Към съдържанието

•  

Снимка
- - - - -

Съвети за пътуване извън България

• Please log in to reply
19 мнения по тази тема

#1 ShocKeR

ShocKeR

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 26 Мнения:
  • Град:ruse
  • Автомобил:
    C180 1996

Публикувано 04 март 2013 - 23:23

Приятелчета предстои ми пътуване извън страната и съм се надъхал да впрегна мечо и да видим как ще се представи. Въпроса е там, че за първи път ще карам извън страната и не знам какво ще става, та за това се допитвам до вас за полезна информация било то за колата или за пътя всичко е добре дошло.

Извинявам се на модераторите ако не съм пуснал темата където трябва, но колата е Ц класа ;D и сметнах, че тук и е мястото:) 

• 0

#2 Алфонсо

Алфонсо

Майстор

• Потребители на форума
  • 2773 Мнения:
  • Град:София
  • Автомобил:
    Mercedes-Benz C124- 92г 200CE -продаден
    Mercedes-Benz W210-97г E200 Avantgarde- продаден
    Mercedes-Benz C208- 99г CLK200 Kompressor-продаден
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 04 март 2013 - 23:33

В коя държава мислиш да пътуваш??

• 0

#3 cyberpig1

cyberpig1

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 2027 Мнения:
  • Автомобил:
    PK3333PK
    BT1111KK
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 04 март 2013 - 23:49

Той си е написал :) англия.

Съвет от мен. Вземи си пари и достатъчно карти с пари.
Даже и да сте много шофьори, избери си маршрут с интересни места за почивка, спане, разходка. Ако времето не е късо, изполвай момента да се насладиш на европа :) има много интересни места да се видят. С гугъл и мапс много по лесно се планира такова пътуване.
Застраховки и проверка на основни възли по автомобила са задължителни.
Успех!
  • 0

#4 ShocKeR

ShocKeR

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 26 Мнения:
  • Автомобил:
    C180 1996

Публикувано 05 март 2013 - 00:48

Проверката на автомобила задължително, иска ми се да разгледам насам натам ноо за отиването ще гледам да го карам по икономично вече на връщането може да се пусна по забележителности :P Мисля да ползвам навигацията на телефона :D Пък ако не върши работа олд скул карта винаги ще има в жабката ;D Запознат ли е някои с фериботите от къде е най-добре да се вземе, чувал съм че вечер билтетите били по евтини ноо не знам дали е така всъщност

• 0

#5 kdl

kdl

clockwork orange

• Замразено членство
  • 8418 Мнения:
  • Автомобил:
    бял
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 05 март 2013 - 15:19

Dover за UK e най-лесно, доколкото знам от приятели, които са пътували към английско с коли.

• 0

#6 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Град:Pleven D'ge
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 05 март 2013 - 17:04

Приготви си не пари а много пари....

Да си имаш , остави я тая навигация на телефона , вземи си хубава навигация или последна версия !

Не знаеш къде има промяна в пътя .... задължително проучи  законите за движение на отделните държави и ограниченията !

Фериботите  няма да имаш проблеми , но следи за намаление или ако не искаш да плащаш допълнителни за спане , тря спиш на сапаретата !

Кухнята и е добра , определи си машрута и го сподели и ще ти обясня всичко кое що е , кухнята на ферибота е добра , внимавай от кражби много кражби има !

Ако има нещо питай , имам какво да ти напиша още 50 реда ама не ми се пише толкова много , питай и ще ти кажа !

Ако аварираш някъде по магистралите , спираш на SOS отбивка или на червен сос или телефон намираш , те следят и до 5 мин са при тебе , имаш право на половин час да си оправиш колата , след това те поемат .

Ако закъсаш за гориво , те ще ти донесат гориво ще ти го налеят и ще им платиш .

Не ти препоръчвам високи скорости и не спирания на пешеходни пътеки , може да се въртиш в колелата колкото искаш до като видиш табелата никой няма те освирка , много цивилизовани хора са .

Ако те интересува нещо конкретно от Англия питай !

• 0
Публикувано изображение Публикувано изображение

W140 The best or nothing !
Тръгвай и карай така все едно шофираш Мерцедес и то S-Klasse . Тежко , бавно , полека и с финес , хората като видят муцуната и сами се сещат че трябва да ти дадът път и предимство.

