След дълго търсене и нагласа да си взема първи Мерц - Ц класа, която да продам след като и се нарадвам и да кача на Е, намерих директно моята Е280 CDI Авангард от 12/2006 година. Сребрист металик, светъл - сив кожен салон - мечта както се вика. 190 000 км и с видими забележки по броните (незнам как трябва да паркираш, че да ги надереш така, както е направил предишния собственик...). Грабна ме факта, че от автокъщата не ги бяха скрили и съответно намалили цената с около 700 евро от останалите подобни оферти.
Издирвахме се в Германия, тъй като тук нищо не можа да ми грабне окото, а и съм малко предубеден... Стандартни процедури, едно пътуване, пазарлък и обратно на собствен ход до България. Да ви споделя какво последва (на който му е интересно

Колата измина на собствен ход 2000 км, без никакви видими притеснения, ръжда, "особени звуци" и светещи лампички и успешно стигна до един от препоръчваните сервизи тук (да не правя реклама) за оглед и диагностка...
1. "Момче, по едно време колата ти е била на 290 000 км" - първи сблъсък с реалността, км превъртат навсякъде по света, а аз вече имам кола на 300 000км...

2. "Дюзите обаче са като на нова кола" - това донякъде повдигна настроението
3. Лек теч на масло (разбирай капки), за съжаление не можаха да ми кажат от къде е (странно), а се разбрахме да покарам няколко дни и да се върна.
5. Няколко тампона за смяна, една предна ст. щанга и най-кофтито: измерителя на въздуха върху двигателя са за смяна според майсторите, цената не ми се коментира (особено за тоя измерител)
4. Оправяне на тенекии - по около 250лв на детайл, онези 700евро отстъпка - аха аха и едвам съм на нула

5. Преди 2 дни се събудих и акумулатора на колата беше дал багажа - зареждане не помогна, помогна само отиването до магазина за нов. След като го смених забелязах, че команда започна да се включва сам след като заключа колата ерго - виновника за акумулатора (който е бил за смяна така или иначе). Врътката за силата на звука не го контролира, ами започна да включва и изключва команда.
6. Климатроника работи безупречно, от всички коли, които съм карал или в които съм се возил, не мога да се сетя за по добър. Но тъй като няма пълно щастие - врътките за вертикален контрол на отворите взеха че потънаха навътре след като ги разцъквах известно време, а идея си нямам как се отваря панела че да се опитам да ги оправя (тук приемам помощ).
7. Не можах да намеря никъде Нави за 2011/2012 (т.е. с включена България), така че тази екстра ми е само на книга...

8. Днес се възползвах от промо-то на БС за обслужване на масло и филтри, погледнаха и теча - на пръв поглед са семеринги, но трябва да се разглоби скоростната кутия - т.е. доста работа, време и пари, така че се разбрахме да се чуем края на август.
9. На всичко отгоре почна да ме хваща параноята за нашия (собствениците на W211) бич - SBC. След като не бяха честни с километрите, въобще им нямам вяра, че SBC е изряден (според автокъщата), съответно искам ли да карам колата или не. Някой от вас има ли представа дали може да се хване на диагностика бил ли е сменян или не (в темите тук не можах да намеря инфо).
Та равносметката е че наистина за кеф цена няма, а возията е ужасяващо добра, но определено първия ми сблъсък с Мерц е доста изнервящ, дори днес ме хванаха бесовете

Поздрави,