Непрехвърлена собственост на автомобил с последствия - решения на проблема?
Започната от siska1709, 30 юли 2012 - 12:58:03
43 мнения по тази тема
Публикувано 30 юли 2012 - 12:58
Привет,
ситуацията е следната - моя позната си купува кола преди около месец, без да я прехвърли и вчера докато си пие кафето, вижда как стария собственик се качва в колата и тръгва, последвали редица разговори с него, при които получила отговори от типа на - "...трябваше ми, ще ти я върна, няма да ти я върна, защото нямам пари да платя данъка, ще ти дам парите..." и т.н.
Въпросът ми е следния - има ли някакъв Законов начин да се оправят нещата или всичко, което може да помогне в случая е "по втория начин" или е безнадежно ?
...мисля си ако не върне колата, поне да се разпише пред нотариус, че и дължи пари /Запис на заповед например/, но бях чула, че този вид документи, вече нямали правна стойност пред съда?
ситуацията е следната - моя позната си купува кола преди около месец, без да я прехвърли и вчера докато си пие кафето, вижда как стария собственик се качва в колата и тръгва, последвали редица разговори с него, при които получила отговори от типа на - "...трябваше ми, ще ти я върна, няма да ти я върна, защото нямам пари да платя данъка, ще ти дам парите..." и т.н.
Въпросът ми е следния - има ли някакъв Законов начин да се оправят нещата или всичко, което може да помогне в случая е "по втория начин" или е безнадежно ?
...мисля си ако не върне колата, поне да се разпише пред нотариус, че и дължи пари /Запис на заповед например/, но бях чула, че този вид документи, вече нямали правна стойност пред съда?
"Когато всичко върви гладко, значи пътят е хлъзгав."
Публикувано 30 юли 2012 - 13:08
Аз още не съм си прехвърлил колата на мое име ама да дойде стария собственик и да седне да я подкара щото му трябвало няма как да стане
Договора за покупко-продажба на колата си важи , а за да я е продал той е трябвало да плати данъците което 100 процента го е направил щом сте минали през нотариуса т.е колата е на твоята приятелка и той според мен няма никакви права върху тази вещ , ако я продал с генерално пълномощно с опция новия собственик / твоята приятелка / да си я продаде на себе си и още не го е направил тогава евентуално може да има някакви претенции към колата
Договора за покупко-продажба на колата си важи , а за да я е продал той е трябвало да плати данъците което 100 процента го е направил щом сте минали през нотариуса т.е колата е на твоята приятелка и той според мен няма никакви права върху тази вещ , ако я продал с генерално пълномощно с опция новия собственик / твоята приятелка / да си я продаде на себе си и още не го е направил тогава евентуално може да има някакви претенции към колата
Този пост е редактиран от Наско: 30 юли 2012 - 13:10
Градушка бие - слънце пече , аз съм си братче курназ момче
Публикувано 30 юли 2012 - 13:16
най-големия проблем е, че "умницата" НЕ е направила никакъв вид документ, за покупката /изцяло го е карала на доверие, с напълно непознат/ и е държала малкък/голям талон, застраховки...в жабката, което ще рече, че няма нищо, с което да докаже собствеността си, поради, което ми се струва безнадежно да се оправят нещата, поне Законово...?
Публикувано 30 юли 2012 - 13:22
Ако официалния собственик е достатъчно "загубен" да подпише "запис на заповед" пред нотариус, че дължи пари, може познатата Ви да си върне парите по законов път. Този документ си е валиден.
Публикувано 30 юли 2012 - 13:23
Греда!
Запис на заповед... общо взето безполезна хартийка, ако няма доходи и нищо на негово име, ще си чака парите много години!
Ако талонът не е в нея, нищо не може да направи.
Щом няма и договор за покупко-продажба, няма и кола!
Тъжно... не случайно един от най-рисковите моменти при купуването на кола е точно преди да ти дадат талона на твое име и ти сложат табелите.
Тея бартери, глупости, устни приказки, не стават...
Единствения вариант е, ако твоята приятелка има "убедителни" приятели, но силно се съмнявам да постигне нещо дори и така.
P.S. Наско, найш как ще те одерат за това, че не си я регистрирал То да беше сменил мотора, да те разбера, ама при положение, че е с нейния си...
Запис на заповед... общо взето безполезна хартийка, ако няма доходи и нищо на негово име, ще си чака парите много години!
Ако талонът не е в нея, нищо не може да направи.
Щом няма и договор за покупко-продажба, няма и кола!
Тъжно... не случайно един от най-рисковите моменти при купуването на кола е точно преди да ти дадат талона на твое име и ти сложат табелите.
Тея бартери, глупости, устни приказки, не стават...
Единствения вариант е, ако твоята приятелка има "убедителни" приятели, но силно се съмнявам да постигне нещо дори и така.
P.S. Наско, найш как ще те одерат за това, че не си я регистрирал То да беше сменил мотора, да те разбера, ама при положение, че е с нейния си...
Публикувано 30 юли 2012 - 13:31
...знам, че изпрати едни момчета да говорят с него по нормалния начин, но след това получи обаждане, че имал намерението да й върне колата, след като си свършел работата, но вече го било страх и нямало да я върне / тоя е някакъв голям майтапчия/
Публикувано 30 юли 2012 - 13:35
Първо "Записа на заповед" си е един, доста валиден и удобен документ за разпореждане с дългове и вземания. Колега "kdl" няма как човека да няма нищо на негово има, при положение, че прословутия автомобил е бил негов. При неплащане на определената сума по записа на заповед, на определена дата (падеж) или при поискане (тогава се нарича на предевяване), то следва завеждане на заповедно и следователно изпълнително дело по съкратена процедура (стига формата и изискванията на записа на заповед да са спазени, както трябва) след което се запора движимото имущество на длъжника и минава на публична продан.
Колкото до конкретния случай, приятелката ти може единствено да подаде сигнал в местното РПУ за измама, която ако някой от разследващите полицай реши да се заема, да бъде доказано плащането на автомобила, чрез достатъяно свидетели, банкови извлечения и т.н.. Иначе остава варианта само за убедителните приятели и моментално прехвърляне пред нотариус или поне подписването на предварителен договор за покупко продажба на МПС с необходимите реквизити, които при необходимост и след изпълнението на определени процедури, ще бъде определен за окончателен.
Колкото до конкретния случай, приятелката ти може единствено да подаде сигнал в местното РПУ за измама, която ако някой от разследващите полицай реши да се заема, да бъде доказано плащането на автомобила, чрез достатъяно свидетели, банкови извлечения и т.н.. Иначе остава варианта само за убедителните приятели и моментално прехвърляне пред нотариус или поне подписването на предварителен договор за покупко продажба на МПС с необходимите реквизити, които при необходимост и след изпълнението на определени процедури, ще бъде определен за окончателен.
Публикувано 30 юли 2012 - 13:45
Сега кажи, че и парите са му дадени в брой в кафяв пощенски плик? Егаси доверчивите хора.
Иначе - запис на заповед си е съвсем работеща схема...
Иначе - запис на заповед си е съвсем работеща схема...
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
• Бабини деветини • clk.babailiica.com • наргиле •
Публикувано 30 юли 2012 - 13:48
Сега кажи, че и парите са му дадени в брой в кафяв пощенски плик? Егаси доверчивите хора.
...в брой, даже и плик не е имало /и аз много мрънках и я карах да оправи нещата, но уви
Публикувано 30 юли 2012 - 13:48
Риск печели, риск - губи. В случая "губи". Без доказателства приятелката ти да пие една вода, да поразмишлява, колко гаден е животът и повече да не се опитва да се прави на хитра.
В момента собственикът на колата просто може да предяви обвинение, че някакви субекти си измислят постановка и го заплашват да му вземат автомобила без причина. Тогава какво?
В момента собственикът на колата просто може да предяви обвинение, че някакви субекти си измислят постановка и го заплашват да му вземат автомобила без причина. Тогава какво?
Публикувано 30 юли 2012 - 13:51
И най-добре да го направи по най-бързия начин, за да не стане:Колкото до конкретния случай, приятелката ти може единствено да подаде сигнал в местното РПУ за измама
В момента собственикът на колата просто може да предяви обвинение, че някакви субекти си измислят постановка и го заплашват да му вземат автомобила без причина.
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
• Бабини деветини • clk.babailiica.com • наргиле •
Публикувано 30 юли 2012 - 13:58
+1И най-добре да го направи по най-бързия начин, за да не стане:
Публикувано 30 юли 2012 - 13:59
Абсолютно вярно,навремето един приятел ей така на доверие си купи кола и после пи една много студена вода за 5 бона,ама той си беше много наивен и доверчив тогава,ама от тогава и на себе си не вярва.И най-добре да го направи по най-бързия начин, за да не стане:
П.С дано приятелката ти да оправи нещата по-навреме,че да не и се налага да пие и тя вода и ако не е тайна колко пари му е броила на ръка на този?
Публикувано 30 юли 2012 - 14:00
+1Риск печели, риск - губи. В случая "губи". Без доказателства приятелката ти да пие една вода, да поразмишлява, колко гаден е животът и повече да не се опитва да се прави на хитра.
Никога не оставям магарето си в калта.
Публикувано 30 юли 2012 - 14:07
4 200 евро дадени на ръка, на непознат мургав индивид, място на "сделката" - кафененце в Аспарухово...трагедията е пълна!
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни