Свързване на усилвател с COMAND 2.0
Започната от Emilian, 30 май 2012 - 13:36:17
11 мнения по тази тема
Публикувано 30 май 2012 - 13:36
Приятелчета, хрумнало ми е да сменя оригиналните говорители на ML (w163). Обаче не ми харесва слабия звук от команда, за това искам да сложа усилвател м/у него и новите говорители. Не знам обаче дали първо към команд може да се инсталира усилвател и второ как да прекарам кабелите на тонколоните, които са свързани директно към команд, към усилвателя.
п.п. Към тази навигационна система може ли де се инсталира и CD-Changer?
п.п.2. Най-вероятно ще кажете да не се занимавам и да го оставя на хора, които разбират, но на мен ми се играе и искам да си го нарпавя сам.
п.п.3. Благодаря предварително! Поздрави!
п.п. Към тази навигационна система може ли де се инсталира и CD-Changer?
п.п.2. Най-вероятно ще кажете да не се занимавам и да го оставя на хора, които разбират, но на мен ми се играе и искам да си го нарпавя сам.
п.п.3. Благодаря предварително! Поздрави!
Публикувано 30 май 2012 - 15:01
D кой модел на Command е това? Ако е този с оптиката - най-лесно ще ти бъде да си купиш един усилвател с оптика - в раздел продава доста време имаше една обява за такъв усилвател, мисля че беше свален от SL.
Иначе - най-лесно ще се отговори на поставените въпроси, като се свали команда и се види какви изходи и входове има отзад. За връзването на усилвател ти трябва изход от предусилвателя на команда (не е изключено и да има такъв) и отделно сигнал - кога е включен команда, за да включва усилвателя. Второто може да се вземе от сигнала за автоматичната антена - независимо, дали си със сгъваема антена или антена на задното стъкло - имаш такъв извод. Обикновено е светло син кабел и може да се тества с един мултицет. Би трябвало да е на куплунга със захранващи кабели на команда.
Ако нямаш изход от предусилвателя, има усилватели, които приемат за входен сигнал - усиления от команда сигнал. Не е най-интелигентното решение, но би могло да работи.
За опъването на кабелите - най-добре да изтеглиш кабели от команда до усилвателя, а самият усилвател да е разположен максимално близо до самите високоговорители (неслучайно обикновено ги монтират тия работи в багажника). Освен това - в зависимост от усилвателя, акумулатора и алтернатора на колата, може да се наложи да сложиш и един кондензатор между усилвателя и акумулатора, който да обира падовете на напрежението при по-голяма консумация на усилвателя (когато има мощни ниски честоти (баси) и е усилено до дупка).
Не на последно място - внимавай, защото оригиналното окабеляване в колата не е баш от усилвателя кабел директно във високоговорителя - някъде по пътя има филтър или сплител - загледай се колко кабела излизат от Команда и колко колони имаш и ще видиш, че все някъде по трасето има още нещо! Например в моята излизат общо 8 кабела (предполагаемо за 4 високоговорители - два отпред и два отзад)... но реално имам по два на предните врати + пищялки на огледалата и още два двулентови отзад на кората, което реално прави общо 8 високоговорителя, а не 4! На някои модели освен че има по няколко на предните врати, има и на задните врати, че после и на задната кора... не знам как е при ML точно, но съвсем не е изключено по трасето на жиците да има филтри или сплитери!
Иначе - най-лесно ще се отговори на поставените въпроси, като се свали команда и се види какви изходи и входове има отзад. За връзването на усилвател ти трябва изход от предусилвателя на команда (не е изключено и да има такъв) и отделно сигнал - кога е включен команда, за да включва усилвателя. Второто може да се вземе от сигнала за автоматичната антена - независимо, дали си със сгъваема антена или антена на задното стъкло - имаш такъв извод. Обикновено е светло син кабел и може да се тества с един мултицет. Би трябвало да е на куплунга със захранващи кабели на команда.
Ако нямаш изход от предусилвателя, има усилватели, които приемат за входен сигнал - усиления от команда сигнал. Не е най-интелигентното решение, но би могло да работи.
За опъването на кабелите - най-добре да изтеглиш кабели от команда до усилвателя, а самият усилвател да е разположен максимално близо до самите високоговорители (неслучайно обикновено ги монтират тия работи в багажника). Освен това - в зависимост от усилвателя, акумулатора и алтернатора на колата, може да се наложи да сложиш и един кондензатор между усилвателя и акумулатора, който да обира падовете на напрежението при по-голяма консумация на усилвателя (когато има мощни ниски честоти (баси) и е усилено до дупка).
