Здравейте колеги. Имам проблем, който много ме изнервя и не мога да си карам колата спокойно (Е290 с ръчни скорости 1996г.). Проблема е следния. След като запаля колата всичко е наред. Когато подам газ при обороти около 1000 - 1200 започва едно чукане откъм скоростния лост. В началото се съмнявах, че е от скоростите. Но след като го оглегаха, майстори ми казаха, че скоростите са наред. Мога да добавя, че съм сменил маслото в скоростите с ново, което отговаря на спецификациите за скоростната кутия. След това се насочих към кардана, но след като оставих колата при майстори, ми казаха, че кардана е наред. Сега като трети вариант ми казват, че може да е от тампон на двигателя. Това добре, но кой от двата тампона (левия или десния), защото тампона на скоростната е сменен наскоро. В интерес на истината наистина виждам, че двигателя вибрира когато работи на празен ход, но от гледането не мога да преценя кой тямпон е повредения.
Сега ще споделя какво съм установил при шофирането, ако то може да ви даде някакви насоки. Когато спускам надолнище без газ (в оборотите които съм посочил), когато правя десен завой чукането изчезва, и веднага след като изправя волана се получава отново. При ляв завой дори се увеличава.
Моля някой да даде идея как да проверя кой от тампоните е повреден, за да знам какво да поръчам, а не да стрелям насляпо и да разчитам на късмете. Ако пък евентуално някой мисли, че проблеме не би следвало да идва от тампон на двигателя нека сподели своите идеи.