#7 barty

barty

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 982 Мнения:
  • Автомобил:
    W203 C180 Kompressor the Black bird

Публикувано 05 март 2013 - 18:01

Горивото в Словения е най-евтино, а най-скъпо в Италия.

Избягвай да спиш по паркинги, но мотелите са скъпи, особенно тези на магистралите.

Вземи си най-хубавата навигация, която можеш да си позволиш, много е полезна! Тук в БГ не е проблем но на запад е задължителна!

• 0

#8 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 05 март 2013 - 18:11

Да така си направи сметката и във Франция са и скъпи горивата , препоръчвам ти да спиш на бензиностанциите , паркинга е голям и винаги има приток на хора , автобуси , камиони и т.н .

Но спокойно ако си сам карач да покараш 6-7 часа , аз например като ходя до Испания или се връщам с колата , не спя по 25-6 часа не мигвам и като влеза в София направо умирам , не знам какво се случва , както карам и така заспивам на волана и директно спирам и кара някой друг.

Явно от прилива на адреналин не заспивам и като влеза в Бг и ми става по спокойно :)

Но по личен опит , 6-7 часа каране и след това почивка , но ако не бързаш може спираш на 400-500 км   за по кафенце и закуска :)

Успех и ако има нещо питай :)

• 0

Тръгвай и карай така все едно шофираш Мерцедес и то S-Klasse . Тежко , бавно , полека и с финес , хората като видят муцуната и сами се сещат че трябва да ти дадът път и предимство.

#9 ShocKeR

ShocKeR

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 26 Мнения:
  • Автомобил:
    C180 1996

Публикувано 05 март 2013 - 20:14

Мда трябва първо значи да си изготвя подробно маршрута по който искам да пътувам. Сам ще съм в колата така че ще видя кога ще се спи. По принцип и аз като съм зад волана.. не усещам умората но като спреш очите натежават. От русе съм и се чудя дали през Румъния или през Сърбия да подкарам иначе за ферибот единия вариант е от Белгия другия от Франция някъква идея кой е по добрия вариант? 

• 0

#10 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 05 март 2013 - 21:18

Карай си през Сърбия , дори не ти трябва паспорт .... нито се заяждат , нито нищо не е като едно време...  

около 2300 км ти е пътя.

Може хванеш лодка в Остенде - Белгия , ама пътя ти е повече :) но пътува 4 часа !

София (калотина) Ниш - Белград - Унгария - Будапеща , Братислава , влизаш в Австрия гониш Виена , линз - Германия - Нюмберг , след това търсиш Франкфурт , Киолн ( тук може да разгледаш града много е красив и катедралата просто е величествена ) след това Liege , гониш Брюксел ( там може да направиш красиви снимки много приятен град ) веднага табели Gent , минаваш покрай малки градчета много красиви  , прави се една Г-образна чупка и отиваш към calais Франция , там ти е лодката ! Пътува около 1:45 минути до Англия :) Успех , ако имаш въпроси питай или за пътя :P

Влез в интернет и провери за информация за пристанищата кое как пътува , може да има промени ! и цена е много важна !

Този пост е редактиран от mbthepower: 05 март 2013 - 21:21

• 3

#11 ShocKeR

ShocKeR

Прохождащ

• Потребители на форума
  • 26 Мнения:
  • Автомобил:
    C180 1996

Публикувано 07 март 2013 - 22:22

Да определено размислих по въпроса дали през Румъния или Сърбия съседа кара камион.. и вика ако ти се кара 500 км с 50 км/ч да тръгвам от там(Румъния)  :DDD забавен човечец :D

Този пост е редактиран от ShocKeR: 07 март 2013 - 22:22

• 0

#12 mbthepower

mbthepower

Майстор

• Потребители на форума
  • 2833 Мнения:
  • Автомобил:
    w140 s300 дизелак

Публикувано 07 март 2013 - 23:02

Питай комшията за тоя моя път да видим какво ще ти каже :) за мене мисля че е бая удачен !