Не на последно място - внимавай, защото оригиналното окабеляване в колата не е баш от усилвателя кабел директно във високоговорителя - някъде по пътя има филтър или сплител - загледай се колко кабела излизат от Команда и колко колони имаш и ще видиш, че все някъде по трасето има още нещо! Например в моята излизат общо 8 кабела (предполагаемо за 4 високоговорители - два отпред и два отзад)... но реално имам по два на предните врати + пищялки на огледалата и още два двулентови отзад на кората, което реално прави общо 8 високоговорителя, а не 4! На някои модели освен че има по няколко на предните врати, има и на задните врати, че после и на задната кора... не знам как е при ML точно, но съвсем не е изключено по трасето на жиците да има филтри или сплитери!
Ако си задаваш въпроса "струва ли си да ремонтирам стария Мерцедес", по-добре го продай и си купи чисто ново Пежо, Мерцедес не е твоята марка!
• Бабини деветини • clk.babailiica.com • наргиле •
Публикувано 30 май 2012 - 15:23
Ето ти точно Subwoofer от ML във форума.
http://forums.mbclub...-2004год-230лв/
Comand-a няма pre-amp. Ще падне качеството според мен. Не че няма да се намерят алтернативи, ама... Според мен почни със бас-а, за да изрежеш честотите към говорителите от среди нагоре и ще стане изведнъж доста силно
http://forums.mbclub...-2004год-230лв/
Comand-a няма pre-amp. Ще падне качеството според мен. Не че няма да се намерят алтернативи, ама... Според мен почни със бас-а, за да изрежеш честотите към говорителите от среди нагоре и ще стане изведнъж доста силно
Публикувано 30 май 2012 - 18:19
Така, първо да благодаря за изчерпателните отговори. Второ забравил съм да сложа сминка на навигацията. Нямам щипки, за да извадя навигацията при първа възможност ще я извадя и ще й снимам карантиите отзад.
п.п. @Liloff като че ли не ми се иска да слагам бас. Предпочитам да сменя говорителите с двулентови отпред и трилентови отзад.
п.п.2 @Илия Горанов МЛ-а е само с 4 говорителя по един на всяка врата, като във вратите няма пищялки, вчера разкачих едната кора, за да видя какъв е размерът на говорителя. Оказа се също така, че говорителите отпред са с покъртително нестандартния размер 15см и ще се наложи да си поиграя с правенето на фланци.
п.п. @Liloff като че ли не ми се иска да слагам бас. Предпочитам да сменя говорителите с двулентови отпред и трилентови отзад.
п.п.2 @Илия Горанов МЛ-а е само с 4 говорителя по един на всяка врата, като във вратите няма пищялки, вчера разкачих едната кора, за да видя какъв е размерът на говорителя. Оказа се също така, че говорителите отпред са с покъртително нестандартния размер 15см и ще се наложи да си поиграя с правенето на фланци.
Прикачени файлове
Публикувано 20 март 2015 - 14:01
Малко излизам от темата, но търсих във форума и не видях по-близка, а и става въпрос за същия автомобил и за същия Comand.
Възможно ли е да сменя CD-changera в багажника с такъв, който чете mp3, като просто извадя буксата от стария и я включа в новия, без да се правят някакви ъпгрейди по Comand-a?
Публикувано 20 март 2015 - 14:03
Публикувано 20 март 2015 - 14:34
Няма как да стане. Comanda си комуникира с чейнджъра посредством оптичен кабел и D2B стандарта. А такива чейнджъри които подържат тоя стандарт и четат mp3 няма. Има опция за устройство емулиращо чейнджър и работи с USB флашка, обаче цената е доста висока. Най-евтиния вариант си остава извеждането на AUX кабел.
Публикувано 20 март 2015 - 14:38
То хубаво aux, обаче не се ли разваля качеството. При мен поне е така. През аукса е осезаемо по-кофти спрямо чейнджъра.
Този пост е редактиран от drjivago: 20 март 2015 - 14:38
Публикувано 20 март 2015 - 14:54
За AUX кабела съм съгласен, че е най-евтината алтернатива. Дори е правено на колата, защото като я взех имаше изрязана дупка в жабката, което ме навежда на мисълта, че там е имало нещо. За емулатор на чейнджър не ми се дават толкова пари. По-скоро ще взема от ebay втора ръка един Bluetooth адаптор и ще пускам музика през телефона. Гледам, че вървят по около 100 долара.
Публикувано 23 март 2015 - 17:35
Днес, докато ровех из някакви сайтове, намерих това и ми се струва интересно решение. Само дано работи.
http://www.tme.eu/bg...vigatsiya/pccm/#
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни