случи се следната смешка със застрахователя ми:
Смених си стоповете и фаровете на купенцето с фейслифтови. Купувани са от сериозни чуждестранни търговци с фактури.
Стоповете ги намерих оригинални на смешна цена, а фаровете са афтърмаркетски. И двата продукта са по-евтини от оригиналните, които в момента са на колата ми (по цени на БС).
Реших да питам в застрахователния брокер, дали трябва съобщя промяната на Армеец. Те потвърдиха.
1. Първоначално искаха да доплатя/дозастраховам. Питах на каква база да доплащам, след като новите джаджи са по-евтини от оригиналните на колата. <Не съм нахалствал да искам пари обратно от застраховката, въпреки че има логично основание.>
2. Брокерът провери в застрахователното дружество и каза, че само трябва да представя фактурите преведени и легализирани!
3. Отказах, тъй като очакваните сигурни разходи за тази услуга не са в приемливо съотношение към стойността на дозастрахованите предмени.
4. Е, не можело иначе - фактурите били официални документи и трябвало да са с легализиран превод.
5. Писах, че мога да ги предоставя на ЗК-то, ако искат да си ги легализират и директно в страната на търговците, все пак може фактурите да съм ги фалшифицирал, нали?
6. Не, иска се легализиран превод и толкоз.
7. В крайна сметка питах брокерът и те ми потвърдиха, че ако сменя застрахвателя при следващото подновяване на каското, новото вписване (+ маркиране) ще са с новите фарове и стопове.
Няма място за чудене, само ми е смешно, как заради липсата на гъвкавост (и знание на езици) на някое кифле, компанията им губи клиент.
Имам и въпрос:
Ако до изтичане на каското има щета по неописаните фарове и стопове как се процедира?
Плащат ми ги като оригинални, като тези с които е застрахована колата (аз съм на плюс), плащат ми ги като подменени по фактура (пак съм на плюс) или се правят на утепани (тин-тири-мин-тити, що си човъркаш по колата, ти бе?) и не искат нищо да платят?
Въобще някой има ли ориентир за такава щура ситуация?

Виж ГАРАЖА