• 0

#13 Илия Горанов

Илия Горанов

Член на УС на МБКБ

• Управителен съвет
  • 7499 Мнения:
  • Автомобил:
    CLK200 Kompressor
    163hp, 2001, dark blue
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 08 март 2013 - 10:26

От 2006 г. няма година, в която да не съм пътувал поне по веднъж, а понякога и по 2 и по 3 пъти през Сърбия и никога не съм съжалявал. Е, магистралите им не са най-добрите в Европа, в действителност вече са доста старички и заприличаха на нашите, но все пак са добре. Другия недостатък е, че до Ниш пътят е кофти, но от 2500 км. това са някакви 200 км.

Провери си по Интернет цените на винетките и размерите на магистралните такси, цените на горивата (зависи на какво караш - бензин, дизел, газ, метан) и си калкулирай от къде ще ти е най-изгодно да минеш.

Задължително си носи пари в брой и карти с прилични лимити. Както каза и Трифон, не е нужно да ги похарчиш всичките, но е важно да ги имаш в теб, за да си спокоен!

За навигацията, повярвай ми - карал съм с хартиена карта и с телефон. Докато си по магистралите, можеш и без нищо да се ориентираш, но влезеш ли в населено място, ако си без GPS навигация с добър софтуер и актуални карти - направо забравяш. Миналата година с навигация съм търсил 30 минути къде е входа на пристанището в Геноа... така че отдели едни 150 - 200 лв. и си купи хубава навигация, след това си актуализирай картите. Задължително си свали бази данни за навигацията с адреси на бензиностанции, хотели и др. обекти, които ще представляват интерес през пътуването ти. Например, ако караш на пропан бутан (LPG) или на метан (CNG) - има бази данни за картите, където са отбелязани бензиностанциите, на които има такива горива - доста полезно.

Също имай предвид, че цените на горивата в Европа се различават дали си на магистрала (по-скъпо) или на в населено място (по-евтино), дали си на самообслужване (по-евтино) или с бензинджия (по-скъпо) и също варират според това на коя бензиностанция си - спокойно може да има и 10 - 15 цента разлика от марка до марка, а качеството обикновено е по-добро от българските горива.

Проучи сериозно и въпроса с местното законодателство - в коя държава е задължително да се кара целодневно с включени светлини, къде какви са ограниченията и т.н. Имай предвид, че обикновено на граничните пунктове има табели, на които пише тези неща - кога и къде се кара на фарове, къде какви са стандартните ограничения и т.н. Има и други особености - например в Германия не е препоръчително да караш с ксенонови фарови, ако не са оригинални. В някои държави има забрана за леви завои на кръстовищата, ако изрично не е обозначено със знак, че е разрешено и т.н.

Ферибот и по мои данни е най-добре да се хване през Calais - Dover (Кале - Дувър). Това е най-късият маршрут с ферибот.

• 0

Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
Бабини деветиниclk.babailiica.comнаргиле

#14 vencislav

vencislav

Член на МБКБ

• Замразено членство
  • 1547 Мнения:
  • Автомобил:
    インフィニティ

Публикувано 08 март 2013 - 17:40

...

http://patepis.com/

...

• 0

#15 KPAHK

KPAHK

Член на МБКБ

• Членове на клуба
  • 3768 Мнения:
  • Град:MLADOST CITY
  • Автомобил:
    MB E 200, 2016
    MB E 320 CDI, 2007
    Mazda3 BL, 2011
    Toyota Hilux DLX, 2007
    Punto MK1, 1998
ГАРАЖ Виж ГАРАЖА

Публикувано 11 март 2013 - 10:43

За навигацията, повярвай ми - карал съм с хартиена карта и с телефон. Докато си по магистралите, можеш и без нищо да се ориентираш, но влезеш ли в населено място, ако си без GPS навигация с добър софтуер и актуални карти - направо забравяш. Миналата година с навигация съм търсил 30 минути къде е входа на пристанището в Геноа... така че отдели едни 150 - 200 лв. и си купи хубава навигация, след това си актуализирай картите.

Даааа, преди 2 години и аз го играх това с влизането в прищанището на Геноа - навигацията ме закара от раз и после 40 минути се въртях като идиот. Най-накрая се примолих на един младеж с мотопедче и ме закара до пристана.

Т.е. както са казали старите хора - с питане и до Цариград се стига. Накой път нищо друго не помага -навигации, карти-марти - нищо

• 0

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни