За да не пиша глупости днес актуализирах всички цени на ходова част и консумативи по мотора. Още веднъж - говорим за Ауди С4 - от 1991 до 1997 г., не за С5, където смяна на ангр. ремък е в комплект с водна помпа и сума ти ролки и е над 1000 лв, по най-тънки цени.
1. Автомобилът ми (Ауди 100 2.4 Д) е на 307 хил. км, произв. 1994 г. В България го докарах на около 182 хил. км. Само този дизел е предкамерен и без електроника, както при всички 124-ки. При 2.5 ТДИ, както е отбелязано електрониката е причина за проблеми. За съжаление този двигател е рядък при Ауди, но е масов при VW Transporter. След лятото на 1994 г. не се монтира.
Посочените цени не са крайни, а такива предоставени с добра отстъпка на мен и други от форума на Ауди от вносители.
І. Мотор
1. Масло 5л и обикновено доливам още 1 л. Маслен филтър 5.70 лв. Смяна максимум на 8000 км.
2. Въздушен филтър - 15 лв
3. Горивен филтър - 28 лв, но може и аналог за около 7 лв (трябва да се сменя 2 пъти по-често).
4. Подгревни свещи - 5 бр. х 12 лв.
5. Комплект ремък, ролки и зъбно колело за смяна на ремък - 160 лв и труд от 50 до 80 лв. Смяната е на 70-80 хил км, независимо, че е предписано на 100 хил. През 1 път обикновено се смянят само ремък и паразитна ролка(струват 55 лв), а трудът е същият.
Ходова част:
По задното окачване нищо не е сменяно, освен лагерите на колелата (общо 50 лв- FAG). Прави ми ги приятел, труда не знам иначе колко струва. Амортисьори и тампони са си оригиналните.
Предно окачване:
1. Амортисьори (маслени) - BOGE (2х100 лв), KONI (2х160 лв). В български условия издържат и до 120 хил. км. Зависи от начина на каране и къде.
2. Тампони на Макферсона (най-слабата част на окачаването) - 2х25 лв или 2х41 лв (с лагерите). Издържат максимум 50 хил.км.
3. Накрайници на кормилните щанги - 2 бр. х 21 лв. Издържат поне 100 хил. км.
4. Носачи - 2 бр. х 100 лв. Още са оригиналните, но се сменят втулките. От тях 4 бр.(на стабилизиращата щанга) са по 9 лв = 36 лв и се сменят между 60 и 80 хил км. Другите два са към купето и издържат до 100 хил. км.(цена 2 х 18 лв)
5. Носещите тампони на стаб. щанга ги смених преди 4 хил. км. Тоест оригиналните издържаха 300 хил. км. цената им е 2 х 10 лв.
6. Външните карета ги смених също преди 4 хил. км. Най-добрите Lobro 2 х 150 лв с маншони, скоби и всичко необходимо.(цената е специална).
Цялостна смяна по ходовата част върви от 80 до 140 лв (вкл. карета и амортисьори). Зависи дали е включен задължителен реглаж на предница и някои подробности, които може да възникнат неочаквано.
Надявам се, че информацията е достатъчна.