гледам на говорителите ? Освен хартиена мембрана ?

Гледах темата от Мб-свят форума, стана ми ясно ква е целта на този адаптер, но поне отпред не виждам как ще станат нещата, в смисъл как ще монтира пича мрежичките ? И друго,което искам да попитам е: усилвател 2ра ръка върши ли работа или и усилвателите се амортизират с течение на ползването ? 

• 0

Немеца го е измислил !

#10 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8418 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 08 април 2013 - 13:04

Вместо да се занимаваш с усилвател, по-лесно е да сложиш един фабричен касетофон/CD.

Те са Бекери и свирят фантастично.

Не се амортизират амп-овете. Търсиш пак най-марковия и забрави за такива Sony, Pioneer, Kenwood, Alpine. Само при много високите класове има смисъл от тях. Важи и за говорителите им.

Чувствителността (sensitivity), за която е споменал Subsonic горе е един от по-важните параметри. Целиш минимум 89dB/1W. Колкото повече, толкова по-добре, даже 89 е долната граница на приемлив говорител за мен.

И отново... хартиен.

Разходи се до тея безистенчета на Пиротска, за които ти споменах. Ще го намериш кое беше от всичките относително лесно. Само питай някой къде има магазин за говорители в безистените.

Огледай се по-скоро за домашни говорители. Професионалните са много мощни и ще влезеш в цифра за тях и в доста допълнително наляти пари за компоненти около тях.

http://megavoice.bg/...=59&product=691

http://megavoice.bg/...59&product=1661

• 0

#11 BG - 681

BG - 681

Напреднал

• Потребители на форума
  • 498 Мнения:
  • Автомобил:
    220CE

Публикувано 08 април 2013 - 13:17

Безистените в търговската част на Пиротска ли ? Понеже по случайност живея близко до тая улица, преди бях ходил при един чичко на Пиротска и Овче поле, на ъгъла ! Помолих човека да ми върже CD-то. Тоя боклук така го върза, че ми изчезнаха светлини в купето, мигачи, стопове и кво ли още не ... 

Относно Бекера ?!? Немога да разбера (не съм слушал до сега музика на Бекер) що толкова ги хвалят всички ?!? Толко ли хубаво свирят кво ли ... Мене лично поне тия старите касетофоните много паянтови ми изглеждат и ме съмнява да свирят по добре от мойто Сони Xplod с usb. Найстина ли си заслужава да си сменя сонито с Бекер ? И другото, което е ако е бекер забравям за mp3 нали така ? 

Държа да отбележа че сравнението, което правя между Бекер и Сони е база предрасъдъци 

• 0

Немеца го е измислил !

#12 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8418 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 08 април 2013 - 13:25

Sony-то го хвърляй в кофата направо ;)

Има и Becker-и с mp3, но струват пари много пари и ся трудни за намиране, но имат AUX.

Ами не знам всички да ги хвалят, аз си ги хваля, но си имам база за сравнение. В един момент изцяло минах на Бекер или фабричен Бекер на Мерц и всичко си е супер.

На теб ти трябват елементите само, ще си ги връзваш сам ;)

• 0

#13 BG - 681

BG - 681

Напреднал

• Потребители на форума
  • 498 Мнения:
  • Автомобил:
    220CE

Публикувано 08 април 2013 - 16:31

http://www.steadygro...SC13-8-Ohm.html

За тия 13-ки кво ще кажеш, колега ? Замислих се над думите ти да търся домашни говорители и найстина се чатнах, че домашните колони свирят много много по-добре. Имам в нас едни 5.1 и винаги със си мислел да ги трансплантирам в мергела :D

Edit: Всъщност сега видях, че има и автоговорители Визатон на цени колкото едни сонита или пейнерки

Този пост е редактиран от BG - 681: 08 април 2013 - 17:08

• 0

Немеца го е измислил !

#14 rado_penev

rado_penev

Напреднал

• Потребители на форума
  • 325 Мнения:
  • Автомобил:
    ML 350, 2003
    CL203 C220 CDI, 2001
    CLK 200 Kompressor Cabriolet, 2000

Публикувано 16 април 2013 - 09:54

http://www.steadygro...SC13-8-Ohm.html

За тия 13-ки кво ще кажеш, колега ? Замислих се над думите ти да търся домашни говорители и найстина се чатнах, че домашните колони свирят много много по-добре. Имам в нас едни 5.1 и винаги със си мислел да ги трансплантирам в мергела :D

Edit: Всъщност сега видях, че има и автоговорители Визатон на цени колкото едни сонита или пейнерки

Този е за вкъщи :) Не е проектиран да издържа на силни слънчеви лъчи, а и ъгъла на разпространение на високите му честоти е сравнително малък - т.е. "насочен" е.

Разгледай този - http://www.steadygro...FX13-4-ohm.html имам опит с малкия му събрат - FX10 и свирна добре в предната линия на Пасата на баща ми.

• 0

#15 BG - 681

BG - 681

Напреднал

• Потребители на форума
  • 498 Мнения:
  • Автомобил:
    220CE

Публикувано 18 април 2013 - 23:14

Тия дни си поиграх съвсем мъничко да понаместя предните говорители с цел да легнат максимално плътно в отвора и ефекта за мен беше поразителен. Явно това "акустично късо", можело много да влоши свиренето. Сега ми се върти в главата дали да не взема една пила и да поизпиля малко отвора, че да легнат съвсем плътно. Мислих и за повдигнат адаптер, но пък ако е по висок от 2-3-4 мм. мисля, че няма да може да се сложи капака върху говорителя. Другата идея, която ми хрумна и е много идиотска е да резна отстрани говорителите  ето така: http://www.freeimagehosting.net/a78lb , но все ми се струва, че ще съсипя говорителя така

• 0

Немеца го е измислил !

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни